Kristne i Pakistan: Sajid Christopher leder demonstrasjon i Lahore mot tvangsekteskapet og tvangskonverteringen som Arzoo Raja (13) er utsatt for.

Kristne i Pakistan: Sajid Christopher leder demonstrasjon i Lahore mot tvangsekteskapet og tvangskonverteringen som Arzoo Raja (13) er utsatt for.  


En 13 år gammel kristen jente i Pakistan er tvangskonvertert og tvangsgiftet med en 44 år gammel muslim. Høyesterett i Sindh-provinsen overleverte den purunge Arzoo til mannen onsdag.

Sajid Christopher i Human Friends Organization (HFO) fordømmer tvangskonverteringen og tvangsekteskapet.

– Vi er dypt urolige for den plutselige økningen i tvangskonvertering og tvangsekteskap av unge jenter, sier Sajid Christopher.

Demonstrasjon
Torsdag arrangerte HFO og det nasjonale minoritetsnettverket Human Right Network Pakistan (HRNP) en fredelig demonstrasjon foran Lahore Press Club i Lahore, hovedstad i Punjab-provinsen.

De demonstrerte mot tvungen konvertering av mindre jenter. Menneskerettighetsaktivister, representanter for sivilsamfunn og advokater deltok.

Grov urettferdighet
HFO-president Sajid Christopher fordømte tvangskonverteringen av Arzoo. Han sa at jenta ifølge Pakistans folkeregister NADRA er bare 13 år gammel. Men til tross for bevis på jentas alder, ble den mindreårige onsdag overlevert til en 44 år gammel mann av høyesterett i Sindh-provinsen.

– Dette er en grov urettferdighet og brudd på barnevernloven, la Sajid Christopher til.

Arzoos foreldre har innlevert en begjæring til politiet og ber dem om å få Arzoo fri fra bortførerens varetekt og gi henne beskyttelse. Den seksuelle samtykkealderen i Pakistan er 16. Hennes foreldre vil også levere inn en High Court-begjæring om fullbyrdelse av alle bestemmelsene i Sindh Child Marriage Restraint Act 2013, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.

 

Demonstrasjon i Lahore mot tvangskonvertering og tvangsekteskap av mindreårige kristne jenter.

Krever lover og beskyttelse
HFO-presidenten understreket behovet for effektiv lovgivning for å hindre slike overgrep mot minoritetsjenter. Han oppfordret Pakistans høyesterettsjustitiarius Gulzar Ahmed, hærsjef Qamar Javed Bajwa, statsminister Imran Khan og Syed Murad Ali Shah, førsteminister i Sindh-provinsen, om å legge merke til økningen i tvangskonvertering og -ekteskap av unge minoritetsjenter og sikre sikker retur av Arzoo Raja.

Deltakerne i demonstrasjonen bar plakater med slagord mot tvungen konvertering av mindreårige jenter. De krevde rettferdighet for Arzoo og andre jenter.

Maira (14) krever ekteskap opphevet
Tidligere i høst ble 14 år gamle Maira tvangskonvertert og tvangsgiftet med en muslimsk mann. Punjabprovinsens høyesterett i Lahore dømte henne til å bli hos mannen.

Men så klarte Maira å flykte fra mannen. Høyesterettens avdeling i Rawalpindi ga henne da politibeskyttelse. Stefanusalliansen støtter henne med advokat, gjennom HFO.

Neste høring i hennes sak er 14. november.

– Hun krever ekteskapet og konverteringen opphevet, forteller Sajid Christopher til Stefanusalliansen.

Stefanusalliansen: Opprørt
Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen sier han er opprørt over stadig nye saker der unge minoritetsjenter i Pakistan tvangskonverteres og tvangsgiftes med muslimske menn og blir bortført til saveri i muslimske hjem.

– Jentene er sårbare mål for dme som vil knekke en kristen minoritet. De angriper unge jenter. Dette må pakistanske myndigheter få slutt på, sier Morken.

– Rettens avgjørelsei Arzoo Raias sak  er alarmerende stilt overfor bevis for at Rajoo er mindreårig og er blitt kidnappet og misbrukt. Vi oppfordrer Sindh-myndighetene til å sikre at Arzoo Raja blir returnert til foreldrene sine og at det blir innledet straffesak mot de ansvarlige for kidnappingen hennes. I saken ti Mairo overlot High Court i Lahore henne til mannen som hadde bortført henne. Maira måtte rømme for å få hjelp og klare å få en annen domstol til å beordre politibeskyttelse. High Court i Rawalpindi må annulere tvangen mot Mairo. Dette er grufulle overgrep, sier Morken.

Arzoo Raja er 13 år.

Farlig utvikling
Det har vært en økning i tvangskonvertering og tvangsekteskap av minoritetsjenter – som kristne jenter, hindujenter og – Hvis domstolene begynner å godta mindreårige ekteskap med jenter som tilhører minoritetssamfunnene, vil det oppmuntre folk fra majoritetstroen til enda mer målrettede angrep på dem i vissheten om at de slipper straff, sier han og legger til: – En mindreårig kan lett bli påvirket eller bli tvunget til å gi avkall på troen sin og gifte seg med noen. Denne praksisen må stoppes.»

Parlamentet i Pakistan har nylig nedsatt en komite som skal arbeide mot tvangskonvertering av minoritetsjenter.

– Dette er et første skritt. Men det neste må være et uttrykkelig forbud, sier Sajid Christopher.

Støtt kampen mot tvangsekteskap

Vår partner i Pakistan kjemper for jenter, som Maira (14) og Arzoo (13) som utsettes for tvangskonvetering og tbangsekteskap. Du kan støtte dem. Merk gaven: Pakistan

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT