De fire konvertittene soner i Iran: Fra venstre: Khalil, Mohammed, Kamal og Hossein.

De fire konvertittene soner i Iran: Fra venstre: Khalil, Mohammed, Kamal og Hossein.  


De fire kristne er fra byen Rasht. De var, som meldt, blitt tilkalt for å begynne sine fem år lange fengselsstraffer og var gitt en frist til 2. juni med å melde seg i Evin fengsel i  hovedstaden Teheran.

Trosfrihetsorganissjonen Article18 kan nå avsløre at de fire mennene - Hossein Kadivar, Khalil Dehghanpour, Kamal Naamanian og Mohammed Vafadar - dro til revolusjonsdomstolen i Rasht et døgn før innkallingsfristen for å be om noen dager til med familiene sine før de begynte på soningen av sine dommer.

Lagt i håndjern
I stedet ble de lagt i håndjern og holdt i fem dager, før de ble overført direkte til Evin fengsel lørdag 6. juni.

De klarte først å kontakte familiene sine etter noen dager i forvaring, for å fortelle dem hva som hadde skjedd.

Har barn
Tre av de fire mennene er gift og har barn: Hossein har en 18 år gammel sønn; Kamal har to sønner i alderen 18 og 11 år og Khalil har en 17 år gammel datter og åtte år gammel sønn.

Etter at de kom til Evin fengsel, har mennene kunnet snakke med familiene sine bare noen få minutter hver dag - via fengselstelefonen.

Kristne undertrykkes i Iran
Behnam Irani, en av lederne for kirkenettverket deres, "Church of Iran", tilbragte selv seks år i fengsel for sin religiøse virksomhet. Han ga denne reaksjonen til Article18:

«I disse dager når verden er plaget av koronavirus-krisen, og det er blitt en global enighet om å bekjempe dette svøpet - og de fleste tjenestemenn er opptatt av å løse problemene til innbyggerne, er det uheldig at den islamske republikken Iran fortsetter sin undertrykkende politikk mot religiøse minoriteter, særlig kristne, i stedet for å løse innbyggernes problemer.

Konsekvensene for familier av urettferdige fengselsdommer, er ofte så alvorlige at de kan vare i mange år - selv etter at deres kjære er løslatt fra fengselet. Forhåpentligvis vil det internasjonale samfunnet en dag våkne opp til den fortsatte undertrykkende politikken til det iranske regimet ved å ta alvorlige grep.»

 

AKTUELT

PROSJEKT