De tre kirkene som ble angrepet ligger i Indonesia nest største by,  Surabaja, melder The Guardian.. Syv mennesker ble offer for terrorangrepene, ifølge politiet. En familie på seks stod bak angrepene og er alle døde, til sammen gikk 13 menensker tapt.

Angrepene skjedde i løpet av ti minutter og var slik åpenbart koordinert. Ingen gruppe har så langt (søndag morgen, norsk tid) tatt på seg ansvaret. Angrepene kom like før starten på muslimenes hellige måned, ramadan.

TV-bilder viste tidlig tykk svart røyk rundt inngangen til en av kirkene. Ifølge politiet var det en inngang politiet ikke kunne komme inn, melder Reuters. Minst 40 skadede er fraktet til sykehus. Det første bombeangrepet skjedde 7.30 lokal tid, eller 1.30 norsk tid.

En av de angrepene kirkene var Santa Maria katolske kirke, melder The Guardian. Politiet beordret alle kirkene i byen evakuert og stengt etter angrepene søndag morgen.

The Guardian opplyser, med politiet som kilde, at mann, kone og fire barn mellom 9 og 18 år var ansvarlige for det verste terrorangrepet Indonesia på over et tiår. 

Det er en kaotisk situasjon, med frykt for flere angrep. Al Jazeera melder også at politiet antar angrepet henger sammen med et angrep i en gisselaksjon i et fengsel for fem dager siden. Da ble fem medlemmer av de indonesiske sikkerhetsstyrkene drept av voldelige islamister i et høysikkerhetsfengsel i utkanten av hovedstaden Jakarta. De fem som ble drept på «sadistisk vis», ble holdt som gisler av islamistene. Men til sltt overga gisseltakerne seg.

– Hovedmålet er fortsatt sikkerhetsinstitusjoner, men andre mål velges når hovedmålet er blokkert, sier Wawan Purwanto, kommunikasjonssjef i Indonesias sikkerhetspoliti etter søndagens kirkeangrep, skriver The Guardian.

– Angrepene kommer som et sjokk på folk som trodde politiet hadde fått kontroll med disse gruppene, melder Al Jazeeras reporter i Surabaja.

Ca. 87 % av folket i Indonesia tilhører islam. Kristendommen er den største minoritetsreligionen med i underkant av 10 %, hvorav ca. 2 % er katolikker og knapt 8 % er protestanter. Den katolske kirke står særlig sterkt i Øst-Timor. Det finnes også mindre grupper hinduer og buddhister. Les mer om religion i Indonesia i Store Norske Leksikon.

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land. Her har det vært ny oppblomstring av voldelig islamisme de siste månedene. IS har skaffet seg fotfeste i Indonesia. Ifølge Indonesias sikkerhetspoliti ble angrepene trolig utført av en IS-inspirert gruppe, Jemaah Ansharut Daulah (JAD). Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet har JAD rekruttert flere hundre IS-sympatisører i Indonesia, skriver The Guardian.

Det verste terrorangrepet i Indonesia historie skjedde på turistøya Bali i 2002, da ble 202 mennesker drept. Myndighetene slo etter det hardt ned på ekstremisgrupper.

Men de siste årene har det igjen skjedd terrorangrep som IS har tatt ansvaret for. Fire sivile og fire angripere ble drept i eksplosjoner i Jakarta i det første angrepet IS tok ansvaret for i Indonesia, i januar 2016. I februar i år ble flere skadet i et angrep med sverd i Sleman i Yogakarta. Politiet sa at angriperen tidligere hadde prøvd å bli med i IS i Syria, melder BBC.

Surabaja er Indonesias nest største by og er hovedstad i provinsen Øst-Java. Surabaja ligger ved den nordøstlige kysten av Java.

  • Les om Ahok, den tidligere guvernøren i Jakarta, som fikk to års fengsel for påstått blasfemi. Han er kristen og ble anklaget av islamske ekstremister, flere av dem kravde ham hengt. Ahok ble dømt i mai i fjor. For å roe situasjonen som truet med å komme ut av kontroll, godtok Ahok i første omgang straffen. I år har Ahok og hans advokat kravd saken behandlet på nytt. Det er uavklart når sakens gang blir avgjort.