Evin-fengselet i Teheran

Evin-fengselet i Teheran  


Mehdi Akbari, Fatemeh Sharifi og Simin Soheilinia fikk ti års fengsel, mens Mehdi Roohparvar fikk fem år bak murene. Alle er anklaget og dømt for å «handle mot nasjonal sikkerhet ved å danne en huskirke». Dette melder organisasjonen Article 18 som kjemper for iranske kristnes trosfrihet.

Svært lite er kjent om sakene deres, men trosfrihetsorganisasjonen Article18 har klart med hjelp av uavhengige kilder å verifisere at Mehdi A og Mehdi R begge nå soner i avdeling 4 i Teherans Evin-fengsel.

Det antas derfor at Fatemeh og Simin befinner seg i kvinneavdelingen i fengselet, men Article18 har ennå ikke klart å bekrefte dette.

Minst 17 i Evin-fengselet
Hvis det blir bekreftet, vil det bringe det totale antallet kristne samvittighetsfanger som nå er i Evin, opp til minst 17. Fem av disse ble arrestert i byen Rasht. De var ledere i en menighet ledet av pastor Yousef Nadarkhani.

Ytterligere to kristne, Ebrahim Firouzi og Mohammad Reza (Youhan) Omidi, er for tiden i internt eksil etter løslatelsen fra fengsel, mens en annen, Majidreza Souzanchi, nå er i Det store Teheran-kriminalomsorgen, dømt for anklager han avviser.

20 kristne i fengsel
Totalt sett vil det bety at 20 iranske kristne for tiden soner i fengsel eller i indre eksil.

Hva er kjent med den siste saken mot de fire?

Saken ble først rapportert forrige måned av det persisk-språklige nettstedet humanrightsinir.org.

«Dødens dommer»
Ifølge denne rapporten ble fengselsstraffene på til sammen 35 år avsagt av dommer Mohammad Moghiseh. Han har fått tilnavnet «Dødens dommer» for sin harde behandling av samvittighetsfanger. Dommen falt i avdeling 28 av revolusjonsretten i Teheran, lørdag 24. oktober.

Men lite annet er kjent om saken.

De mange ukjente sidene ved saken er et godt eksempel på hva Article 18 og andre rettighetsgrupper har sagt i årevis: at de offentlig rapporterte sakene med dømte konvertitter i Iran, ikke må sees på en total oversikt. Mange saker blir ikke rapportert av en rekke årsaker, for eksempel frykt for at offentliggjøring kan øke sannsynligheten for rettsforfølgelse eller strengere straff.

Forlatt Iran
Nylig fikk tre andre konvertitter som var dømt til til sammen 35 års fengsel, bekreftet sine harde dommer. Men de hadde valgt å forlate Iran før dommene ble endelige.

Også pastorparet Victor Bet-Tamraz og Shamiram Issawi forlot Iran før dommene på ti og fem års  fengslet ble endelige.

 

 

 

 

AKTUELT

PROSJEKT