Maira Shahbaz ble bortført, tvangskonvertert og tvangsgiftet. Av sikkerhetsgrunner viser vi ikke ansiktet til 14-åringen.

Maira Shahbaz ble bortført, tvangskonvertert og tvangsgiftet. Av sikkerhetsgrunner viser vi ikke ansiktet til 14-åringen.  


SISTE 27.8.2020: MAIRA HAR KLART Å RØMME, FÅR BESKYTTELSE OG HJELP

En rettsavgjørelse i Pakistan om å returnere varetekt for en 14 år gammel kristen jente til muslimen som angivelig kidnappet henne og tvang henne til å konvertere til islam og gifte seg med ham, vil gjøre flere kristne jenter sårbare for slike traumer, sier kilder til Morning Star News.

Jenta er 14, ikke 18
Lala Robin Daniel, en rettighetsaktivist i Faisalabad, hjelper familien til Maira Shahbaz. Han sier at når høyesterett i Lahore i Punjab-provinsen nekter å ta hensyn til at jenta er dokumentert å være 14 og ikke 19, og til at blant annet en ekteskapsattest er forfalsket, vil føre til flere slike saker.

"Hvis domstolene begynner å godta mindreårige ekteskap med jenter som tilhører minoritetssamfunnene, vil det oppmuntre folk fra majoritetstroen til enda mer målrettede angrep på dem i vissheten om at de slipper straff," sier han og legger til:

”En mindreårig kan lett bli påvirket eller bli tvunget til å gi avkall på troen sin og gifte seg med noen. Denne praksisen må stoppes.»

«Falskt ekteskap»
Maira Shahbaz, i dommen feilaktig omtalt som Maria, er katolikk fra Medina-bydelen i Faisalabad. Hun inngikk falskt ekteskap med den allerede gifte muslimen, Nakash Tariq, 25. oktober 2019 - seks måneder før han skal ha bortført henne 28. april 2020, ifølge moren, Nighat Shahbaz, som er enslig forsørger og hjemmearbeidende.

Ifølge rettsdokumenter sa Nighat Shahbaz at hun og familien ikke var klar over det falske ekteskapet før etter at Maira angivelig ble kidnappet og dukket opp i Faisalabad Sessions Court 23. juli. Ved den rettshøringen sa Maira til dommer Rana Masood Akhtar at hun var over 18 år gammel, hadde konvertert til islam av sin fri vilje og ønsket å bo sammen med sin muslimske mann.

Siden familien hadde utfordret mindreårige ekteskap, sendte dommeren Maira til et krisesenter for kvinner 28. juli til hennes alder kunne bestemmes, ettersom en lov fra 2019 utelukker ekteskap med et barn under 18 år.

Falsk vigselsattest
Khalil Tahir Sindhu, advokat for Nighat Shahbaz og medlem av Punjab-forsamlingen, sa til Morning Star News at Lahore High Court (LHC) lot Maira bli hos Tariq uten å vurdere bevis for at jenta var mindreårig og at vigselsattesten var falsk.

Den geistlige hvis navn er oppført på ekteskapsattesten, nektet for å ha hatt noe med å gjøre det falske ekteskapet. Dokumentet viste heller ikke samtykke fra Tariqs første kone, som han har to barn med, la Sindhu til.

Sårbare jenter
– Kristne jenter og hindujenter er sårbare mål for forfølgelse. De står i fare for den verste form for forfølgelse gjennom tvungen konvertering og tvangsekteskap, sier Sajid Christopher, leder for Human Friends Organization i Lahore, til Stefanusalliansen.

– Vi støtter hennes sak og kjemper politisk for henne slik at hun kan vende tilbake til sin egen familie og leve fritt, med grunnleggende rettigheter og trosfrihet. Vi står sammen med hennes advokat og andre støttespillere, sier Sajid Christopher.

Komite
Parlamentet i Pakistan har nylig nedsatt en komite som skal arbeide mot tvangskonvertering av minoritetsjenter. Sajid Christopher, som leder et nasjonalt nettverk for religiøse minoriteter, har kjempet for dette.

– Dette er et første skritt. Men det neste må være et uttrykkelig forbud, sier Sajid Christopher.

Dom på tross av sterke bevis
«Det er utrolig,» siewr advokat Khalil Tahir Sandu, advokaten som representerte Shahbazs foreldre, til Aid til Church in Need. «Det vi har sett i dag, er en islamsk dom. Argumentene vi la frem, var veldig sterke.

AKTUELT

PROSJEKT