Internatet er tomt, elevene er kidnappet fra Bethel Baptist High School.

Internatet er tomt, elevene er kidnappet fra Bethel Baptist High School.  


Bevæpnede menn brøt seg inn på et studentinternat midt på natta og kidnappet cirka 130 elever og ansatte ved en baptistskole i delstaten Kaduna i Nigeria. 

Det har vært fem skolekidnappinger bare i delstaten Kaduna så langt i år. 204 elever er bortført, og fem er drept.

Moren til en 15 år gammel kidnappet jente fortalte BBC at en stor gruppe væpnede menn ankom på motorsykler og brøt ned gjerdet rundt Bethel Baptist High School. De skal også ha skutt rundt seg, melder Christianity Today med Morning Star News som kilde. I en uttalelse sa politiet at bevæpnede menn overmannet skolens sikkerhetsvakter og tok seg inn i studentinternatet. To sikkerhetsvakter ble drept..

Invadert natt til mandag
Bethel Baptist High School ble invadert klokken kvart på to natt til mandag 5. juli. De bevæpnede angriperne slo til timer før de eldste elevene skulle ta sine avsluttende eksamener. Noen studenter klarte å rømme.  

Videofilmer viser foreldre som samlet seg på skolens område og ba om løslatelse av av barna sine. En av dem, en enke, har fire barn blant gislene.  Den britiske avisen The Guardian har publisert en video av fortvilte foreldre.

Ifølge politiet i Kaduna ble en gruppe studenter og en kvinnelig lærer senere reddet av et felles team fra hæren, luftvåpenet og politiet, som fortsetter å lete etter de gjenværende gislene. Cirka 120 er fortsatt kidnappet.

– Dette er en svært vanskelig dag for oss, sier pastor og leder for Christian Association in Nigeria til Christianity Today. Hans egen sønn var blant dem som så vidt klarte å rømme.

Den 7. juli kom det en uttalelse fra kidnapperne om at gislene hadde det bra. melder BBC Pidgin. Men de krever at foreldrene sender mat til barna, melder telegrambyrået Reuters.

 

Angrep sykehusomnråde
Kaduna-staten er et episenter for kidnapping. Tragisk nok er slike skolebortføringer blitt mer og mer vanlig i Nord-Nigeria. Bare siden desember er det blitt kidnappet rundt 950 elever - halvparten de siste seks ukene, ifølge FNs barnebyrå. Dette er den fjerde bortføringen av studenter i staten Kaduna de siste seks månedene. Det har vært syv massekidnappinger av studenter i Nigeria så langt i år.

Angrepet på den siste skolen var en av fire hendelser i løpet av en periode på 24 timer.  

Natt til 4. juli bortførte bevæpnede menn åtte personer fra boligkvarterene til National Tuberculosis and Leprosy Center (NTLC) i Saye-distriktet i Zaria. Ofrene inkluderte spedbarn, sykepleiere og sikkerhetsvakter.  

Bevæpnede angripere angrep også Katsit-samfunnet i Bajju Chiefdom av Zangon Kataf LGA sør i Kaduna rundt klokka 20, drepte Dogara Joseph (25) og skadet rundt tre andre, inkludert en kvinnelig student ved Baptist School of Health and Technology i Kafanchan.  

Far til fire Musa Banet (41) ble drept mens han fisket i en grenseby mellom Kajju og Kaningkon. De samme angriperne bortførte et ukjent antall landsbyboere fra Fori-samfunnet i Kagoma Chiefdom of Jema’a LGA.  

Fulani-banditter
Etter kidkappingen, har myndighetene i delstaten beordret 13 skoler stengt. De fleste tilhører kristne samfunn organisasjoner eller kirkesamfunn. 

Etter angrepene uttalte Bajju Development Association (BADA) at det var blitt informert om at noen bosetninger for gjeterfolket Fulani var blitt  tilfluktssteder for de kriminelle Fulani-militsene som startet koordinerte angrep på samfunn i det sørlige Kaduna.  Det melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.

En bekymringsfull indikasjon på den alvorlige sikkerhetssituasjonen kommer fra Kadunas statsguvernør, Nasir el Rufai. Han ble nylig sterk motstander av å betale løsepenger til kidnappere som er blitt et omfattende problem. Til BBC sier han 3. juli at han inntil videre har trukket sine egne barn fra den offentlige skolen de var innmeldt til, på grunn av sikkerhetshensyn. 

I en uttalelse gjennom en talsperson sier president Muhammadu Buhari at han har oppfordret sikkerhetsagenter til å handle raskt for å redde dem som ble bortført fra Bethel Baptist High School.  

«Han har mistet grepet»
Men presidenten i Christian Association of Nigeria (CAN) beklager på sin side at presidenten «har mistet grepet om ledelsen av landet (...) spesielt når det handler om å gi sine borgere sikkerhet». CAN ber Nigeria søke hjelp utenlands før det er for sent.

– Denne siste kidnappingen er nok et tragisk bevis på at sikkerhetssituasjonen i deler av Nigeria er katastrofal. Angrepene rettes både mot kristne og andre. Nigeria trenger åpenbart hjelp mot både organiserte terrorister og bevæpnede bander som både vil true «vantroende», stoppe utdanning eller bare kreve omfattende løsepenger, sier Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen.

«Krever omfattende svar»
Administrerende direktør Scot Bower i trosfrihetsorganisasjonen CSW sier: «Våre tanker og bønner er hos folket i Kaduna-staten, som fortsetter å bære tyngden av en kritisk sikkerhetssvikt. Utestenging av barn fra utdanningsinstitusjoner er et desperat tiltak som gir det uheldige inntrykk av manglende evne til å takle en situasjon som har fått lov til ubønnhørlig å eskalere. Avgjørelsen om å stenge skoler vil sannsynligvis skade utdanningen og fremtidsutsiktene til de aktuelle studentene, samtidig som den bare tilbyr en kortsiktig løsning på et fenomen som er en del av en krise i hele Kaduna-staten, en krise som krever omfattende respons. Som de andre angrepene tydelig illustrerer, er folk ikke lenger trygge verken på sykehus eller i sine egne hjem.  

SISRE: En kidnappet elev funnet ved veien

AKTUELT