The New York Times melder at mange kristne har forlatt El-Arish på grunn av de syv drapene siden slutten av januar. Avisen skrev før helgen at hjelpearbeidere i byen Ismailia har anslått at minst 250 mennesker har søkt beskyttelse i byen i kirker og andre steder. Også Al Jazeera skriver om flukten til Ismailia.

Sikkerhetskilder opplyser til den egyptiske avisen Daily News Egypt at den 65 år gamle Saled Hakim ble funnet skutt i El-Arish, mens hans sønn Medhat skal ha blitt brent levende. Dette var det sjette og syvende drapet på koptiske kristne i Nord-Sinai siden slutten av januar. Fem er skutt, en er halshugget, en er brent.

– De vil sende et signal om at ingen er trygge, sier Mina Thabet i Egypts Commission for Rights and Freedoms ifølge The New York Times.

Sist uke hadde ingen tatt på seg ansvaret. Men nå skriver Reuters  at IS har tatt på seg ansvaret for de syv drapene.

– Jeg kommer ikke til å vente på døden, sier Rami Mina som forlot el-Arish fredag morgen. - Jeg stengte restauranten min og kom meg vekk. Disse menneskene erhensynsløse, sier han til Reuters. Reuters skriver at kristne forteller at det er spredt dødslister med advarsel om å dra eller å bli drept

For en drøy uke siden publiserte IS-gruppen i Sinai en video der de beskrev de kristne som sitt «favoritt jaktbytte». I videoen ble kristne stemplet som «vantroende» som støtter Vesten mot muslimene. (Se skjermbilde i toppen av saken - fra Twitter).

President Sisi sier myndighetene må ta alle nødvendige skritt for å stoppe dem som vil sabotere sikkerheten og stabiliteten i landet. Og han ba regjeringen «ta alle nødvendige skritt» for å hjelpe dem som har forlatt sine hjem for å finne beskyttelse, melder Christiantoday.

Drapsbølgen følger opp en selvmordsbomber tok med seg cirka 30 mennesker i døden i en kirke i Kairo i desember.

Mervyn Thomas i Christian Solidarity Worldwide sier at tanker og bønner er hos familiene til de som har mistet sine.

– Vi er glad for at etterforskningen allerede er i gang. Vi vet at kampen mot terrorismen er vanskelig og at sikkerhetsstyrkene selv er mål for terroristene. Men siden det er grunn til å være urolig for at disse morderne allerede er i byen, oppfordrer vi egyptiske myndigheter til å forsterke sikkerheten i El-Arish og å vurdere å gå fra hus til hus for å spore dem opp.

Thomas sier at en slik aksjon må være sensitiv nok til ikke å true rettighetene til uskyldige sivile, men likevel være så omfattende at det er mulig å oppdage inntrengerne.

Drapene på de kristne er del av et langt større bilde i Sinai der en IS-gruppe har fått fotfeste. Voldsbølgen mellom islamistiske grupper og egyptiske styrker aksellererte etter at hæren tok makten fra den valgte islamistiske presidenten Muhammed Morsi i 2013. Den koptiske paven støttet den militære maktovertagelsen og anklager også nå drapsmennene for «å true den nasjonale sikkerheten». Den koptiske kirkeledelsen støtter regimet som har lovet dem beskyttelse – en posisjon som gjør at de blir et av flere mål for islamistisk vold.

AKTUELT

PROSJEKT

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.