Kristne i Nigeria: Esther Katung døde av kidnappernes vold.

Kristne i Nigeria: Esther Katung døde av kidnappernes vold.  


Dette er den brutale virkeligheten i delstaten Kaduma i Nigeria, sentralt i Nigeria. Det er økende bekymring for at en IS-gruppe i Vest-Afrika samarbeider om vold med en nigeriansk milits av fulani-opphav.

Kristne i Nigeria kidnappet
Esther Katung ble bortført fra hjemmet sitt i delstaten Kaduna 14. september. Hennes mann er pastor og ansvarlig for Evangelical Church Winning All (ECWA) Prayer House i Birnin Gwari Local Government Area (LGA) i Kaduna. Esther ble bortført under et angrep av væpnede menn av fulaniopphav like før midnatt 14. september. Hennes mann, pastor Ishiaku Katung, ble skadet under angrepet.

Kidnapperne krevde først 5 millioner nigerianske naira (rundt 125 000 kroner) for å slippe henne fri. Det ble senere enighet om en betaling på N400000 (rundt 10 000 kroner).

Gisselet var død allerede
Imidlertid bekreftet frigitte gisler som hadde som blitt holdt sammen med henne at Esther Katung, som var gravid, hadde dødd etter å ha blitt utsatt for hard juling dagen før løsepengene ble mottatt.

Flere og flere kidnappinger
Bortføringen og drapet på Esther Katung er del av mange kidnappinger for å få løsepenger. Kidnappingene har økt i omfang mange steder i Nigeria. I delstaten Kaduna er kirkeledere og deres familier spesielt utsatt. Flere er blitt bortført fra hjemmene sine eller fra kirkekontorer av bevæpnede overfallsmenn som trolig er av fulaniopphav.

Fulanierne er et gjeterfolk der mange er muslimer, og det er en langvarig konflikt med kristne bønder om beiteressurser. De siste par årene er volden blitt mye mer brutal og målrettet med store mengder langt mer avanserte våpen i omløp.

Sør i landet ble tre katolske prester fra Enugu bispedømme drept i løpet av en periode på fem måneder etter bortføring eller forsøk på bortføring av fulani-angripere.

Ikke-kristne rammes også
Men det er ikke bare kristne som rammes av kidnappinger for løsepenger. Ikke-kristne samfunn i Nordvest-Nigeria lider også av kidnappinger, drap og utpressing iscenesatt av bevæpnede gjenger. Spredning av våpen bidrar til en nådeløs vekst i lovløsheten. I følge FNs høykommisær for flyktninger, UNHCR, har økt vold i delstatene Sokoto, Zamfara og Katsina forårsaket en ny humanitær krise i Nigerias naboland Niger, ettersom over 40 000 mennesker har krysset grensen for å unnslippe volden de siste 10 månedene.

Administrerende direktør Mervyn Thomas i Christian Solidarity Worldwide (CSW) sier: «CSW uttrykker vår dypeste medfølelse til familien til Esther Katung. Vi er forferdet og triste over grusomheten og de tragiske omstendighetene hun døde i. Vi er videre dypt bekymret for bølgen av kidnappinger. Med tanke på at den nigerianske grunnloven slår fast at «folks sikkerhet og velferd» er «regjeringens primære oppgave», oppfordrer vi myndighetene til å gjøre alt som står i deres makt for å ivareta innbyggernes sikkerhet og stille gjerningsmennene til ansvar.»

IS dreper også
IS-gruppen «Den islamske staten i provinsen Vest-Afrika» (ISWAP)publiserte på sin side en video 22. september som viser henrettelsen av to kristne hjelpearbeidere. For første gang koblet gruppen henrettelsene både til gislenes tro og opprinnelse. Lawrence Duna Dacighir og Godfrey Ali Shikagham, begge fra Plateau-delstaten og medlemmer av Church of Christ in Nations (COCIN), ble halshugget av terrorister fra den islamske staten (IS). IS-gruppen beskrev mordene som starten på «hevn mot kristne i Plateau-staten», med påstand om at kristne fra delstaten «dreper våre kvinner og barn og spiser kjøtt». Videoen er den første klare indikasjonen på en kobling mellom terrororganisasjonen og militsvolden som har berørt samfunnene på Plateau og andre sentrale stater.

Henrettelser
En annen video som ble publisert 25. september eller en av dagene rundt den dagen viser ISWAP-terrorister henrette en av de seks ansatte i Action Against Hunger (ACF) som ble bortført i Borno-staten i juli. De truet også med å drepe de gjenværende gislene. Ifølge den nigerianske journalisten Ahmed Salkida hevder terroristene at henrettelsene skjedde fordi de følte at regjeringen hadde «lurt dem» etter måneder med hemmelige forhandlinger.

Thomas sier videre: «Vi uttrykker også vår dypeste medfølelse til familiene til disse tre unge mennene. At terroristene i et av disse tilfellene også fremhevet ofrenes opprinnelsesstatus og deres religion, er særlig bekymringsfullt da det øker muligheten for samarbeid mellom to kilder til terrorvold. Vi oppfordrer den nigerianske regjeringen til å sørge for at de væpnede styrkene er tilstrekkelig utstyrt for å løse truslene fra både ISWAP og fulani-militsen, og ber det internasjonale samfunnet om å hjelpe Nigeria der det er mulig i denne forbindelse.»

 

AKTUELT