Ed Brown, her i Irak, sier det er smertefullt å se president Trump gjort til talsmann for «kristne verdier».

Ed Brown, her i Irak, sier det er smertefullt å se president Trump gjort til talsmann for «kristne verdier».  


- Det er fryktelige scener vi har sett fra Washington. Det er ufattelig trist at et land som har sett på seg som verdens ledende demokrati, har en president som viser fascistiske trekk og som oppildner sine tilhengere til å gå mot Kongressen. President Donald Trump har hisset opp sine tilhengere ved hjelp av løgner og konspirasjonsteorier og som derfor også har ansvaret for opptøyene og det som minner om forsøk på et statskupp, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen. Han er selv oppvokst i USA og er amerikanar.

- Under president Trump har USA forsøkt å ta en ledende rolle blant annet i kampen for trosfrihet internasjonalt. Det er i seg selv en meget viktig kamp i en tid hvor det er mange angrep på trosfriheten og religiøse minoriteters rettigheter. Men vi har vært dypt bekymret for måten dette har skjedd på fra USAs side. Trosfriheten er blitt brukt til politiske formål som vi mener kan sette kampen for trosfriheten i vanry. Et forsøk på å sette trosfriheten over andre menneskerettigheter har gitt mer vann på mølla til dem som mener trosfriheten må underordnes andre menneskerettigheter og endog skyves til side, sier Brown.

– Når vi dessuten ser hvordan Trump har hisset opp sine støttespillere med åpenbare løgner og konspirasjonsteorier og dessuten har oppildnet dem til det som utartet til vold og nærmest har vært et forsøk på statskupp, er det dypt smertefullt å se ham gjort til talsmann for «kristne verdier». Kristne verdier fremmes ikke ved de middel som Trump selv har brukt for å protestere på et valg han tapte og hisset sine tilhengere opp til å bruke mot det amerikanske demokratiet.  Vi ber og håper at den neste amerikanske administrasjonen kan makte å samle kreftene om det amerikanske demokratiet og ta en ledende rolle for menneskerettigheter internasjonalt på måter som bygger disse verdiene, ikke undergraver dem, sier Brown.

AKTUELT