Fatemeh (Mary) Mohammadi er arrestert og fengslet i et elendig kvinnefengsel i Teheran.

Fatemeh (Mary) Mohammadi er arrestert og fengslet i et elendig kvinnefengsel i Teheran.  


Oppdatering 28.2.2020: Mary er satt fri mot kausjon i påvente av en rettssak.

---

Fatemeh (Mary) Mohammadible arrestert i Teheran 12. januar, midt under protestene mot det iranske regimet etter at Iran hadde innrømmet at Revolusjonsgarden hadde skutt ned et ukrainsk passasjerfly.

Lenge kom det ingen meldinger fra henne, melder trosfrihetsorganisasjonen Article 18. 
Hennes venner og familie ble stadig mer engstelige. Men det HRANA (en iransk menneskerettsorganisasjon) meldte for en drøy uke siden at hun sitter i Qarchak-fengslet i hovedstaden.


Trosfrihetsorganisasjonen Article 18 kunne først ikke verifisere dette. Men nå har en troverdig kilde bekreftet at hun sitter i dette fengslet. Kausjonen for å slippe henne fri i påvente av en rettssak, er satt til 20 millioner toman, tilsvarende rundt 20 000 kroner.

Nektes løslatelse
Familien har klart å skaffe pengene som under de harde økonomiske tidene i Iran tilsvarer en årslønn. Men før de klarte å skaffe pengene, ble saken hennes overført fra påtalemakten til retten som nå skal bestemme om hun slipper fri midlertidig eller om hun må sitte fengslet til rettssaken kommer opp.

Mary er tiltalt for å ha «forstyrret offentlig orden ved å delta i en illegal demonstrasjon». Hun er tildelt en advokat uten å kunne velge en selv. Mary har nå også fått lov å ringe hjem for å si at hun har det bra.

Marys sak fikk internasjonal oppmerksomhet da president Donald Trump nevnte henne under den nasjonale bønnefrokosten i Washington sist måned.
 

Hun har vært i fengsel tidligere
Mary er et sjeldent eksempel på en kristen aktivist som fremdeles bor i Iran etter å ha vært fengslet tidligere. I november 2017 ble hun arrestert i en husmenighet og sonet seks måneder i fengsel for sin kristne virksomhet.

Dømt for kristen aktivitet i Iran
Hun ble da dømt for «medlemskap i en evangelisk gruppe», for å «være engasjert i kristne aktiviteter», for «handlinger mot den nasjonale sikkerheten» og for «propaganda mot systemet». Dette er kjente begrunnelser i dommer mot konvertitter.

I juli i fjor stod Mary overfor nye kriminelle anklager knyttet til hennes «urettmessige» bruk av hijab. Disse anklagene kom etter at hun opprinnelig dro til politiet for å klage over et overgrep. Siktelsene ble da frafalt.

I desember ble så Mary kastet ut av Teheran-universitetet uten forklaring, like før hennes engelskspråklige eksamener.

Kristen i Iran: Konvertitten Mary har sonet seks måneder i fengsel tidligere for aktivitet i en huskirke. Foto: Article 18

Arrest under iranske protester
Bare noen uker senere, den 12. januar, ble Mary altså arrestert under protestene på Azadi-plassen.

HRANA rapporterer at Mary under interneringen ble slått så stygt at blåmerkene var synlige i tre uker. Etter arrestasjonen melder HRANA at hun ble ført til Vozara interneringssenter i Teheran, hvor hun ble tvunget til å strippe og sitte på bakken i timevis, i kaldt vær, rett utenfor toalettene.

Hun ble deretter avhørt av tre offiserer, som ga henne 30 spørsmål. Mary nektet å svare på spørsmålene i mangel av advokat.


• Vil du ha regelmessige nyhetsbrev fom trosfrihet? Med deg på her.
 

Mary ble nektet mat i fengsel
Mary fikk ikke mat før 24 timer etter arrestasjonen, og håndjernene ble plassert slik at de skapte ekstra smerter. Mary ble også ransaket to ganger av kvinnelige offiserer, som fortalte henne at hvis hun nektet å fjerne klærne, ville de rive dem fra henne.

Mary er nå en av rundt 2000 kvinnelige fanger i det overfylte Qarchak-fengselet, som regnes som det verste kvinnefengselet i Iran.

Hun er åpen om sin tro og kjemper for rettighetene til iranske konvertitter i et land som ikke anekrjenner dem, men tvertimot undertrykker dem, melder Middle East Concern.

Kristne i Iran ber om bønn for at:

• Gud vil være Marys trøst og styrke og at han vil helbrede henne etter det fysiske og følelsesmessige overgrepet hun har vært gjennom.

• Mary blir løslatt mot kausjon

• Gud vil dømme dem som mishandlet Mary og bringe dem til et sted for tilståelse og omvendelse

 

Oppdatering 28.2.2020: Mary er satt fri mot kausjon i påvente av en rettssak, melder middle East Concern som har en rekke formulwerte bønnebehov,

AKTUELT

PROSJEKT