Minst 21 iranske kristne arrestert etter konflikten med Israel

FNs spesialrapportør for trosfrihet, Nazila Ghanea, advarer Iran mot de vedvarende angrepene på religiøse minoriteter.
Minst 21 iranske kristne ble arrestert de to første ukene etter konflikten med Israel, kunne menneskerettsorganisasjonen Article18 avsløre i en artikkel den 10. juli.
Arrestasjonene ble utført av agenter fra Irans etterretningstjeneste i de fem byene Teheran, Rasht, Orumiyeh, Kermanshah og Varamin. Ytterligere én arrestasjon fant sted i Kerman rett før konflikten.
Article18 har også mottatt flere andre rapporter om arrestasjoner, som nå er under verifisering. Organisasjonen dokumenterer forfølgjing av kristne i Iran og er støtta av Stefanusalliansen.
FN bekymret
En gruppe FN-eksperter, inkludert spesialrapportøren for menneskerettigheter i Iran, Mai Sato, og spesialrapportøren for tros- og livssynsfrihet, Nazila Ghanea, kom 4. juli med en uttalelse hvor de uttrykker bekymring over at minoriteter er blitt målrettet siden våpenhvilen trådte i kraft 25. juni.
«Hundrevis av personer, inkludert ... medlemmer av etniske og religiøse minoriteter ... er blitt fengslet, anklaget for ‘samarbeid’ eller ‘spionasje’,» skriver de. «Situasjoner etter konflikten må ikke brukes som en anledning til å undertrykke opposisjon og øke undertrykkelsen.»
Hundrevis av personer, inkludert ... medlemmer av etniske og religiøse minoriteter ... er blitt fengslet, anklaget for ‘samarbeid’ eller ‘spionasje’.
FN-eksperter
«Bibelen er forbudt bok»
De presise detaljene rundt sakene til de arresterte kristne kan ikke offentliggjøres nå. Men noen handler om angivelig besittelse av bibler. Andre har blitt truet med tiltale etter et nylig foreslått lovforslag som søker strengere straffer for dem som angivelig skal ha samarbeidet med «fiendtlige stater» som USA eller Israel.
I Iran omtaler både aktorer og dommere ofte evangelikale kristne som «sionister», «avvikere» og tilhørende «ulovlige sekter». Dette gjøres i et forsøk på å skille dem fra de tolererte ortodokse og katolske kristne av armensk og assyrisk opprinnelse. Det går blant annet frem av en sak som ble offentlig kjent gjennom hackede filer fra domstolsadministrasjonen i Teheran i 2024.
«Dehumaniserende»
I sin uttalelse 4. juli uttrykte FN-ekspertene også bekymring for den «dehumaniserende retorikken» brukt mot minoriteter og sa at de hadde mottatt «rapporter om oppfordring til diskriminering, fiendtlighet og vold i media, som har stemplet hele minoritetsmiljøer som forrædere og brukt dehumaniserende uttrykk som ‘skitne rotter’».
De fordømte også de «elendige» og «forverrede» forholdene som fanger har opplevd etter å ha blitt overført til andre fengsler i kjølvannet av Israel angrep på Teherans Evin-fengsel. De la til at «skjebnen og oppholdsstedet til noen fanger fortsatt er ukjent, noe som plasserer dem utenfor lovens beskyttelse – en situasjon som tilsvarer tvungne forsvinninger».
Flyttet fra Evin
Minst 11 kristne befant seg i Evin-fengselet i Teheran under det israelske angrepet. Alle skal ha blitt overført til ulike andre fengselsanlegg i Teheran-regionen, selv om ikke alle er gjort rede for.
En kristen konvertitt, som var en av over 60 kvinnelige politiske fangene som ble overført til Qarchak-fengselet, har fremhevet de kritiske forholdene der. Aida Najaflou (43), som fortsatt sitter fengslet fordi hun ikke kunne betale den ublu kausjonen satt etter arrestasjonen i februar, forteller i et opptak publisert av Iran International at hun og de andre fangene ble overført «på en så ydmykende måte, i håndjern», og at de nå «lider uten tilgang på rent vann, kjøling eller oppvarming, uten hygiene og skikkelig mat, fastlåste og hjelpeløse».
Aida var én av fem kristne som nylig ble tiltalt for «samling og sammensvergelse» og «propaganda mot Den islamske republikken Iran». Tiltalem brukte vanlige kristne handlinger, som bønn og dåp, som eksempler på deres påståtte forbrytelser. Tiltalen omtalte også Bibelen som en «forbudt bok».
Aida står også overfor to ytterligere anklager – «propagandaaktivitet mot republikken Iran på cyberspace» og «propaganda til fordel for grupper eller organisasjoner som er motstandere av republikken Iran». Anklagene kom på bakgrunn av angivelige innlegg på sosiale medier til støtte for «Kvinne, Liv, Frihet»-protestene i Iran og mot Hizbollahs tidligere leder, Hassan Nasrallah.
Iran må ikke la historien gjenta seg ved å ty til de samme mørke mønstrene av undertrykkelse
FN-eksperter
Advarer mot Irans mørke mønstre
FN-ekspertene avsluttet uttalelsen med å si at «etter våpenhvilen ser verden nøye på hvordan iranske myndigheter behandler sitt eget folk. Det blir et avgjørende barometer på landets forpliktelse til menneskerettigheter og rettsstaten. Iran må ikke la historien gjenta seg ved å ty til de samme mørke mønstrene av undertrykkelse som tidligere har rammet befolkningen i slike etter-konfliktsituasjoner».