Den koptisk-ortodokse menigheten i Kom El-Lofy jubler for at de etter 12 år endelig kan bygge ny kirker.

Den koptisk-ortodokse menigheten i Kom El-Lofy jubler for at de etter 12 år endelig kan bygge ny kirker.  


Kirken bygges i landsbyen Kom El-Loufy, 250 kilometer sør for hovedstaden Kairo. I desember fikk menigheten, etter avtale med lokale muslimer, starte gravingen på en tomt 700 meter utenfor landsbyen, melder World Watch Monitor.

– Takk Gud for denne nye tomten og at alle parter er enige, sa fader Feltaws Ibrahim, prest i Saint Abu Sefein koprtiske ortodokse kirke i nabolandsbyen Ezzbet Rafla. Hans kirke har huset de 1600 medlemmene av kirken i Kom El-Lofy mens de har vært uten kirke.

Siden den gamle kirken ble stengt, har menigheten møtt muslimsk motstand. Noen i landsbyen satte fyr på fire koptiske hjem i juli 2016 – de mistenkte at husene ville bli gjort om til kirke. Først på slutten av 2017 da kopterne dro tilbake en anmeldelse for ildspåsettelse, fikk de byggetillatelse for en ny kirke.

Flere andre landsbyer har hatt lignende problemer. Det har vært meget vanskelig å få tillatelse selv til å renovere eldre kirkebygg, og enda vanskeligere å bygge nye.

Men i fjor vedtok det egyptiske parlamentet en ny lov om bygging og renovering av kirker. I oktober startet en regjeringskomite arbeidet med å legalisere kirker uten lisens, melder World Watch Monitor.

Guvernøren i den sørlige provinsen Minya, der problemene har vært størst, varslet i november at 21 kirker kan bygges eller renoveres.

I et år der islamistisk terror har rammet den koptiske kirke hardt med over 100 drept, og regimet til Al Sisi er kritisert for innstramming for menneskerettigheter og det sivile samfunn, har det altså blitt lettere å bygge eller renovere kirker i Egypt der alle kirker er livskraftige.

AKTUELT

PROSJEKT

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.