Trues på livet for sitt livssyn

28. april ble Mubarak Bala, generalsekretæren for humanistforbundet i Nigeria, arrestert etter å ha skrevet et Facebook-innlegg hvor han uttrykte sitt atistiske livssyn. Han har mottatt flere dødstrusler og sikkerheten hans kan stå i fare.

Bildet er av Mubarak Bala. Foto: Privat bilde.

Bildet er av Mubarak Bala. Foto: Privat bilde.

28. april ble Mubarak Bala, generalsekretæren for humanistforbundet i Nigeria, arrestert etter å ha skrevet et Facebook-innlegg hvor han uttrykte sitt livssyn. Han har mottatt flere dødstrusler og sikkerheten hans kan stå i fare.

Nigerias grunnlov garanterer trosfrihet for alle og rett til å skifte tro. Dessverre blir ikke disse rettighetene respektert, særlig nord i Nigeria hvor flere av statene praktiserer sharialover. Kristne og andre religiøse minoriteter i disse områdene rapporterer stadig om brudd på sine rettigheter.

Etter at Bala sto frem som ateist, har han markert seg i det nigerianske samfunnet som en aktiv og tydelig støttespiller for ateisters rettigheter. Dette har ført til at han har mottatt dødstrusler og blitt trakassert. Truslene eskalerte etter at han nylig postet kommentarer på Facebook hvor han uttrykte sitt syn om at det ikke finnes noen gud eller et liv etter døden. Flere skal ha beskyldt ham for blasfemi og et advokatfirma i delstaten Kano anklaget Bala for å fornærme profeten Muhammed. Advokatfirmaet anmeldte Bala derfor for brudd på loven om internettkriminalitet.

Bala ble arrestert og varetektsfengslet i delstaten Kaduna 28. april. To dager senere ble han flyttet til et fengsel i Kano, en delstat som praktiserer strenge sharialover. Hans støttespillere er svært bekymret for overflyttingen fordi de frykter at ekstremister fra det islamske samfunnet i Kano vil drepe ham. Politiet holder Balas tilholdssted skjult, angivelig for å sørge for sikkerheten hans.

Det verserer ulike opplysninger om hvorvidt Bala har blitt tiltalt eller ikke. Våre kilder forteller at politiet ikke vil tiltale ham fordi han da vil måtte møte i en rettssal og politiet ikke kan beskytte mot et potensielt angrep i rettssalen. Balas støttespillere er også bekymret fordi politiet ikke har sagt noe om hvilken tilstand han er i og ikke gitt ham tilgang til å snakke med advokat.

Mange frykter for sikkerheten til Bala, fordi flere i delstaten Kano har truet med å drepe ham. Send appell for å kreve at Mubarak Bala skal bli satt fri og beskyttes mot angrep, og for at han og andre trossamfunn i Nigeria skal få praktisere sin tro uten å risikere angrep og straff. Vi ønsker å stå opp for alles like rett til trosfrihet, uansett deres religion eller livssyn.

Slik gjør du:

Last ned appellbrevet i PDF.
Skriv ut og send appellbrevet til:

Ambassador Musa Ilu Mohamed
Embassy of the Federal Republic of Nigeria
PO Box 628, SE-101 32 Stockholm,
Sweden

(Porto kr. 26,-)

Norsk oversettelse av appellbrevet finnes også i PDF.

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring