Et kristent ektepar i Punjab-provinsen i Pakistan ble dømt til døden 4. april. Det er straffen for at de angivelig skal ha sendt tekstmeldinger med blasfemisk innhold.

Dermed sitter nå totalt fire kristne i Pakistan i fengsel med en dødsdom over seg. Det melder Morning Star News.

I Pakistan ser den religiøse intoleransen bare ut til å øke. Dødsdommene mot ekteparet Shafqat Emmanuel (bildet) og Shagufta Kausar kom bare åtte dager etter at en domstol i Lahore dømte en annen kristen, Sawan Masih, til døden. Sistnevnte skal angivelig ha fornærmet profeten Muhammed under en samtale med en muslimsk venn.

Dermed ble Sawan Masih den andre kristne i Pakistan med en dødsdom over seg – etter at Asia Bibi ble dømt til døden for påstått blasfemi i november 2010. Men få dager senere er altså antallet blasfemi-dødsdommer mot kristne pakistanere oppe i fire.

Tilstod under mishandling, ifølge advokat.

En domstol i Toba Tek Singh behandlet saken mot Shafqat Emmanuel (43) og hans kone Shagufta. Hun er renholdsarbeider ved en lokal misjonsskole og mor til fire små barn. Ekteparet ble beskyldt for å ha sendt «blasfemiske tekstmeldinger» den 18. juni 2013. De to mottakerne av tekstmeldingene påstår at de ble sendt fra et telefonnummer som er registrert i Shaguftas navn.

Parets advokat, Nadeem Hassan, har forklart at Shagufta fortalte politiet at hennes mobiltelefon hadde vært borte i en måned, og at hun ikke aner hvem som kan ha sendt de påstått blasfemiske meldingene. Likevel arresterte politiet i byen Gojra ekteparet, og deres fire barn ble også tatt i forvaring og forsøkt presset til å navngi personer som kunne ha sendt meldingene.

Hassan mener at politiet, for å roe ned en gruppe aggressive islamister, tvang Shaguftas ektemann Shafqat til å tilstå at det var han som hadde sendt de blasfemiske meldingene. Ifølge den engelskspråklige avisen Pakistan Today uttaler Hassan:

– Politiet torturerte Shafqat til å tilstå, men han trakk etterpå tilbake tilståelsen.

Ingen konkrete bevis

Shafqat brakk ryggen i en alvorlig ulykke i 2004. Siden har han sittet i rullestol og er delvis lam fra livet og ned. Siden ulykken har kona Shagufta vært den eneste som kunne arbeide for å forsørge familiens fire barn; Ambrose (13), Danish (10), Sarah (7) og Amir (5).

Politiet anklaget ekteparet for blasfemi i henhold til tre av Pakistans beryktede og forhatte blasfemiparagrafer: § 295-B (fornærmelse av Koranen; straffes med livsvarig fengsel), § 295-C (fornærmelse av Muhammed; straffes med døden) og § 25-D av «The Telegraph Act» av 1985 (forsettlig fornærmelse/irritasjon; opptil tre års fengsel).

Parets advokat, Nadeem Hassan, uttalte etter domsfellelsen at dommeren hadde «bukket under for islamistenes press» og utstedt dødsdommene uten at det forelå noen konkrete bevis mot ekteparet. Dommene vil bli anket så fort advokaten har fått utlevert de formelle domspapirene.

AKTUELT

PROSJEKT