Sri Lanka: Statlige myndigheter prøver å undergrave kristne ledere og kirkeledere.
‘Politifolk står for mange angrep på trosfriheten i Sri Lanka’

Situsjonen for kristne og muslimer er blitt verre etter terroren i påsken 2019. Det sier National Christian Evangelical Alliance (NCEASL).
Et stort flertall av religiøst motiverte diskriminerende handlinger og angrep mot religiøse minoriter i Sri Lanka, involverer staten selv, aller oftest politiet.
Det fastslår Den nasjonale kristne evangelikale alliansen i Sri Lanka (NCEASL) i en fersk rapport som analyserer mer enn 100 slike angrep mot kristne, muslimer og hinduer fra november 2023 til oktober 2024.
Staten preges av det NCEASL kaller en inngrodd oppfatning av at staten skal ivareta majoritetens interesser. Majoriteten i Sri Lanka er buddhister. Religiøse ledere påvirker statens tjenestemenn til å begrense kristne, muslimer og hinduers trosfrihet – det skapes frykt for at den buddhistiske majoriteten er truet enten av at buddhister blir kristne eller at muslimer driver ideologisk og kulturell påvirkning.
«Uten statens involvering i form av manglende handling, diskriminering, trusler og trakassering, vilkårlige arrestasjoner og til og med fysisk vold, ville det vært vanskelig å foreta religiøse angrep mot kristne, muslimer og hinduer,» heter det.
Rapporten støtter et forslag om at et uavhengig organ må etterforske og rettsforfølge statstjenestemenn som er ansvarlige for religiøst motiverte overgrep. I dag gjelder i praksis straffefrihet.
– Vi ser et alvorlig sammenbrudd i rettsstaten hva gjelder trosfriheten i Sri Lanka, heter det.
I påsken 2019 ble minst 290 mennesker drept i koordinerte angrep mot kirker og hoteller.
– I tiden etter er muslimer i Sri Lanka blitt utsatt for økt overvåkning, vilkårlige arrestasjoner og økt offentlig mistanke. Kristne, som var mål for terrorangrepene, er frustrerte på grunn av mangel på rettferdighet. Ingen er holdt ansvarlige for angrepene. Kombinert med påstander om statlig involvering i terroren, gjør dette at minoriteter føler seg stadig mer sårbare, sier Mike Gabriel til Magasinet Stefanus. Han leder trosfrihetsarbeidet i NCEASL.
- LES RAPPORTEN «From fear to violence»