Mens det norske kongeparet, to statsråder og 310 næringslivsfolk fra Norge besøker Kina, kommer enda en rapport om grove menneskerettsbrudd i den økonomiske stormakten

Mer enn én million mennesker sitter i omskoleringsleire i den selvstyrte uigur-regionen i Xinjiang-provinsen i Kina. De gruoppvekkende rapportene om disse leirene fra tidligere i år, bekreftes nå av trosfrihetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) i en fersk rapport.

Uigurer, kasaker og folk fra andre minoriteter er sendt i disse omskoleringsleirene i fjor og i år. Noen rapporter som CSW henviser til, antyder at hele tre millioner mennesker sitter i disse leirene.
 

Ifølge CSW-rapporten er dette blant årsakene til at folk er sendt i omskoleringsleire:

• De har hatt kommunikasjonstjenesten WhatsApp installert på mobiltelefonen. Dette er en kryptert tjeneste for å sende meldinger og bilder og snakke sammen.

• De har slektninger utenlands.

• De har tilgang til religiøst materiale på nettet.

• De har besøkt visse «sensitive» land.

• De har deltatt i religiøse aktiviteter i et trossamfunn.

• Deres oppførsel indikerer at de «tenker galt» eller står for «religiøs ekstremisme».

• I noen tilfeller er det ikke oppgitt noen grunn i det hele tatt.

Øyenvitner
CSW har intervjuet vitner og familiemedlemmer til internerte. Informasjonen stemmer med en rekke andre kilder og rapporter, skriver CSW – det være seg dokumenter fra regjeringen, statlige kinesiske media, øyenvitneskildringer fra mennesker som har kommet ut av leirene, uigurer utenfor Kina, forskingsrapporter og andre kilder.

De internerte er hovedsakelig muslimer. Men også kristne uigurer, ledere inkludert‚ er blant de internerte, skriver CSW.

– Selv om ikke alle er muslimer og etnisitet er den viktigste faktoren, er det et signifikant religiøst element, skriver CSW.

– Ikke bare er noen internert i forbindelse med fredelige religiøse aktiviteter. Men vitner rapporterer også at inne i leirene blir de internerte avkrevd at de forkaster islam og lover å ikke følge islam. De er også tvunget til å spise svinekjøtt eller drikke alkohol, på tvers av sin religiøse tro, heter det i rapporten.
 

Ødelagt moskeer
I omskoleringsleirene i uigur-provinsen i Xinjing er det også tenåringer, melder CSW. Barn er sendt til tvungen og kontrollert statlig opplæring. Utenfor leirene har kinesiske myndigheter ødelagt tusenvis av moskeer i uigur-regionen i Xinjiang.

Overgrepene mot uigurene har skjedd som del av en tilstramming av religionspolitikken som rammer alle i Kina. Religionsloven ble strammet til 1. februar. Etter det er svært mange uregistrerte kirker stengt eller ødelagt. Og registrerte kirker i Tre selv-kirken er tvunget til å ta ned kors, heise det kinesiske flagget og synge patriotiske sanger. For å demonstrere sin lojalitet til kommunistpartiet.
 

Steng leirene!
CSW krever at kinesiske myndigheter stenger og slutter å bruke omskoleringsleirene. De krever blant annet også beskyttelse av fangene og slutt på tortur. De krever at ingen skal interneres og forsvinne uten kontakt med familiemedlemmer.

CSW krever at det internasjonale samfunnet bruker alle muligheter, offisielt og privat, til å fordømme Kinas bruk av omskoleringsleire og alle former for internering utenfor lov og rett og lovløse forsvinninger.

CSW krever at internasjonale aktører krever at Kinas løslater de internerte umiddelbart og betingelsesløst.

 

AKTUELT

PROSJEKT