Stillbilde fra videoen som ble publisert via Twitter. Her kneler de 21 kopterne på stranden før de blir brutalt henrettet.

Stillbilde fra videoen som ble publisert via Twitter. Her kneler de 21 kopterne på stranden før de blir brutalt henrettet.  


IS (Den Islamske Stat) publiserte søndag 15. februar en video som viser hvordan de halshugger en gruppe egyptiske kristne.

De 21 kopterne ble kidnappet i Libya, og den brutale volden forsterker Kairos bekymring over sikkerhetstrusselen fra militante islamister i nabolandet.

Stillbilde fra videoen som ble publisert via Twitter. Her kneler de 21 kopterne på stranden før de blir brutalt henrettet.

Henrettet på stranden

Egypts statlige nyhetsbyrå MENA siterte en talsmann for den koptiske kirke, som bekreftet at 21 egyptiske statsborgere, alle koptere, var døde.

Videoen viser terroristene, kledd i svart, mens de fører kopterne, kledd i oransje fangedresser, til en strand som de sier er i nærheten av Tripoli (Libyas hovedstad). Kopterne blir deretter tvunget ned på kne og halshogd.

Videoen dukket opp som en lenke på Twitter, publisert av et nettsted som støtter IS. De militante islamistene i IS kontrollerer deler av Irak og Syria, og har tidligere også halshugget flere vestlige gisler.

En bildetekst på den fem minutter lange videoen sier: «Korsets folk, tilhengere av den fiendtlige egyptiske kirken.»

Fattige søker jobb i Libya

Tusenvis av egyptere har reist til nabolandet Libya på jakt etter arbeid, i årene etter opprøret og revolusjonen i Egypt våren 2011. Dette på tross av advarsler fra Egypts regjering om at Libya er et land som glir inn i en stadig økende lovløshet.

Før henrettelsene står en av de militante med en kniv i hånden og sier:

«Sikkerhet for dere korsfarere er noe dere bare kan drømme om.»

Slektninger av de kidnappede arbeiderne hadde oppfordret regjeringen i Kairo om å jobbe mer iherdig med å få løslatt gislene. I guvernementet Al-Minya, sør i Egypt, skrek slektninger, og flere besvimte, etter at nyheten om dødsfallene ble gjort kjent.

Bekymret over utviklingen i Libya

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har gjentatte ganger uttrykt bekymring over de militante islamistene som har base i Libya. Han frykter at de har et langsiktig mål om å velte den egyptiske regjeringen.

IS-gruppen i Libya har kontaktet «Sinai-provinsen», en islamistgruppe som opererer fra Sinaihalvøya i Egypt og som har sverget troskap til IS.

«Sinai-provinsen», tidligere kjent som Ansar Beyt al-Maqdis, drepte flere hundre egyptiske soldater og politifolk da Egypts hær styrtet den islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013. Mursi ble styrtet etter voldsomme masseprotester mot Det muslimske brorskapets styre, som en økende andel av landets innbyggere oppfattet som et feilslått og stadig mer totalitært styre.

Libya er fanget i en kaotisk maktkamp mellom to rivaliserende fraksjoner som har utnevnt sine egne regjeringer. Vestlige tjenestemenn frykter at islamistiske militante utnytter denne uroen til å styrke sin tilstedeværelse.

AKTUELT

PROSJEKT

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.