Zhang Zhan har sittet 5 måneder i forvaring etter at hun rapporterte om covid-19 på Twitter og YouTube fra Kina.

Zhang Zhan har sittet 5 måneder i forvaring etter at hun rapporterte om covid-19 på Twitter og YouTube fra Kina.  


Hun rapporterte om covid-19 på YouTube og Twitter og ble fengslet. Hun startet sultestreiken i protest mot vilkårlig forvaring.

Den tidligere advokaten Zhang Zhan ble arrestert og bortført fra Wuhan 14. mai etter at hun i begynnelsen av februar la ut videoer og artikler om COVID-19-utbruddet på Twitter og YouTube. Begge er blokkert i Kina. Hun anklaget myndigheten for å lyve om pandemien.

En kilde, som av sikkerhetsmessige årsaker må være anonym, sier til trosfrihetsorganisasjonen CSW: «I begynnelsen av februar, da alle i Wuhan prøvde å flykte, reiste menneskerettighetsforsvar Zhang Zhan motsatt retning. Hun dro til Wuhan for å rapportere om krisen. Hennes videoer og artikler ble lagt ut på Twitter og YouTube, som begge er blokkert i Kina, og andre sosiale medieplattformer. Hun spurte om myndighetenes svar på epidemien krenket menneskerettighetene. Hun spurte Dr. Li Wenliang om alvorlighetsgraden av utbruddet. Hun var dypt bekymret for de vanlige, stemmeløse Wuhan-innbyggerne som står overfor fattigdom og som hadde mistet levebrødet i COVID-19.

 

Hun spurte om myndighetenes svar på epidemien krenket menneskerettighetene

 

Forsvant i tur og orden
Zhang fortsatte å rapportere om krisen, selv etter at tre andre journalister, Chen Qiushi, Fang Bin og Li Zehua, forsvant i tur og orden. Hun ble bortført fra hotellrommet sitt av politiet i Wuhan 14. mai, og har vært arrestert i Pudong District Detention Center i Shanghai siden den gang. Hun er tiltalt for «provosere frem problemer». 18. september ble saken hennes sendt til Pudong tingrett.

Ferske rapporter tyder på at Zhang har vært i sultestreik siden begynnelsen av sommeren. Ansatte ved interneringssenteret tvangsmater henne da hun nektet å spise eller drikke.

Hun nekter seg skyldig i anklagen. Zhangs advokat, Wen Yu, fikk møte henne for første gang i forvaring 18. september. Etter møtet rapporterte Wen at Zhang fortsatt var i sultestreik og at hun haddegått ned i vekt.

Advokater: Hun gjorde ikke noe ulovlig
20. september sendte en kinesisk gruppe av menneskerettighetsadvokater en uttalelse som ba regjeringen om å løslate Zhang. Gruppen uttalte at alt Zhang hadde gjort, var helt lovlig i henhold til Kinas egen lov og at hun bare delte det hun så og hørte i Wuhan. De ba også Pudong tingrett om å starte saksbehandlingen uten forsinkelse, avvise saken og frifinne Zhang umiddelbart.

Zhang jobbet tidligere som advokat, men lisensen hennes er suspendert på grunn av hennes menneskerettighetsaktivisme. Hun ble første gang arrestert i Shanghai i september 2019, og tilbrakte 60 dager i forvaring for sin støtte til demokratiske demonstranter i Hong Kong.

 

Zhang jobbet tidligere som advokat, men lisensen hennes er suspendert på grunn av hennes menneskerettighetsaktivisme.

 

 

Tvangsundersøkt
Hun ble alvorlig mishandlet under den første forvaringen. To ganger ble hun tvangsundersøkt for psykiske problemer, som hun protesterte mot i en fire dagers sultestreik. Hun tilbrakte også syv dager i isolasjon. Da var hennes hender og føtter bundet til gulvet, noe som gjorde det umulig å gå på toalettet. Hun hadde dårlig helse etter løslatelsen.

Zhang skrev en gang: Hvis alt som gjenstår i livet er frykt, så er alt jeg kan gjøre å bekjempe frykt gjentatte ganger til jeg krysser den. For hvis ikke, er alle følelser utenom frykten bare masker. Hvis jeg skulle møte Gud, ville jeg be oppriktig for [gjerningsmennene] og be ham om å tilgi deres synder, ikke fordi jeg er en moralsk person. Snarere er det at jeg må gjøre det. ”

«La folk bruke ytringsfriheten»
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Vi etterlyser Zhang Zhans umiddelbare og ubetingede løslatelse, og ber den kinesiske regjeringen om å sikre et trygt miljø for aktivister, advokater og journalister slik at de kan utøve sin ytringsfrihet og og den grunnleggende retten til fredelig forsvar for menneskerettigheter.»

 

AKTUELT

PROSJEKT