Minst fem forsøk på å verva informantar i fjor. Forsterka press mot kyrkjer.
Dødstallene stiger i væpnede angrep mot kristne bønder. Og nå er det automatvåpen som brukes.
En landsbyleder i Nigeria betrakter sitt ødelagte hus.
Voldelige angrep fra bevæpnede fulani-gjetere på kristne landsbyer i de sentrale delene av Nigeria fortsetter. Etter en rekke angrep i nyttårshelgen kom en ny bølge av angrep fra slutten av januar. Og angrepene fortsetter, nå med automatvåpen AK 47 i stedet for machetene som angrepene startet med.
– Vi er nå kommet opp i omtrent 215 drepte siden nyttår, sier Kolade Fadahunsi i begynnelsen av mars. Han leder Institute for Church and Society under Christian Council of Nigeria. Så har det kommet nye angrep utover i mars. De to første ukene av mars er 57 drept, ifølge World Watch Monitor med rapport fra tre landsbyer i delstaten Plateu i det anspente Midtbeltet. Det er der de fleste angrepene fra bevæpnene fulaniere har skjedd.
Noen av angrepene kan ha blitt utløst fordi politiet 13. mars arresterte 4 fulaniere som var bevæpnet med AK 47-gevær. De ble tatt med til politihovedkvarteret i delstatshovedstaden Jos.
«Nær borgerkrig»
De katolske biskopene i Nigeria kritiserte i januar regjeringen for å enten å være uvillig til eller ikke i stand til å beskytte folk mot det de kaller «terrorister maskert som Fulani-gjetere», melder World Watch Monitor.
– Disse angrepene har ledet nærmest til en situasjon med borgerkrig i flere deler av landet, uttalte biskopene i en sterk henvendelse til regjeringen.
7. februar varslet den nigerianske hæren at den vil sende tropper inn i de mest utsatte delen av Midtbeltet i Nigeria. Utplasseringen av styrker vil starte 15. februar, opplyser generalmajor David Ahmadu.
Angrepene er barbariske og hjerteløse, og dette nærmer seg folkemord.
Kolade Fadahunsi
Våpen
Motsetningene er årelange. Fulani-gjetere protesterte, også voldelig, mot at de fikk redusert sine beiterettigheter. Men i det siste er voldsangrepene blitt verre og verre og mer blodige. Det kommer flere og flere meldinger om at de bevæpnede Fulani-gjeterne bruker avanserte våpen som AK 47, et russisk automatvåpen, og at det er slutt på macheter. Det kan bety at de får finansiering og våpen fra utlandet.
«Barbarisk»
– Hvordan vil du beskrive situasjonen i Nigeria, Kolade Fadahunsi?
– I nord angriper terrorgruppen Boko Haram både kristne, muslimer som ikke godtar deres tolkning og myndighetsinstitusjoner. Midt i landet kommer Fulani-nomader i konflikt med kristne om landområder når nomadene fører buskapen fra nord mot sør. Myndighetene har innført en lov som begrenser nomadenes frie beiterett. Det hører med til historien at i de periodene da det var kristne presidenter, opplevde Fulani-nomadene seg oversett og diskriminert. Men Fulani-nomadene har de siste årene utført en rekke voldelige angrep på kristne landsbyer, slike angrep er ikke rettet mot muslimske landsbyer. Myndighetenes respons er langsom og lite handlekraftig. Overgriperne blir ikke straffet. De har også tilgang til våpen på helt annen måte enn tidligere uten at man har kunnet avsløre hvor våpnene kommer fra, sier Fadahunsi.
– Det var en rekke angrep på kristne i nyttårshelgen. Hva er din reaksjon?
– I Ilorin i Kwara-delstaten i North Central Nigeria, ble tre kirker angrepet. Jenter ble voldtatt, og kirkens biler skadet. Bak stod muslimske fanatikere som ifølge rapportene ropte «Allah er stor». Over 20 ble drept Bayelsa-delstaten da de forlot kirken etter gudstjeneste 1. januar. I Benue-staten ble 50 drept av Fulani-nomader. De «hevner seg» fordi de fastboende har støttet loven som begrenser beiteretten. De voldelige angrepene er samtidig etnisk-religiøst motiverte siden landsbyene som angripes, hovedsakelig er kristne. Angrepene er barbariske og hjerteløse, og dette nærmer seg folkemord, sier Fadahunsi.
Arrestert
I den nordøstlige delstaten Adamawa arresterte politiet sist uke mannen som ville organisere en protestmarjs mot drapene på kristne bønder, melder World Watch Monitor. Mijah Stanley hadde oppfordret alle «pro-demokrati og borgerrettsorganisasjoner, trosbaserte og samfunnsbaserte organisasjoner og alle andre nigerianere» til å demonstrere 7. mars.
Men marsjen ble aldri holdt. Han ble satt i varetekt i to dager. Ifølge politiet var begrunnelsen denne: «Enhver som blir funnet skyldig i å bryte landets lover vil bli arrestert og straffet».
Han slapp ut etter to døgn.
Minst fem forsøk på å verva informantar i fjor. Forsterka press mot kyrkjer.
Fengslingen av den iranske pastoren Yousef Nadarkhani er vilkårlig og bryter med en rekke menneskerettigheter. Det konkluderer FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig frihetsberøvelse.
Vi når nye mennesker via internett under pandemien, men jeg sliter med å følge opp troende når jeg ikke får møte dem ansikt til ansikt, skriver pastor Ramazan Arkan i Tyrkia.
På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.
Stefanusalliansen har siden 2014 støttet Human Friends Organization. Organisasjonen tilbyr blant annet rettshjelp, traumebehandling og sosialhjelp til ofre for menneskerettsbrudd i Pakistan.
Biskop Thomas er en uredd talsmann for sosial rettferdighet og trosfrihet i Egypt. Han har vært Stefanusalliansens partner siden 2005. Vi støtter retreatsenteret Anafora og undervisningssenteret Anastasia som han har bygget opp.
Stefanusalliansen har samarbeidet med Den Protestantiske Alliansen i Tyrkia siden 2008. Det er en paraplyorganisasjon for de små protestantiske menighetene i Tyrkia.
Stefanusalliansen har de siste årene pleiet nær kontakt med Antalya evangeliske kirke. Menigheten ble startet som et lite husfellesskap i 1992.
Syriakere, eller assyrere, er etterkommere til en sivilisasjon i det historiske Mesopotamia som går tilbake til ca. år 3500 før Kristus.
Stefanusalliansen støtter ikke organisert kristent arbeid inne i Nord-Korea – dét er praktisk talt umulig. Men vi støtter det viktige arbeidet Helping Hands Korea gjør for nordkoreanere som flykter inn i Kina.
Myo Min og den dyktige staben ved Equality Myanmar har jobbet for menneskerettigher og demokrati i mange år. I 2013 kunne de omsider flytte kontorene inn i Myanmar.
Pastor Aung Thet Nyunt og hans kone Charity står bak et imponerende og mangfoldig arbeid. Stefanusalliansen støtter utdeling av bibler og kristen litteratur.
Iran har en av de sterkeste kristne vekkelsene i verden i dag. Pars Theological Centre hjelper undergrunnsmenigheter i Iran.
Chin-delstaten er Myanmars fattigste delstat, og har inntil nylig heller ikke hatt noe universitet eller høgskole. Stefanusalliansen støtter delstatens første universtitet.
Den arabiske halvøy er et av de mest lukkede områder på jorden. Saudi-Arabia har verdens strengeste religionspolitikk. Å skifte tro – å konvertere bort fra islam – er flere steder på Den arabiske halvøy forbundet med dødsstraff. Stefanusalliansen har flere partnere og aktiviteter i regionen. Disse må vi av sikkerhetshensyn holde hemmelig.
Josefs Hus er et tilbud til kristne i Sentral-Asia om tilflukt i en kortere periode, for å bygge opp de åndelige, mentale og fysiske reservene i møte med forfølgelsen.
Stefanusalliansen støtter Resurrection Church Beirut sitt arbeid for syriske og irakiske flyktninger. Det handler både om å avhjelpe akutt nød og å tenke langsiktig for å bygge opp barn og voksne som er preget av krigen.
Kirkene vokser raskt i flere land i Sørøst-Asia. Da er det viktig med lederutvikling, bibelskole og teologisk undervisning. Det finnes mange impulser på det religiøse torg og de troende trenger hjelp til å bli grunnfestet i sin kristne tro. Stefanusalliansen har flere partnere.
Etniske minoriteter og uregistrerte trosgrupper opplever mest undertrykkelse. Stefanusalliansen og en internasjonal samarbeidsorganisasjonen samarbeider spesielt om å hjelpe to religiøse minoriteter som opplever overgrep i ett av landene i regionen.
Stefanusalliansen støtter rettshjelp til mennesker som kjemper for sine grunnleggende rettigheter.
Forum 18 gir sannferdig, original, detaljert og nøyaktig overvåking og analyse av brudd på tanke-, samvittighets- og trosfrihet i Sentral-Asia, Russland, Sør-Kaukasus og Hviterussland.
Forum 18 gir sannferdig, original, detaljert og nøyaktig overvåking og analyse av brudd på tanke-, samvittighets- og trosfrihet i Russland, Sør-Kaukasus, Hviterussland og Sentral-Asia.
Kvinner som var i IS-fangenskap, har ofte sterke traumer. På Hope Center får de drive tegning og forming for å bearbeide.
IS fordrev kristne og jesidier fra Ninive-sletten i 2014. Nå trenger innbyggerne også i landsbyer IS aldri klarte å ta, nytt grunnlag for å leve i Irak.
Minoriteter i Irak føler seg sterkt utsatt, fordi de aldri har vært regnet som fullverdige borgere og fordi IS forsøkte å fordrive dem for alltid.
Nøkkelpersoner i ulike kirkesamfunn i et land i Midtøsten får økt kunnskap og forståelse av trosfrihet som en rettighet for alle, og ikke bare et privilegium for en gruppe.
I et land i Midtøsten samarbeider vi med en medieorganisasjon som ønsker å endre ungdoms holdninger – de skal lære å se på religiøst mangfold som en skattekiste og ikke som en trussel.
Organisasjonen Adyan skal oversette et nettkurs om trosfrihet til arabisk, med sikte på å nå ut til den arabiske verden med undervisning om trosfrihet.
Stefanusalliansen støtter en årlig konferanse som samler pastorkoner og andre kvinner fra alle land i Sentral-Asia, noen også fra Kaukasus og Afghanistan.
En digital læringsplattform om undervisning skal gi fri tilgang til læringsressurser på nettet. I tillegg holdes det tilrettelagte kurs for mennesker som selv vil holde kurs om trosfrihet der de bor.
Fem år etter at IS igangsatte et folkemord mot jesidiene, lider fortsatt av store traumer og stresslidelser. Vi vil gi hjelp til tidligere barnesoldater og deres foreldre.
Barna er de aller mest mest sårbare i den tragiske krigen i Syria. På tre steder i landet støtter vi arbeid for å gi dem beskyttelse til lek og aktivitet.
Article18 er en non-profit organisasjon med base i London, dedikert til beskyttelse og fremme av religionsfrihet i Iran. Organisasjonen forkjemper på vegne av sine forfulgte kristne.
Midle East Concern dokumenterer overgrep mot kristne og sender ut forbønnsbrev.
Stefanusalliansen har fått 2,2 millioner kroner gjennom Church of England for å utvikle kurs i trosfrihet for parlamentarikere og sentrale religiøse ledere i ni land i Afrika og Asia.
Mange prester og kirkeledere i Sentral-Asia lever under konstant press på grunn av forfølgelse. Dette presset har omfattende påvirkning på familiene deres, spesielt parforhold påvirkes negativt.