Shabbaz Bhatti var kristen minister i Pakistan. Så ble han drept.

Shabbaz Bhatti var kristen minister i Pakistan. Så ble han drept.  


Bhatti kjempet også for å få omgjort dødsdommen mot kristne Asia Bibi.

Sendt til sykehus.   Attentatet fant sted i dag tidlig, onsdag 2. februar, i den pakistanske hovedstaden Islamabad. En gruppe (minst to menn, men usikkert hvor mange) bevæpnede, maskerte menn angrep den katolske ministeren mens han satt i bilen sin. Han ble sendt til sykehus, men skadene var for alvorlige til at livet kunne reddes. Den militante, islamistgruppen Tehrik-e-Taliban Pakistan hevder å stå bak drapet.

Overfalt i bilen.   Angrepet ble gjennomført av en gruppe maskerte menn. De overfalt Shahbaz Bhatti mens han satt i bilen sin, på vei til arbeid onsdag morgen. Attentatmennene åpnet ild på kloss hold før de flyktet i en bil, ifølge vitner en hvit Suzuki.

Ingen vakt.   Shahbaz Bhattis sjåfør ble ikke beskutt og slapp fra det med livet i behold da terroristene avfyrte en mengde skudd mot bilen. Det var ingen sikkerhetsvakt sammen med Bhatti da angrepet skjedde.

La igjen lapp.   Statsråden ble umiddelbart fraktet til Shifa-sykehuset, men legene klarte ikke å redde ham. Drapsmennene la igjen en lapp på åstedet for forbrytelsen: «Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) er ansvarlige for drapet på Bhatti, fordi han talte mot blasfemiparagrafen». Tehrik-e-Taliban Pakistan er en paraplyorganisasjon for ulike grupper av militante islamister.

LES MER: ASIA NEWS

LES MER: SHAHBAZ BHATTIs BAKGRUNN

Kamp mot blasfemilov. Shahbaz Bhatti ble en forhatt mann i islamistiske kretser, på grunn av den vedvarende kampen mot Pakistans blasfemilovgivning. Bhatti var også en uredd forsvarer av den kristne kvinnen Asia Bibi, som i fjor høst - som første kvinne - ble dømt til døden for blasfemi. Asia Bibi hadde også en sjelden forsvarer i Punjab-guvernør Salman Taseer. Han var, i likhet med Bhatti, en sterk motstander av blasfemiloven. Salman Taseer ble myrdet av sin egen livvakt den 4. januar.

Sterkt intervju. I en kort video fra BBC, innspilt for fire måneder siden, forteller Shahbaz Bhatti om hvordan det er å leve med dødstrusler hengende over seg døgnet rundt. Han navngir her Taliban som én av gruppene som ønsker ham død, fordi han forsvarer rettighetene til kristne og andre religiøse minoriteter i Pakistan. Han forteller at han har bestemt seg for ikke å leve i frykt, og at han er innstilt på at det kan gå så langt at han en gang må ofre livet for det han tror på og arbeider for.

- Jeg tror på Jesus Kristus, som gav sitt liv, sier han.

Villig til å dø. For en måneds tid siden møtte Bhatti USAs utenriksminister Hillary Clinton. Også i den sammenhengen fortalte Bhatti åpent om sin kristne tro. Etter møtet sa Bhatti til journalistene at han mottar drapstrusler «dag og natt» og at også hans familie var i fare.

- Jeg er villig til å gi mitt liv for prinsippene som jeg tror på. Terrorister og trusler kan ikke hindre meg i å stå opp for rettferdighet, likhet og trosfrihet, sa han.

Bhatti arbeidet på et prosjekt med å danne lokale komiteer som skulle fremme interreligiøs harmoni og håndtere uenigheter.

- Det er slik vi vinner folkets hjerte og sinn, sa han om prosjektet.

AKTUELT

PROSJEKT