Ed Brown er glad for Fredsprisen

Ed Brown er glad for Fredsprisen  


Fredsprisen for 2018 gikk til den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad, for deres kamp mot krigsforbrytelser.

«Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar,» står det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Stefanusalliansen er glad for Fredsprisen.

– Det er viktig å få løftet frem den vold som kvinner utsettes for, sier generalsekretær Ed Brown.

Nadia Murad (25) tilhører jesidi-minoriteten i Nord-Irak. Hun ble i 2014 kidnappet og holdt som sexslave av IS, men greide å flykte etter tre måneder. Siden har hun fortalt åpent om det hun var utsatt for. Siden 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

Stefanusalliansen har ikke minst fulgt utviklingen i Irak med bekymring. Da IS-barbariet startet sommeren 2014, ble kristne jaget på flukt, mens tusenvis av jesidier regelrett ble drept. Unge jesidi-kvinner ble kidnappet til sexslaveri, og unge gutter kidnappet til å bli IS-krigere. Fortsatt sitter mange jezidi-jenter i fangenskap. Frigitte kvinner sliter med voldsomme traumer.

 

– Det er viktig å gi jesidiene en stemme. Vi er veldig glad for at Nobelkomiteen løfter frem deres historier og støtter dem. Vi håper Fredsprisen fører til enda mer arbeid i kampen mot forbrytelser mot menneskeheten og for å styrke menneskerettighetene og trosfriheten, sier Ed Brown.

Stefanusprisen for 2018 gikk til to irakere – Saad Salloum og Ameer Jaje. Også de er bekymret for jesidienes skjebne.

AKTUELT

I skulestøtteprosjektet til Resurrection Church Beirut får flyktningbarna både læring og leik.

Ny framtid etter IS-terror

Brutale krigar og flukt frå IS har stole skulegangen frå irakiske og syriske barn. I Libanons hovudstad får 75 av dei ein ny billett til framtida.

Fader Salar ble værende i Tel Skuf da folket flyktet for andre gang. Han står modig i den gjenreiste katedralen.

Hilsen fra langfredagsfolket

«Vi er et langfredagsfolk», sier fader Salar, prest nord i Irak. «Vi korsfestes igjen og igjen», sukket truet tyrkisk prest i sine bønner.

PROSJEKT