65-åringen Ismaeil Maghrebinejad i Iran har fått to dommer i to ulike domstoler og må forberede seg på seks år i fengsel.

65-åringen Ismaeil Maghrebinejad i Iran har fått to dommer i to ulike domstoler og må forberede seg på seks år i fengsel.  


I januar ble Ismaeil Maghrebinejad, 65, dømt til tre års fengsel i en sivil iransk domstol – fordi han skal ha «fornærmet islam». Han er med i den anglikanske kirken.

I februar ble han dømt til to års fengsel for medlemskap i en husmenighet. Den dommen falt i Revolusjonsdomstolen. Han ble funnet skyldig i å være med i en «sionistisk evangelisk kristen» gruppe som «er fiendtlig mot regimet».

Dommeren misfornøyd med sin egen dom
Men 9. mai kalte dommeren i Revolusjonsdomstolen i byen Shiraz ham inn til ny høring i retten. Den nye runden kom fordi dommeren, Seyed Mahmood Sadati, ikke var fornøyd med sin egen dom fra februar i år. I den nye runden la dommeren til et ekstra år i fengsel for «propaganda mot staten».

Dommer Sadati sa før rettsmøtet 9. mai at han ønsket å gjøre noen «rettelser». Familien håpet på en midlere dom. Men til tross for protester fra Farshid Rofoogaran som avviste at klienten hadde vært med i en «fiendtlig gruppe», ble det en enda strengere dom – ett ekstra år i fengsel.

Bibelvers var bevis
Det ble fremlagt «bevis» fra etterretningstjenesten. Et av «bevisene» var at et vers frå Filipperbrevet var blitt sendt til telefonen hans fra en kristen satellitt-TV-kanal.

En utskrift av verset ble vist i retten. Ismaeil erkjente dette. Så bla han kastet ut av rettssalen.

Advokat Rofoogaran hevdet at retten ikke hadde blitt presentert for «et bevis eller dokument som ville rettferdiggjøre dommen».

Også dømt for å ha fornærmet islam
Ismaeil har altså også en dom på tre års fengsel fra en sivil domstol – i januar ble han dømt for å «fornærme islam». Han må sone de to dommene på tre års fengsel hver for seg.

Ismaeil, som anker dommene, ble etter arrestasjonen i januar i fjor også siktet for «frafall» fra islam. Det kunne han ha fått dødsdom for. Den siktelsen ble henlagt under en høring i november 2019, men de tre andre anklagene ble funnet «gyldige», selv om anklagen om «propaganda mot staten» ikke ble tatt med i dommen 27. februar. Nå er han dømt også for dette.
 

Ramin Hassanpour, kona Kathrin Sajadpour og Moslem Rahimi hadde ikke råd til å betale kausjonen. Foto: Article18

Ikke råd til kausjon
Fire kristne konvertitter i Iran er sendt i fengsel fordi de ikke har råd til å betale en skyhøy kausjon.
 I februar ble Ramin Hassanpour, kona Kathrin Sajadpour, Moslem Rahimi og en annen konvertitt som ikke ønsker å bli navngitt, arrestert for å være med i en huskirke.


14. mai var det høring i revolusjonsdomstolen i deres hjemby Rasht. De var anklaget for å være knyttet til en huskirke som er ansett som en politisk forbrytelse av det iranske regimet.


Høy kausjon
Retten satte kausjonen til 500 millioner tomans for hver (omtrent 300 000 kroner). Denne skyhøye kausjonen klarer de ikke å betale, og de er blitt overført til Lakan fengsel, nær Rasht.

18. mai reduserte retten kausjonen til 200 millioner tomans hver (ca. 130 000 kroner). Håpet er at de nå blir løslatt mot kausjon.

 

SISTE NYTT 22.5.: De fire er nå løslatt mot kausjon.
 

Ramin og Kathrin har to sønner (på 16 år og 7 år. Den yngste blir nå tatt vare på av besteforeldrene.

Ber om forbønn
Iranske kristne ber om bønn om at Herren vil trøste, styrke og gi de fengslede og deres familier sin fred. De ber også om det iranske regimet vil slutte å betrakte konvertering og medlemskap i en huskirke som et straffbart forhold.

AKTUELT

PROSJEKT