Busslaster med Evin-fanger stuet inn i andre, overfylte fengsler - Stefanusalliansen
Internerings-senteret  Greater Tehran Central Penitentiary har tatt imot busslaster fra Evin etter det israelske angrepet.

Internerings-senteret Greater Tehran Central Penitentiary har tatt imot busslaster fra Evin etter det israelske angrepet.  

Iran   

Busser fulle av fanger er blitt overført fra Evin-fengselet til andre fengsler i Teheran-regionen etter at et israelsk angrep 23. juni rammet portene til det beryktede fengselet, hvor minst 11 kristne var blant hundrevis av samvittighetsfanger. Det melder menneskerettsorganisasjonen Article 18 som Stefanusalliansen støtter.

Ifølge Article18s kilder er noen av de kristne blitt overført til Greater Tehran Central Penitentiary, hvor de holdes under uhygieniske forhold i overfylte celler, med så mange som 40 innsatte i hver celle. Kvinnelige fanger ble i mellomtiden overført til Qarchak kvinnefengsel, hvor de angivelig holdes i gymsalen på grunn av plassmangel.

Blant fangene som tidligere satt i Evin, var Joseph Shahbazian, Nasser Navard Gol-Tapeh, Aida Najaflou, Amir-Ali Minaei, Hakop Gochumyan og Mina Khajavi.

Over 60 kristne er for tiden enten fengslet eller under rettsforfølgelse for anklager knyttet til deres tro i Iran.

I mange tilfeller må de enkelte fangene eller deres pårørende regelmessig møte opp hos agenter fra Irans etterretningsdepartement eller Revolusjonsgarden (IRGC), samt andre steder som har vært mål for angrep de siste dagene.

Teherans statsadvokatkontor, hvor mange kristne har blitt ført gjennom årene, og Revolusjonsgardens (IRGC) hovedkvarter var blant stedene som ble rammet i går, før toirsdagens kunngjøring om våpenhvile.

Article18 publiserte 23. juni en uttalelse der vi uttrykte «alvorlig bekymring» for sikkerheten og velferden til alle fanger etter angrepet på Evin, hvor noen vakter angivelig ble drept og vinduer ble knust.

Vi har tidligere bedt om løslatelse av alle samvittighetsfanger, i tråd med Den islamske republikks egne regler, som tillater midlertidig løslatelse av alle unntatt de farligste kriminelle i «kritiske situasjoner».

Forrige uke rapporterte vi at minst tre rettssaker mot kristne har blitt utsatt – i Teheran og to andre byer – siden konflikten begynte.

Vi er også kjent med at minst én kristen er direkte berørt av angrepene, men vi kan for øyeblikket ikke gi ytterligere detaljer.

Ved starten av konflikten publiserte vi en uttalelse der vi oppfordret Den islamske republikken til å «avstå fra sin oppildnende retorikk og ideologiske fiendtlighet» og den israelske regjeringen til å «unngå å angripe sivil infrastruktur som kan forverre menneskelig lidelse og gjøre enhver fremtidig vei mot fred og forsoning desto vanskeligere å gå».

Prosjekt