Dødstallene ble torsdag av srilankiske myndigheter redusert med cirka 100 til 253 etter terrorangrepene som rammet to katolske kirker, en kirke med bånd til norske baptister og fire hoteller.

I kveld, 26. april klokka 18, har Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) solidaritetsmarkering ved Bredtvedt kirke i Oslo, under mottoet #tryggibønn. Den katolske Johannes og apostel menighet leier kirken. Hilde Skaar Vollebæk i Stefanusalliansen oppfordrer alle organisasjonens støttespillere i nærheten til å delta. Les mer her. Stefanusalliansens generalsekretær Ed Brown deltok 22. mars under en tilsvarende markering etter terroren mot muslimer i fredagsbønn i Christchurch, New Zealand.

Be i gudstjenester
Hun oppfordrer også alle menigheter i Den norske kirke, alle frimenigheter og alle andre forsamlinger til å inkludere bønn for Sri Lanka i helgens gudstjenester og møter. Generalsekretær Ed Brown kalte påskedag terroren «et avskyelig og sjokkerende angrep på sivile, åpenbart for å skape kaos og frykt».

– Vi står sammen i bønn og i protest mot ondskapen, med et sterkt krav om at de ansvarlige må stilles til ansvar for ugjerningene og at freds- og forsoningsarbeidet kan fortsette, sa Brown.

«Ikke dumt å be»
Ajith Fernando i Ungdom for Kristus i Sri Lanka skriver i en bloggartikkel at han ber til Gud om at de sikkerhetsansvarlige som «han har gitt myndighet til å være agenter for sin vrede», straffer forbryterne.

– Når det gjelder kristne, vil vi gjøre det vi kan for å være agenter for fred i vårt ødelagte land.

Han skisserer fem måter kristne kan be for Sri Lanka på.

– Selv om det kan virke dumt å bruke tid på å be når det er krise rundt oss, er dette det mektigste Guds folk kan gjøre i en nasjonal krise. Vi må mobilisere til individuell og kollektiv bønn blant kristne, skriver han.

1. Be for hellig kjærlighet
Fernando sier at vi må be om at kirken vil handle med en modenhet som reflekterer Guds hellige kjærlighet: På den ene siden insistere på at myndighetene vil gjennomføre en grundig etterforskning og straffe de ondskapsfulle. På den andre siden skal vi personlig og sammen vise kjærlighet til alle, inkludert våre fiender.

–  Vi har ikke råd til å la hat avstumpe vårt vitnesbyrd. Fra vår side gjør vi hva vi kan gjøre, og det er å elske våre fiender, skriver Fernando.

2. Be for trofasthet
Fernando skriver at vi må be om at kirken trofast vil utføre sitt kall og være lege for å helbrede i ødelagte situasjoner. Enkeltvis kan vi komme nær lidelsen.

– Jeg ba med min hinduiske nabo i morges da han kom hjem for å fortelle meg at søsteren hans hadde dødd i eksplosjonen.

3. Be for legedom
Vi må, skriver Fernando, be for de skadede og for deres helbredelse, og be for helsearbeiderne.

4. Be for trøst og styrke
Fernando  skriver at vi må be om Guds trøst og styrke til de mange kristne og ikke-kristne mennesker som er blitt ødelagt av tap av sine kjære.

5. Be mot uro
Vi kan, for det femte, be om at ekstremistiske krefter ikke ville bruke terroren til å forårsake uro i Sri Lanka, skriver Fernando.

– Kristne kan fungere modererendei. For mens vi kan bli rasende for det som skjedde, er vi befridd fra bitterhet, fordi vi vet at en rettferdig Gud som styrer historien, er større enn problemene. Vi vet at Gud dømmer de ugudelige. Vi vet at han elsker verden og at vi er kalt til å være agenter for den kjærligheten. Dette driver oss til handling. Men det gjør vi ikke med en defatistisk holdning. Vi vet at Gud bygger sitt rike, som kulminerer i Kristi gjenkomst, og at våre handlinger er byggeklosser i prosessen, skriver Fernando.