Drastiske tiltak mot kristne i Eritrea

Kristne arrestert, helseinstitusjoner stengt

Foto: Katolsk katedral i Asmara. Flickr/David Stanley

Foto: Katolsk katedral i Asmara. Flickr/David Stanley

Eritreiske myndigheter har gått til drastiske tiltak mot kristne de siste ukene.

12. juni stengte myndighetene 21 katolske helseinstitusjoner uten forvarsel. Sikkerhetspersonell skal ha gitt de ansatte ordre om å kaste ut flere pasienter som var inne til medisinsk behandling. Dagen etter arresterte myndighetene fem ortodokse prester i Debre-Bizen-klosteret, øst i landet.

23. juni foretok myndighetene et nytt raid mot et møte i Faith Missions Church i Keren, Eritreas nest største by. Flere møtedeltakere ble arrestert, deriblant gravide kvinner, mødre, barn og en hel familie.

Det er uvanlig at myndighetene går til aksjon mot katolikker og ortodokse, som tilhører godkjente kirkesamfunn. Aksjonen mot katolikkene kan være en reaksjon på et brev katolske biskoper sendte til myndighetene 29. april, hvor de ønsket en «resolutt og historisk forandring» for å skape fred i landet. De ortodokse prestene skal ha blitt arrestert fordi de støttet patriarken over den ortodokse kirken, Abune Antonios, som eritreiske myndigheter har satt i husarrest. De har også protestert mot myndighetenes innblanding i kirkens anliggender.

Faith Mission Church har vært i Eritrea siden 1950-tallet, og har drevet barnehjem og skoler over hele landet. De er et av kirkesamfunnene som venter på offisiell godkjenning, noe de har ventet på siden 2002.

Siden 2002, da kun fire trossamfunn ble godkjent, har myndighetene arrestert flere tusen kristne i Eritrea. Disse er blitt utsatt for umenneskelig behandling og er blitt forsøkt presset til å frasi seg sin tro. Foruten kristne blir opposisjonspolitikere, journalister og alle andre som oppfattes om opposisjonelle, utsatt for lignende behandling.

- Be om at de katolske helseinstitusjonene skal få åpne igjen
- Be om løslatelse av de ortodokse prestene
- Be om løslatelse av medlemmene av Faith Missions Church og helbredelse for traumer
- Be om beskyttelse for menigheter og kirkesamfunn
- Be for alle som er urettmessig fengslet i Eritrea
- Be om tros- og ytringsfrihet i landet

Med vennlig hilsen
Øystein Rauan
Leder av forbønnstjenesten

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring