Et halskjede med et kors som Sumi hadde fått i gave, ble gjemt bak portrettet av Kim Jong-un når hun ikke hadde det på seg. 

Et halskjede med et kors som Sumi hadde fått i gave, ble gjemt bak portrettet av Kim Jong-un når hun ikke hadde det på seg.   


Den nordkoreanske kvinnen Sumi ble introdusert for kristen tro av besteforeldrene. Selv ble hun kristen etter å ha besøkt en kirke i Kina i 2013. 

– Hjemme var jeg blitt indoktrinert om korset og at vi skulle frykte kirken. Jeg hadde ikke tenkt å oppsøke en kirke i Kina. Men da jeg ble sulten, kald og sliten, oppsøkte jeg en kirke. Der ble jeg møtt med en klem og en kjærlighet hun aldri har opplevd i Nord-Korea: «Velkommen. Du har gått gjennom så mye».  

Kjærlighet i kirken 
– Da de klemte en tiggers kropp som min og fortalte meg at de elsket meg, innså jeg at korset ikke er noe å være redd for. Gjennom denne kirken lærte jeg at jeg må elske og tilgi menneskene som jeg hatet og ønsket å drepe, og at hevn ikke er veien, sier hun. 

Det var ikke plass til hele Bibelen på hennes minnepinne. Derfor valgte Sumi Jobs bok som pastoren kopierte.  

Hjemme i Nord-Korea ble Sumi arrestert for å være i besittelse av religiøst materiale.  

–  Jeg ble slått intenst i flere dager og ønsket til slutt å dø. Myndighetenes folk ville vite hvor jeg hadde fått Jobs bok, men jeg ville ikke avsløre det fordi det ville sette mange liv i fare. Jeg valgte å utholde slagene, forteller Sumi til Korea Future Initative. 

– Et halskjede med et kors som jeg hadde fått i gave, gjemte jeg bak portrettet av den øverste leder og tok det på meg bare ved spesielle anledninger, legger Sumi til. 

– Dette var første gangen jeg innså at Nord-Korea var en problematisk nasjon. Jeg hadde visst at det var farlig å leve ut sin tro, men ikke så farlig. 

Hun ble heldigvis sluppet fri, og hoppet senere av. 

 

 

Da de klemte en tiggers kropp som min og fortalte meg at de elsket meg, innså jeg at korset ikke er noe å være redd for. 

Sumi, avhopper, om møtet med kristne i Kina 

Forbudt 
Suyeon Yoo i Korea Future Initiative sier at det er et generelt forbud mot alle slags medier som ikke er godkjent av staten.  

– Men bare det å være i besittelse av kristent materiale blir sett på som spesielt alvorlig, sier han. 

Spredningen av nye moderne, og ulovlige, teknologier gir både større tilgang til informasjon og større risiko for dem som bruker teknologien til å lagre ulovlig materiale. 

– Regjeringen endrer stadig metodene for å identifisere bruk av ikke-statlig sanksjonerte medier. Straffene er høye, sier Suyeon Yoo. 

Brant Bibelen 
Avhopperen Eunjeong ville ta med seg tynne utdrag av Bibelen og en kopi av hele Bibelen tilbake til Nord-Korea fra Kina i 2003.  

– Men jeg var redd for at jeg skulle bli tatt, så jeg lot den store Bibelen ligge igjen i Kina. Utdragene gjemte jeg på bunnen av vesken min, under klær og andre eiendeler, forteller Eunjeong. 

Offiserene fra Departementet for statens sikkerhet fant ikke bibeldelene da han kom til grensa. 

– Jeg leste bibelutdragene etter at jeg kom hjem til Nord-Korea. Men jeg var alltid forsiktig i tilfelle politiet kom på en dør-til-dør-aksjon. Jeg pakket derfor bibeldelene inn i plast og gjemte dem under den største steinen ute på en åker, forteller Eunjeong og avslutter: 

– Men jeg var bekymret for at folk skulle bli mistenksomme fordi jeg gikk ut på åkeren om vinteren, så jeg kastet bibeldelene i ovnen etter at jeg hadde lært alt utenat. Tårene rant, men jeg følte meg lettet. 

FØRS PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 5-2021

AKTUELT

PROSJEKT