Shafqat og Shagufta har sittet i fengsel i åtte år. Nå er de frikjent fra dødsdommen de fikk i 2014.

Shafqat og Shagufta har sittet i fengsel i åtte år. Nå er de frikjent fra dødsdommen de fikk i 2014.  


Shafqat Emmanuel Masih og kona Shughufta Kausar Masih ble dømt til døden i april 2014 for å ha sendt en tekstmelding til muslimske kollegaer som ble ansett for å være blasfemisk.

En domstol i Lahore – Lahore High Court – frikjente torsdag ekteparet etter en tre dager lang ankebehandling.

Rettsavgjørelsen kommer noen uker etter at ekteparets situasjon ble brukt som eksempel i en resolusjon i EU-parlamentet om å fordømme Pakistans kontroversielle blasfemilover.

Stefanusalliansens partner i Pakistan har støttet ekteparet med advokat. Saif Ul Malook forsvarte også den kristne kvinnen Asia Bibi da hun ble frikjent i 2018, åtte år etter at hun ble dødsdømt for blasfemi.
 

– Vi er veldig glad for frifinnelsen. Nå seiret endelig rettferdigheten og sannheten, sier Sajid Christopher i Human Friends Organization, Stefanusalliansens partner.

Han roser den muslimske advokaten Saif Ul Malook som nok en gang kjempet for friheten for dødsdømte kristne og vant frem.

– Jeg er svært glad for at vi var i stand til å få frikjent dette paret som er noen av de mest hjelpeløse i samfunnet vårt, sier Malook, ifølge The Guardian.

EU-press
Også Amnesty gleder seg over frifinnelsen av et par som aldri skulle vært fengslet eller dødsdømt. I april vedtok EU-parlamentet en resolusjon som fordømte Pakistan for ikke å beskytte religiøse minoriteter, som ahmadyaer, shia-muslimer, hinduer, kristne og sikher. I resolusjonen ble det henvist til at flere dusin mennesker sitter i pakistanske fengsler, dømt for blasfemi. «Situasjonen i Pakistan fortsatte å forverre seg gjennom 2020», het det i resolusjonen. EU-parlamentet nevnte spesielt aaken til Shafqat Emmanuel Masih og Shughufta Kausar Masih. EU-parlamentet bad Pakistan umiddelbart og betingelsesløst ovvheve dødsdommen.

Pakistan reagerte med sinne på resolusjonen. I etterkant ble en sykepleier som postet kritikk av Pakistans reaksjon, banket opp på sitt arbeidssted.

 

De jubler for frifinnelsen av et kristent ektepar. Fra venstre Joseph Anwer, (bror av den frikjente mannen Shafqat), advokat Saif Ul Malook og Sajid Christopher.

Fire barn
Ekteparet Shafqat og Shagufta ble arrestert i 2013 og ble dødsdømt i april i 2014, angivelig for å ha krenket profeten Muhammed med en tekstmelding det ble påstått at de hadde sendt, selv om begge er analfabeter.

Ekteparet har fire barn. Da foreldrene ble dødsdømt, var Ambrose 13, Danish, 10, Sarah 7 og Amir 5. Nå er de fra 20 år og ned til 12.

Barna har bodd hos slektninger i alle disse årene.

Lenket til sengen


Mannen Shafqat var handikappet da han ble arrestert. Han brakk ryggen i en alvorlig ulykke i 2004. Siden har han sittet i rullestol og er delvis lam fra livet og ned. Siden ulykken har kona Shagufta vært den eneste som kunne arbeide for å forsørge familiens fire barn; Ambrose (13), Danish (10), Sarah (7) og Amir (5).
Når han nå kommer ut av fengselet, er han lam og lenket til sengen.

Bo på hemmelig adresse


Sajid Christopher sier at familien på seks nå skal beskyttes på hemmelig adresse, av frykt for at ekstremister vil angripe dem.
Tallet på blasfemidømte kristne i pakistanske fengsler er nå 24, etter at disse to settes fri.
– Vi jubler med dem for denne frifinnelsen. Men åtte år i fengsel som uskyldige er grusomt, sier Johannes Morken i Stefanusalliansen.

Ødelegger liv
Ingen er henrettet etter blasfemiloven i Pakistan. Men årelange opphold i fengsler ødelegger liv.
– Folk settes fri, men først etter mange år i fengsel, slik som disse to. Det er åpenbart at lavere domstoler ikke våger å frikjenne, så går årene i fengsel, før friheten. Men det tjener ikke Pakistan til ære at folk skal lide som uskydlige i fengsel. Og blasfemilovene er et farlig redskap i hendene på ekstremister. Mange som er anklaget, er blitt drept av ekstremister. Derfor må familien på seks nå skjules etter at foreldrene er frikjent, sier Morken.

Støtt ofrene for Pakistans blasfemilov

Vår partner i Pakistan hjelper ofrene til sin rett. Merk gaven: Pakistan

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT