Fader Hovsep Bedouyan ble drept av IS-drapsmenn på vei til sin armensk-katolske kirke.

Fader Hovsep Bedouyan ble drept av IS-drapsmenn på vei til sin armensk-katolske kirke.  


Fader Hovsep Bedoyan – eller Housib Petoyan – var prest i den armensk-katolske kirken Mar Yousef (St. Josef) i byen Qamishli. Han og faren, Abraham Bedoyan, ble myrdet av bevæpnede menn i Deir ez-Zour. De satt i en bil sammen med to andre – en av disse, diakon Fadi Sano, ble skadet. Bilen deres ble beskutt like før reisefølget kom frem til den armenske katolske kirken i Deir ez-Zour, der fader Hovsep jevnlig har utført prestetjeneste og dessuten hadde tilsyn med gjenoppbygging av en kirke som er skadet av IS, skriver Christian Solidarity Worldwide.

IS påtok seg ansvaret for angrepet, så vel som for et bombeangrep i Qamishli samme dag, i nærheten av den kaldeiske kirke, med minst seks sivile dødsoffer. Dette viser at det er «sovende» IS-celler i området, som kurdiske ledere har advart mot etter den tyrkiske innmarsjen, skriver Middle East Concern.

Be for kristne i Syria
Kirkerådet i Midtøsten oppfordrer den verdensomspennende kirken til å fordømme drapene og til å be for de berørte og til å investere i freds- og forsoningsinitiativer. Kirkerådet ber også kirkene «hente inspirasjon fra fader Bedoyans vitnesbyrd for å styrke den kristne tilstedeværelsen, som et tegn på håp og kjærlighet i det sårede Midtøsten».

Nordøst-Syria er tilholdssted for en rekke etniske og religiøse samfunn. Dette er den viktigste kurdiske regionen i Syria, men her er også store syriakiske, assyriske og armenske kristne samfunn. Tyrkia satte i oktober i gang en omfattende militær kampanje for å opprette en «sikker sone» i Syria, langs grensen mot Tyrkia, for å bekjempe kurdisk-ledede styrker. I denne sonen vil Tyrkia og plassere, syriske flyktninger som i dag er i Tyrkia.

Frykt blant kristne i Syria
Selv om Tyrkias invasjon ikke spesifikt er en kampanje mot kristne, blir kristne samfunn dypt berørt. Syriske kirker sendte ut nørop like etter den tyrkiske innmarsjen.

Mordene i Deir ez-Zour viser at kristne er sårbare for ekstremistiske grupper, skriver Middle East Concern. Noen av disse gruppene er tilknyttet de tyrkisk-ledede styrkene, andre ikke, men alle opererer med økt selvtillit uten risiko for straff.

Tyrkia har på sin side fordømt drapet på presten og lagt skjylden på de kurdiske militsene. «Med sorg er vi blitt kjent med at en prest fra det syrisk-armenske samfunnet ble drept i et grufullt angrep i et område kontrllert av terrororganisasjonen PYD/YPG/PKK», het det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet. I uttalelsen het det videre at «ISIL, PYD/YPG/PKK terroristorganisasjoner som opererer i regioen og angriper alle syrere, inludert kristne, er de vanlige mistenkte». (PYD og YPG er forkortelser for kurdiske militser i Syria, PKK er navnet på et kurdisk parti og en kurdisk militørorganisasjon io Tyrkia – Tyrkia regner disse som terrorister.) 

For armenske kristne og andre kristne i Syria er denne tyrkiske «fordømmelsen» lite verdt. Drapet på den armenske presten skjedde i områder der svært mange kristne ble drept for 100 år siden i de grusomhetene som armmert armenerne.

Frykt for demorafisk folkeflytting
Blant kristne er det frykt for at Tyrkias planer om å plassere syriske flyktninger i den «sikre sonen», er et forsettlig program for å forrykke den demografiske balansen i området. Å fjerne kurdere og andre fra grenseområdet og i stedet plassere arabiske sunnimuslimer der, vil skade kurderne og andre samfunn, som de kristne.

Be for fred
Be om at de skadede og pårørende av disse grusomhetene vil oppleve Herrens legedom, trøst og nærvær.

Be om at kristne i Syria vil finne muligheter til å bidra til forsoning, legedom, fred og håp, med støtte fra den verdensvide kirken.

Be om at politiske og militære ledere vil opptre klokt og med tilbakeholdenhet.

Be om at freden blir gjenopprettet, at menneskeverdet blir respektert og at pluralismen blir sikret og styrket, både nordøst i Syria og i resten av landet – til glede for alle etniske og religiøse samfunn.

 

AKTUELT

PROSJEKT