Kidnappingsbølge i Nigeria

To kristne drept, 12 fortsatt kidnappet

Ester Khatung - kidnappet og drept. Foto: Christian Solidarity Worldwide

Ester Khatung - kidnappet og drept. Foto: Christian Solidarity Worldwide

Det har funnet sted en omfattende kidnappingsbølge i Nigeria de siste årene. Som regel blir det fremsatt krav om løsepenger. I staten Kaduna er kidnappinger et spesielt stort problem. Et eget område av staten kalles «kidnappingsbeltet». Kristne er spesifikke mål for kidnapperne i staten. Minst tre kidnappinger har funnet sted i Kaduna siden september. To personer er drept, og 12 sitter fortsatt i fangenskap.

Esther Katung ble kidnappet av bevæpnede muslimske fulanier i hjemmet sitt i Birning Gwari 14. september. Hun var kona til pastor Ishiaku Katung og var gravid. Etter et mislykket rømningsforsøk ble Esther mishandlet til døde av kidnapperne. Likevel krevde kidnapperne løsepenger, noe familien betalte uten å vite at Esther var død.

3. oktober angrep bevæpnede fulanier den kristne skolen Engravers´ College i nærheten av Kaduna City. Der kidnappet de to ansatte og seks elever. Elevene er alle jenter i tenårene. Det er framsatt krav om løsepenger. For øyeblikket har vi ingen opplysninger om noe har skjedd i denne saken. Skolen holder midlertidig stengt på grunn av kidnappingene.

Bare fire dager senere, den 7. oktober, gikk fulanier på nytt til angrep på en landsby i det samme området og skjøt vilt rundt seg inn i bolighus. En kristen kvinne ble drept, og fire andre fra samme baptistmenighet ble kidnappet, deriblant pastorens kone. Heller ikke i denne saken har vi opplysninger om noe nytt har skjedd.

Ifølge rapportene vi har fått, er kidnapperne i alle tilfellene muslimske fulanier. Fulaniene er tradisjonelt nomader og kveg-gjetere, som ofte har de vært i konflikt med fastboende, som regel kristne, om beiteland for fulanienes kvegflokker. I de senere årene har konflikten imidlertid fått en ny dimensjon. Fulaniene er nå utstyrt med moderne våpen, og de kommer ofte med overraskelsesangrep på landsbyer, hvor mange blir drept. Angrepene er ofte rettet spesifikt mot kristne og kirker. I det siste er det kommet indikasjoner på at fulaniene kan stå i ledtog med den muslimske ekstremist-organisasjonen Boko Haram.

- Be for de pårørende til de drepte
- Be om beskyttelse og løslatelse for dem som er kidnappet
- Be om beskyttelse for familiene til de drepte. Be for menighetene deres og for skolen hvor åtte personer ble kidnappet
- Be om en stans i kidnappingene. Be om at myndighetene skal ha vilje og evne til å stoppe dette

Med vennlig hilsen
Øystein Rauan
Leder av forbønnstjenesten

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring