Kritisk situasjon i Sudan

Be om fred og demokratisk styre

Situasjonen er kaotisk i Sudan. Protestbevegelsen og hele verdenssamfunnet krever at militærjuntaen overgir makten til et sivilt styre.

Det har pågått massedemonstrasjoner i Sudan siden desember i fjor. Protestene var først rettet mot president Omar al-Bashir, som ble avsatt av en militærjunta 11. april. Protestbevegelsen har fortsatt demonstrasjonene og krever nå at militærjuntaen overgir makten til et sivilt styre umiddelbart. Nesten 200 mennesker har mistet livet i demonstrasjoner siden desember, og flere hundre er blitt skadet.

I forbønnsbrevet 29. april skrev vi at den militære overgangsregjeringen hadde hatt et møte med sudanske kirkeledere, hvor det ble uttrykt håp om forandring for kristne i landet. Forhåpentligvis vil det fortsatt bli en forandring, men de siste ukene er det helt andre overskrifter som har preget nyhetsbildet. Demonstrasjonene mot militærregjeringen har vært intense og blodige. Dette toppet seg den 3. juni, da militæret angrep sitt-ned demonstranter og drepte over 100 personer. Militærrådet har innrømt at det ble begått feil den dagen. FN, Den afrikanske union og verdenssamfunnet legger nå press på militærregjeringen for å innføre et sivilt styre, og USA og Etiopia har sendt representanter for å mekle. Siden 11. juni har det ikke vært nye demonstrasjoner.

Under det nevnte møtet med sudanske kirkeledere 23. april oppfordret flere av kirkelederne militærregjeringen til å innføre et sivilt styre. Kristne i Sudan har opplevd store vanskeligheter under styret til den tidligere diktatoren Omar al-Bashir, som ønsket å gjøre Sudan til et 100% muslimsk land, uten plass for andre religioner og kulturer.

- Be om en slutt på voldelige sammenstøt mellom militæret og demonstranter
- Be om at situasjonen ikke skal komme ut av kontroll
- Be om at den internasjonale meklingen i Sudan skal lykkes
- Be om en sivil regjering som vil folkets beste
- Be om at landets myndigheter skal respektere religionsfriheten
- Be om bedre kår for kristne under et nytt styre

Med vennlig hilsen
Øystein Rauan
Leder av forbønnstjenesten

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring