Tobarnsmoren Asia Bibi ble dømt til døden ved henging etter at muslimske kvinner anklaget henne for blasfemi. Hennes store kjærlighet, ektemannen Ashiq, har nå levd fem år uten Asia. Hun venter nå på at saken skal komme opp i Høyesterett.

Tobarnsmoren Asia Bibi ble dømt til døden ved henging etter at muslimske kvinner anklaget henne for blasfemi. Hennes store kjærlighet, ektemannen Ashiq, har nå levd fem år uten Asia. Hun venter nå på at saken skal komme opp i Høyesterett.  


Husker du hva du gjorde den 14. juni 2009? En som husker hver minste detalj av søndagen for over fem år siden, er pakistanske Asia Bibi, som er dømt til døden for blasfemi.

Denne søndagen hadde Asia stått opp tidlig for å plukke bær på et jorde utenfor landsbyen. Solen stekte, og hun og de andre kvinnene hadde fått beskjed om at hvis de plukket hele kurven full, ville de få 250 rupier hver (ca. 19 kr).

Det var en svært varm dag, og Asia gikk til brønnen for å kjøle seg ned meg et glass vann. Hun senket glasset i brønnen og drakk. Hun fylte glasset på nytt og drakk mer. En av de andre kvinnene kikket på henne, og Asia tilbød henne glasset med vann i. Da ropte en tredje kvinne fra bærbuskene: «Ikke drikk vannet, det er haram!»

Fordi Asia var den eneste kristne blant dem, mente noen av kvinnene at vannet var blitt skitnet til ved at hun drakk av det. Kvinnene var sinte og anklaget Asia for å ha ødelagt drikkekilden. Asia, som var oppdratt til å bøye hodet og ta imot diskriminering og skjellsord uten motstand, stod for en gangs skyld opp for seg selv. Kvinnene anklaget henne for å ha fornærmet islam og profeten Muhammed. Asia ble sint. Dette var ikke sant. De hadde sagt at hun måtte konvertere til islam, men det gikk hun ikke med på. Episoden utartet seg til en krangel, hvorpå Asia ble hetset og jaget vekk.

Mobben hevner seg

Fem dager senere våget hun seg tilbake til jordet for å plukke bær. Asia og familien hadde ikke råd til å gå glipp av inntekten. Hun hadde alliert seg med en kristen venninne, og denne gangen hadde de med seg egne flasker med vann. Etter noen timer senket Asia skuldrene og tenkte at kanskje dette kommer til å gå bra likevel.

Da hørte hun noen lyder i det fjerne. Mennesker? Mange av dem. De ropte og hylte. Hva var det de ville? Hun kikket på venninnen, som heller ikke visste. Så fanget hun blikket til kvinnen som hadde startet den forrige krangelen. Det lyste av hevn. Da skjønte Asia at mobben var kommet for å ta henne.

Asia overlevde angrepet, men ble kastet i fengsel den 19. juni 2009. Hun ble anklaget for blasfemi, og den 8. november 2010 ble hun dømt til døden ved henging, etter paragraf 295 C i straffeloven. Hun anket dommen, og ankesaken kom opp i en regional domstol i fjor høst, hvor dødsdommen ble opprettholdt. Asia har anket dommen til Høyesterett, men ifølge kilder som kjenner det pakistanske rettssystemet, er det ikke sannsynlig at saken kommer opp før om to-tre år.

Fem år i fengsel

Asia kommer til å huske sommersøndagen for fem år siden så lenge hun lever. I et sitat som er smuglet ut av fengselet hun holdes i, sier hun:

«Jeg, Asia Bibi, er blitt dømt til døden fordi jeg var tørst. Jeg holdes fanget fordi jeg brukte samme kopp som de muslimske kvinnene, fordi vann servert av en kristen kvinne ble regnet som urent av mine dumme medarbeidere. Kjære Gud, jeg forstår ikke!»

Kilde: Bibi, A., Tollet A. E., 2012. Blasphemy: The true, heart-breaking story of the woman sentenced to death over a cup of water.

STEFANUSALLIANSEN har flere ganger arrangert brevkampanjer for Asia Bibi. Vi støtter også Asia Bibi og familien gjennom vår lokale partner Human Friends Organization. Vi bidrar med økonomisk hjelp til husleie, mat og medisiner til familien hennes – og med mat til Asia i fengselet.

MAGASINET STEFANUS 1-2015

 

AKTUELT

PROSJEKT