Radwan Muhammed er bortført av islamistgruppe i Syria,

Radwan Muhammed er bortført av islamistgruppe i Syria,  


(Oppdatert 19.8. med uttalelse fra USIRF)
 

En 40 år gammel kurdisk mann i Syria er bortført og anklaget for frafall fra islam. Bak står Failaq Al-Sham, en islamistgruppe som er lojal mot Tyrkia.

Lokale kilder rapporterer til trosfrihetsorganisasjonen CSW at krigere fra Failaq Al-Sham 30. juli arresterte Radwan Muhammad hjemme hos ham i landsbyen Jaqmaq Kibir nær Rajo. Dette er en liten by i Nord-Syria, nær Afrin. 

Nektet å overlate skole til islamistgruppe
Muhammad, som jobber som engelsklærer og rektor, nektet å godta gruppens ordre om å overlate skolebygningen til dem slik at de kunne gjøre det om til en islamsk skole. Ifølge lokale kilder fortalte Muhammad: «Jeg vil bare gi deg bygningen i ett tilfelle: hvis Jesus Kristus kommer ned til jorden igjen.»

Konverterte til kristen tro
Kona til Muhammed døde nylig, men islamistgruppen forhindret familien i å vaske og stelle kroppen hennes etter skikkene i regionen. Hun hadde konvertert fra islam til kristendom for en tid tilbake.

Ekstremt bekymret
Pastor Nihad Hassan, som leder en kurdisk kirke i Beirut i Libanon, og som opprinnelig er fra Afrin selv, sier til CSW: «Vi er ekstremt bekymret for Radwans liv og helse. Han blir holdt på Failaq Al-Shams hovedkvarter i Afrin, og de kan henrette ham. De islamistiske gruppene og deres tyrkiske ledere går i fotsporene til IS. Faktisk er mange av deres krigere tidligere medlemmer av IS og al Qaida. 

Islamistfraksjoner styrer
ailaq Al-Sham er en islamistisk gruppe tilknyttet Det muslimske brorskapet. Det opererer i Nordvest-Syria under den syriske nasjonale hæren, en paraplygruppe for forskjellige islamistiske fraksjoner under direkte tyrkisk kommando.

I mars 2018 overtok den tyrkiske hæren byen Afrin ved hjelp av syriske islamistiske grupper. Amnesty International rapporterer at siden den gang er «Afrin-innbyggere blitt arrestert og torturert, med hus og bedrifter plyndret og konfiskert, og skoler ødelagt eller overtatt.»

Ber Tyrkia gripe inn
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Vi er dypt bekymret for Muhammeds situasjon, og vi oppfordrer bortførerne hans til å løslate ham umiddelbart og uten betingelser. Vi oppfordrer også de tyrkiske myndighetene til å gripe inn mot de forskjellige islamistiske militsgruppene som fungerer under landets kommando, og til øyeblikkelig å få slutt på alle former for vold og menneskerettighetsbrudd i områdene de kontrollerer. Vi ber det internasjonale samfunnet om å presse Tyrkia til å overholde internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov, og å stoppe alle former for forfølgelse av religiøse minoriteter i Afrin og omegn.»

’Dratisk forandret etter Tyrkias okkupasjon’
Den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet (USCIRF) har bedt ​​Tyrkia om å gripe inn for å løslate Radwan Muhammad fra Afrin i Nord-Syria. Kommisjonen sier i en uttalelse på Twitter at de frykter for sikkerheten til hele Afrin og for sikkerheten til Radwan Muhammed. USCIRF ber Tyrkia gripe inn, beordre sine allierte om å løslate ham og forhindre dem i å begå slike ugjerninger, melder Kurdistan 24.

USCIRF-kommisjonær Nadime Maenza sier til Kurdistan 24 at rapportene fra Afrin om at folk blir anklaget for frafall, viser at situasjonen for religionsfriheten er «blitt drastisk forandret i områder som Tyrkia har okkupert,» sammenliget med da områdene var styrt av den autonome administrasjonen i Nord- og Øst-Syria – det vil en kurdisk selvstyre.

 

”Afrin unngikk de fleste kampene underden syriske borgerkrigen og var et av de mer fredelige områdene i Syria. Faktisk bosatte flyktninger på flukt fra vold i andre deler av Syria seg i Afrin, ”sier Maenza til Kurdistan 24. Afrin var et fristed for tusenvis av jesidier og flere hundre familier som hadde konvertert til kristen tro.