Kinesiske myndigheter har arrestert en katolsk biskop, syv prester og et ukjent antall prestestudenter i Hebei-provinsen.

Det melder UCANews. Prestene og studentene skal ha blitt arrestert 20. mai for «angivelig å ha brutt landets undertrykkende nye regler om religiøse anliggender.»

Dette er Kinas nye kampanje mot katolske kirker som ikke innordner seg den registrerte og statskontrollerte kirken.

Utnevnt i hemmelighet
Den 63 år gamle biskopen Joseph Zhang Weizhu i Xinxiang bispedømme ble arrestert 21. mai. Xinxiang bispedømme anerkjennes ikke av de kinesiske myndighetene. Biskop Zhang ble ordinert av Vatikanet. Det skjedde i hemmelighet i 1991 uten godkjenning fra den statssanksjonerte katolske bispekonferansen (BCCCC) og den statskontrollerte katolske kirken (CCPA).

UCANews forteller at arrestasjonene kom etter at bispedømmet bestemte seg for å bruke en forlatt fabrikkbygning som presteskole.

AsiaNews melder at biskopen og prestene holdes i isolasjon på et hotell, hvor de gjennomgår «politiske sesjoner». Studenter som ble arrestert samtidig, er sendt tilbake til familiene sine og har fått forbud mot å fortsette å studere teologi, heter det i artikkelen.

Bønnedag for Kina
Arrestasjonene skjedde like før den årlige katolske verdensbønnedagen for kirken i Kina som ble initiert av pave Benedikt XVI i 2007. Menigheter og organisasjoner over hele verden, inkludert CSW, bruker denne dagen til å be for fred for kristne og andre i Kina.

I år sendte også kardinal Bo, president for Federation of Asian Bishops Conference, en uttalelse som ba om en uke med bønn for Kirken og folket i Kina.

Kontroll av presteskapet
Varetektsfengslingen av biskop Zhang og prestene og studentene kommer kort tid etter innføringen av nye administrative tiltak for religiøst personale. De trådte i kraft 1. mai. De nye forskriftene inkluderer spesifikke krav til kvalifikasjoner, og artikkel 16 sier at katolske biskoper må godkjennes og ordineres av den statssanksjonerte kinesiske katolske biskopkonferansen.

En menneskerettighetsadvokat beskrev tiltakene som «et våpen til i (kinesiske myndigheters) arsenal for å begrense eller ytterligere forfølge religiøse samfunn.»

 

Dette er enda en urovekkende innstramming for trosfriheten og forsamlingsfriheten i Kina.

Johannes Morken

 

Kampanje mot uregistrerte
Arrestasjonen av de katolske lederne og studentene kommer like etter myndighetenes nye kampanje mot ledere av tre store, uregistrerte protestantiske kirker. De har nektet å innoerdne seg i den statskontrollerte Tre-selv-kirken.

Eldste Zhang Chunlei fra Love Church er arrestert og tiltalt for svindel, selv om menigheten fastslår at dette er grunnløse anklager. Pastor Yang Hua fra Living Stone Church sitter også fengslet. To ledere i Zion Church i Beijing har vært i forvaring, men er satt fri.

Fordømmer
– Vi fordømmer arrestasjonene og trakasseringen av ledere både i protestantiske og katolske kirker i Kina. Dette er enda en urovekkende innstramming for trosfriheten og forsamlingsfriheten i Kina, sier Johannes Morken, redaktør i Stefasnusalliansen.

«Frykten synes begrunnet»
Grunnleggerpresident Mervyn Thomas i trosfrihetsorganisasjonen CSW sier:
– CSW fordømmer disse arrestasjonene, som følger innføringen av de nye reglene om religiøst personale og ser ut til å bekrefte frykten for at restriksjonene for trossamfunn vil blir ytterligere strammet inn. Vi ber om umiddelbar og ubetinget løslatelse av disse kristne, og alle de som er fengslet over hele Kina på grunn av religion eller tro. Vi oppfordrer også det internasjonale samfunnet til å ta opp dette og andre tilfeller av vilkårlig forvaring og trakassering av religiøse ledere.

 

AKTUELT