Arkemandritt Emanuel Youkhana leder Capni

Arkemandritt Emanuel Youkhana leder Capni  

Stefanusalliansen har inngått en avtale med hjelpeorganisasjonen Capni – Christian Aid Program Northern Iraq. Stefanusalliansen skal bistå med å skaffe arbeidsplasser i en kristen landsby. Landsbyen ligger rett utenfor området på Ninive-sletten der IS fordrev kristne og jesidier i 2014. Landsbyen ligger like nedenfor Mar Mattai-klosteret.

Meget nær landsbyen klarte kurdiske styrker flere ganger å stoppe IS-forsøk på å trenge forbi sperringene og utvide terrorens rike – det såkalte kalifatet. Innbyggerne hadde flyktet fra forfølgelser i Bagdad etter den amerikanske invasjonen i 2003, og så måtte de flykte igjen da IS angrep Mosul og deretter landsbyene på Ninive-sletten i 2014. Husene ble ikke ødelagt av IS siden IS aldri klarte å trenge inn der, men veien til Mosul og arbeidsplassene deres i Mosul ble ødelagt av IS. Nå trenger innbyggerne et nytt fotfeste.

Arbeidsplasser er å sette mennesker i stand til å forsørge seg selv. Dette betyr at de kan fortsette å bo og leve i stedet for å flytte eller flykte. Når de gjennom Capni får lån til å starte opp, vil tilbakebetalingen i neste omgang gi andre muligheter til å skaffe seg et levebrød. Å skape arbeidsplasser er også en måte å skape møteplasser for kristne og muslimer etter at IS skapte en dyp mistro hos mennesker som måtte flykte. Mistilliten er meget dyp og meget lett å forstå.

Capno har en rekke andre prosjekter også, i landsbyer inne på Ninive-sletten og for internt fordrevne mennesker som ikke har flyttet hjem. De hjelper både kristne, jesidier og muslimer.

 

AKTUELT

Ein flyktningleir for fordrivne jesidiar  i Irak.

Pinleg vaksine-nasjonalisme

Eg er flau over norske politikarar som vil at vaksinedosar som har gått til fattige land, heller skulle blitt brukte i Noreg.

PROSJEKT