De er dømt til fem prs fengsel. Fra venstre:Milad Goodarzi, Amin Khaki og Alireza Nourmohammadi.

De er dømt til fem prs fengsel. Fra venstre:Milad Goodarzi, Amin Khaki og Alireza Nourmohammadi.  


OPPDATERING 26.8.2021: Straffene er redusert fra fem til tre års fengsel, men de nektes nye rettssaker
 

Amin Khaki, Milad Goudarzi og Alireza Nourmohammadi fikk straffene 26. juni, etter å ha blitt dømt for å «ha begått propaganda mot det islamske regimet». Alle tre anker dommene, melder Article18.

De tre sto for retten i revolusjonsdomstolen i Karaj, nord i Iran, 21. juni 2021, anklaget for «sekteriske aktiviteter» under en ny kontroversiell endring av den iranske straffeloven.  

Irans nå avgåtte president Hassan Rouhani signerte i februar to tillegg til den iranske straffeloven, endringer som observatører har fryktet ville skjerpe undertrykkelsen av ikke-aksepterte religiøse minoriteter, inkludert kristne som har konvertert fra islam. Nå kommer bekreftelsen.

Den ene endringen, et tillegg til artikkel 500 i straffeloven, kan gi opp til fem års fengsel all «avvikende aktivitet» innen utdanning og misjon utført av medlemmer av «sekter» som «går på tvers av eller forstyrrer den hellige islamske loven.» 

De tre dømte, som alle har fått maksimumsstraffen etter den nye lovregelen, kommer fra kirkesamfunnet Church of Iran. 

Den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSWs kilder rapporterer at mennene ble nektet å ha med seg advokat, til tross for at advokaten hadde oppfylt alle nødvendige krav for deltakelse ti dager før rettssaken startet.  De fikk som svar, skriver trosfrihetsorganisasjonen Article18, at de ikke hadde rett til advokat. Dette til tross for at artikkel 35 i grunnloven sier at de tiltalte i alle domstoler har rett til å en advokat som de velger selv.

CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier at trakasseringen av disse tre iranske kristne bunner i grunnløse anklager, som fremsettes under en ny klausul i straffeloven. 

CSW krever frifinnelse av disse tre uskyldige. 

– Vi gjentar også kravet vårt om opphevelse av lover og artikler formulert eller brukt til å målrette angrep mot minoritetssamfunn. Til slutt oppfordrer vi de iranske myndighetene til å løslate alle fanger som er fengslet på grunn av sin religion eller tro, og å avslutte rettsvesenets grunnløse kampanje med trakassering av kristne og andre religiøse minoriteter. 

 

AKTUELT

PROSJEKT