Kristne i Egypt får Midtøstens største kirke - Stefanusalliansen
Biskop Thomas hilser den nye katedralen velkommen og er glad for at en kirke og moské ble åpnet samtidig.

Biskop Thomas hilser den nye katedralen velkommen og er glad for at en kirke og moské ble åpnet samtidig.  

Egypt   

Egypts president Sisi åpnet søndag Midtøstens største kirke i Egypts nye hovedstad utenfor Kairo. Han åpnet også en ny moské like ved.

– Det var et godt og sterkt budskap til folk både i og utenfor Egypt at presidenten samtidig åpnet både en moské og en kirke. Det var et budskap om at vi skal leve sammen og at det skal være rom for en kirke i landets nye hovedstad, sier biskop Thomas til Stefanusalliansen.

Åpningen av Midtøstens største kirke, Fødselskatedralen, skjedde like før den ortodokse julefeiringen. Kirken og moskeen ble åpnet i den nye administrative hovedstaden som de siste årene er bygget utenfor Kairo sentrum.

Katedralen og moskeen er finansiert av regjeringen og gaver, melder telegrambyrået Reuters.

– Dette er et viktig tidspunkt i vår historie, sa president Sisi.

– Vi ser at du har holdt ditt løfte, sa den koptiske paven Tavadros II.

Fødselskatedralen kan ta imot 8000 mennesker, mens al-Fattah-al-Aleem-moskeen like ved kan ta imot det dobbelte.

Bombe
Like før julefeiringen ble det funnet en bombe ved en koptisk kirke i Nasr-byen utenfor Kairo. Bomben ble forhindret i å eksplodere, men en politimann ble drept.

President Sisi, som kritiseres for å undertrykke menneskerettigheter, har gitt flere håndslag til den koptiske minoriteten, blant annet ved å delta på gudstjenester på høytidsdager. I denne jula åpnet han altså en ny katedral.

Kristne i Egypt venter på kirker
Samtidig går det meget sakte med å bygge nye kirker og gi tillatelser til å reparere kirker.

I 2016 ble det vedtatt en ny lov som skulle gjøre det lettere å bygge nye kirker, å få godkjent bygg er brukt som kirker og å få reparert kirker. Men det går meget sakte, viser en fersk rapport fra Project on Middle East Democrazy. Rapporten dokumenterer det store etterslepet og forklarer hvorfor det går så sakte og at det er meget langt igjen til moskeer og kirker er likestilt. Rapporten har fått navnet: «Prayers unanswered» – eller Bønnene er ikke hørt. Her kan du laste opp hele rapporten.

I desember, like etter at rapporten var ferdig, ble det gitt 196 slike tillatelser.

– Det arbeides med dette, og det trengs mer tid for å iverksette denne loven. Situasjonen varierer fra sted til det, fra lokalsamfunn til lokalsamfunn, sier biskop Thomas.

Støtt trosfrihet og kristen minoritet i Egypt

Biskop Thomas driver et omfattende arbeid for den koptiske minoriteten og for muslimsk-kristent samliv i Egypt. Du kan bidra. Merk gaven: Anafora

Gi en gave

AKTUELT

Prosjekt

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.