Etter terror mot to kirker i Lahore i 2016, var det skjerpet sikkerhet ved kirkene. Bildet er tatt i 2017

Etter terror mot to kirker i Lahore i 2016, var det skjerpet sikkerhet ved kirkene. Bildet er tatt i 2017  


– Kirker styrker sikkerheten. Også moderate muslimer kjenner frykt, sier Sajid Christopher.

På et møte med katolske og protestantiske ledere ble de ledende prestene enige om å styrke væpnet overvåkning og væpnet beskyttelse, spesielt ved søndagstjenester. Det melder Aid to the Church in Need (ACN).

Tiltaket skyldes bekymring for at Talibans overtakelse av makten i nabolandet Afghanistan vil utløse ekstremistiske handlinger rettet mot kristne og andre trossamfunn blant minoritetene i Pakistan.

Kristne i Afghanistan lever i frykt for Taliban etter maktovertagelsen. Frykten har spredt seg til Pakistan.

Sajid Christopher i Oslo i november 2018. På Tv fulgte han Tehreek-i-Talibans opptøyer i hjemlandet, de krevde Asia Bibi hengt etter at hun ble frikjent i Pakistans høyesterett. Foto: Johannes Morken

Oppmuntrert av Taliban
Den pakistanske menneskerettighetsaktivisten Sajid Christopher, leder i Human Friends Organization, sier at det er frykten for at den Taliban-assosierte pakistanske ekstremistgruppen Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) og andre militante organisasjoner vil bli oppmuntret av Taliban i Afghanistan og rette angrep mot religiøse minoriteter, inkludert kristne.

Human Friends Organization er Stefanusalliansens partner i Lahore.

Christopher sier (2. september) til den katolske hjelpeorganisasjonen Aid to the Church in Need (ACN): «Da Taliban var ved makten sist, var det mange terrorangrep i Pakistan. Terrororganisasjoner angrep kirker, kristne institutter og andre kristne institutter. De ble helt klart mål. Nå er Taliban tilbake, det vil styrke TTP og andre islamistiske grupper.»

Væpnede vakter
Skjerpede beskyttelsestiltak inkluderer økt innsats for å sjekke identiteten til personer som kommer inn på kirkenes områder med bil, metalldetektorer som brukes når folk går inn i kirker og en flere væpnede vakter ved ed kirkenes innganger.

Christopher advarer om at om også blant moderate muslimer og i fredelige og progressive muslimske lokalsamfunn vil det være frykt.

– Men de som har et militant tankesett, er glade for at Taliban er tilbake ved makten igjen, sier Christopher.
 

Forbudt etter vold
Tehreek-i-Taliban (TTP) ble forbudt i Pakistan etter sine voldelige aksjoner som blant annet krevde flere politimenns liv. TTP startet opptøyer med krav om boikott av franske varer og utvisning av den franske ambassadøren, fordi Frankrikes president gikk hardt ut mot islamistisk terror etter flere terrorangrep i Frankrike. Terrorangrepene ble begrunnet med blant annet magasinet Charlie Hebdos fremstilling av profeten Muhammed.

Men TTP opererer og har sterke bånd til Taliban. I en rapport til FNs sikkerhetsråd i mai heter det at TTP fortsatt hadde rundt 6000 trenede krigere på den afghanske siden av grensen. Det skriver den anerkjente pakistanske avisen Dawn.

Meldinger om at Taliban har bedt TTP slutte å bruke afghansk territorium til angrep på pakistanske interesser er ikke bekreftet,

AKTUELT

PROSJEKT