Kristne i Iran fengslet: Fra venstre Khalil Dehghanpour, Mohammed Vafadar, Kamal Naamanian og Hossein Kadivar.

Kristne i Iran fengslet: Fra venstre Khalil Dehghanpour, Mohammed Vafadar, Kamal Naamanian og Hossein Kadivar.  


De fire som før helgen ble innkalt til soning, er dømt for å lede iranske huskirker, noe retten mener er å «handle mot nasjonal sikkerhet».

Hossein Kadivar, Khalil Dehghanpour, Kamal Naamanian og Mohammed Vafadar ble 28. mai beordret om å møte til soning dagen etter.

De var forberedt siden ankesakene deres ble avvist i februar.

Kristne dømt i Iran
De fire mennene ble dømt i oktober 2019, sammen med fem andre fra samme nettverk i den nordlige byen Rasht: Abdolreza Ali Haghnejad, Shahrooz Eslamdoost, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi og Behnam Akhlaghi.

Disse fem har startet soningen etter å ha sittet varetektsfengslet siden juli i fjor. De klarte ikke å betale den høye kausjonen som ble krevd av dem etter at de insisterte på å bli forsvart av sin egen advokat.

Raid mot hjem og kirker
De ni ble arrestert i en serie raid av sikkerhetsstyrker i deres hjem og huskirker i januar og februar 2019.

De gjorde alle tjeneste i fravær av sin fengslede pastor Yousef Nadarkhani. Nå skal alle sone sammen med ham i Evin-fengselet. Nadarkhani startet i fjor sommer på sin dom på ti års i fengsel og to års indre eksil når han er ute av fengselet.


 

Kristne i Iran med endeløs rettssak: Fra venstre Victor Bet-Tamraz og hans kone Shamiram Issavi. Hadi Asgari, Kavian Fallah-Mohammadi og Amin Afshar-Naderi må også vente på ankesaken. Foto: Article18

Ankesaker utsatt enda en gang
Mens de fire altså starter soningen, ble ankesaken for dem andre kjente konvertitter utsatt enda en gang, denne gangen helt uten begrunnelse.

Dette gjelder sakene mot en iransk-assyrisk pastor, hans kone og tre kristne konvertitter ble utsatt i Teheran i dag.

Pastor Victor Bet-Tamraz, kona Shamiram Issavi (begge assyriske kristne) og konvertertittene Hadi Asgari, Kavian Fallah-Mohammadi og Amin Afshar-Naderi er dømt til mellom fem og 15 år i fengsel på grunn av kristne aktiviteter.

Victor Bet-Tamraz og de tre konvertittene ble dømt i juli 2017 og Shamiram Issavi ble dømt i januar 2018. I årene etterpå er det planlagt en rekke høringer for å behandle deres anker. Men alle er i tur og orden blitt utsatt.

Ingen begrunnelse
Tidligere oppgitte begrunnelser har inkludert at ikke alle tiltalte har vært kalt inn, at retten har vært «for overfylt» og utnevnelse av en ny dommer.

Denne gangen ble det ikke gitt noen begrunnelse. I stedet, etter en lang ventetid i avdeling 36 av den islamske revolusjonære domstolen i Teheran, fikk Victor, Shamiram og deres advokater ganske enkelt beskjed om at høringen var blitt kansellert. Advokatene deres og de tre konvertittene fikk ikke engang lov til å komme inn i rettssalen.

Lettelse og frykt
Victor og Shamirams datter Dabrina sier at advokatene var «faktisk ganske lettet», ettersom en annen av advokatens klienter under en ankehøring like før hadde fått fastholdt dommen 15 års fengsel.

«De fryktet at foreldrene mine hadde fått høre at dommene deres også ville bli bekreftet,» sier Dabrina til trosfrihetsorganisasjonen Article 18.

Ingen ny dato er satt.

Oppleves som tortur
Dabrina har tidligere uttalt at den pågående sagaen med stadige utsettelser i seg selv er en slags «tortur» for henne og foreldrene.

«Nå som vi har en ny dommer, vet vi ikke hvordan han vil reagere på detaljene i saken,» sa Dabrina til Article18 fredag. «Ved forrige høring forsikret han foreldrene mine om at han ville prøve å avslutte saken så snart som mulig. Hva det betyr at vi ikke vet.

«Jeg er personlig bekymret. Foreldrene mine er sterke og tror at Guds vilje vil skje.»

Satt på korona-vent
Den forrige høringen, i februar, ble utsatt etter at de ikke klarte å tilkalle en av de fem – Hadi. Dette var før all koronakrisen som stengte mye.

«Jeg tror at mange ting nå er på vent på grunn av COVID-19, og jeg vet at fengslene fremdeles er overfylte. Det er mye ustabilitet i regjeringen, men hvor mye det påvirker de kristne sakene vet vi ikke», sier Dabrina.

Støtt kristne i Iran

Vår partner Pars Theological Centre hjelper den iranske kirken i og utenfor Iran. Du kan bidra. Merk gaven: Iran

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT