Zhang Zhan er dømt til fire års fengsel. Foto: Twitter

Zhang Zhan er dømt til fire års fengsel. Foto: Twitter  


Den kinesiske journalisten Zhang Zhan som dro til Wuhan i februar for å fortelle sannheten om utbruddet av korona-pandemien, er dømt til fengsel i fire år.
Zhang Zhan ble funnet skyldig i å «oppildne til strid og provosere frem problemer». Det er en hyppig tiltale mot aktivister, melder BBC.
Den 37 år gamle tidligere advokaten ble arrestert i mai, og har sultestreiket i flere måneder. Advokatene hennes sier at helsen hennes er dårlig.

Stefanusalliansen organiserte i desember en appell som ble sendt til kinesiske myndigheter med krav om hennes løslatelse. Den kampanjen kan du fortsatt delta i.

«Zhang Zhan så knust ut da dommen ble kunngjort,» sier Ren Quanniu, en av hennes forsvarsadvokater, til nyhetsbyrået AFP.

Ren la til at Zhangs mor, som var i retten, hulket høyt da dommen ble lest opp.

Dro til Wuhan
Zhang reiste til Wuhan i februar for uavhengig å rapportere om utbruddet der. Hun fortalte om det brutale livet under nedstengingen av samfunnet, om overfylte sjukehus og tomme butkker og om folks desperate kamp for å sikre noe å leve av.

Hennes live-streamede rapporter og artikler ble mye delt på sosiale medier. Hun delte både på Wechat, Twitter og Youtube, de to siste er blokkerte i Kina. Det førte henne til at de kinesiske myndighetene ble oppmerksomme på henne.

Hun spurte om regjeringens harde tiltak for å slå ned pandemien brøt menneskerettighetene. Hun stod opp for legen Li Wenling som varslet om pandemien. Han ble brutalt behandlet av myndighetene. Han døde senere selv av viruset.

I et videointervju med en uavhengig filmskaper 3. mai, noen få dager før arrestasjonen, sa Zhang at hun bestemte seg for å besøke Wuhan etter å ha lest et innlegg på nettet av en beboer om livet i byen under utbruddet.
Vel fremme så hun en by med tomme gater. Hun begynte hun å dokumentere det hun så på gater og sykehus, til tross for trusler fra myndighetene – fra politi og vakter på sykehus.

«Truslene inspirerte meg til å fortsette. Men jeg lever hver dag i frykt for hva som vil skje», sa hun. Hun fryktet også for selv å få viruset.

«Kanskje jeg har en opprørsk sjel ... Jeg dokumenterer bare sannheten. Hvorfor kan jeg ikke vise sannheten?» sa hun i et klipp av intervjuet publisert av BBC.

Bortført
Zhang Zhan ble bortført frå Wuhan 14. mai og ført til et varetektsfengsel i Shanghai. Det tok tid før hennes venner fikk vite hva som hadde skjedd, fordi hun bare brått sluttet å besvare meldinger. Det er ingen frie medier i Kina, og myndighetene slår ned på aktivister eller varslere som har skrevet kritisk om regjeringens svar på korona-utbruddet. Da Zhang ble arrestert 14. mai, var allerede tre kinesiske journalister forsvunnet. Hun er den første av dem som dømmes.

Arrestert også i fjor
Hun ble i 2019 arrestert og satt i varetekt to ganger i Shanghai, for sin støtte til demokrati-aktivister i Hong Kong. Da hun ble arrestert i april, satt hun 40 dager i varetekt. Hun ble tatt igjen i september 2019 og tilbrakte da 60 dager i forvaring. Hun ble utsatt for mishandling under forvaringene, og ble to ganger tvangsundersøkt for psykiske problemer. I protest gikk hun til en fire-dagers sultestreik. Hun tilbrakte syv dager i isolasjon på enecelle, med hender og føtter bundet til gulvet, noe som gjorde det umulig å gå på toalettet. Hun hadde dårlig helse etter løslatelsen.

Fratatt lisensen som advokat
Zhang Zhan arbeidet tidligere som advokat. Men lisensen ble inndratt på grunn av hennes aktivisme for menneskerettigheter.

Kristen aktivist
Zhang Zhan er en kristen aktivist, og hun skrev en gang: «Hvis alt som gjenstår i livet er frykt, så er alt jeg kan gjøre å bekjempe frykt gjentatte ganger til jeg krysser den. For hvis ikke, er alle følelser utenom frykten bare masker. Hvis jeg skulle møte Gud, ville jeg be oppriktig for [gjerningsmennene] og be ham om å tilgi deres synder, ikke fordi jeg er en moralsk person. Snarere er det at jeg må gjøre det.»

AKTUELT

PROSJEKT