De ni dømte: Fra venstre, øverst: Mohammed Vafada, Kamal Naamanian, Hossein Kadivar, Khalil Dehghanpour,  Behnam Akhlaghi, Mehdi Khatibi, Babak Hosseinzadeh, Shahrooz Eslamdoost og Abdolreza Ali Haghnejad.

De ni dømte: Fra venstre, øverst: Mohammed Vafada, Kamal Naamanian, Hossein Kadivar, Khalil Dehghanpour, Behnam Akhlaghi, Mehdi Khatibi, Babak Hosseinzadeh, Shahrooz Eslamdoost og Abdolreza Ali Haghnejad.  


Ingen av dem fikk møte opp i ankesakene 25. februar. Advokaten til en av dem sier til organisasjonen Article 18 at Iran forsøker å få fart på juridiske prosesser på grunn av de mange arresterte etter protestaksjonen i Iran, og på grunn av utbruddet av koronaviruset.

En av de som på denne måten har fått opprettholdt dommen på fem års fengsel, er pastor Matthias Haghnejad.

De ni ble dømt i oktober for sin kristne aktivitet. Alle ble dømt for å «ha truet den nasjonale sikkerheten». Fem av dem er holdt i Evin fengsel i Teheran siden juli i fjor. De andre har vært løslatt mot kausjon i påvente av ankesaken. Det antas nå at de arresteres for å sone.

Arrestert under gudstjeneste
Pastor Haghnejad ble arrestert av medlemmer av Den islamske revolusjonsgarden etter en gudstjeneste 10. februar 2019, mens Shahrouz Eslamdoust, Babak Hosseinzadeh, Behnam Akhlaghi, Mehdi Khatibi, Mohammad Vafadar, Kamal Naamanian, Hossein Kadivar (Elisha) og Khalil Dehghanpour ble arrestert i Rasht tidlig i 2019.

Det ble tillatt mange rettslige uregelmessigheter under varetektsfengslingen av de ni, inkludert press fra dommer Mohammed Moghisheh for å tvinge noen av dem til å bytte ut advokaten sin med en rettslig oppnevnt representant, melder den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Dommer Moghisheh, som er beryktet for maktmisbruk i retten, skal i et rettsmøte ha sagt at Bibelen er falsk og ha kalt mennene for «frafalne» fra islam.

«Dypt bekymret»
Administrerende direktør Mervyn Thomas i den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW sier: «Vi er dypt bekymret for mangelen på rettslig prosess i pastor Matthias Haghnejads sak, og for sakene til de åtte andre medlemmene av Church of Iran, som er blitt dømt i tillegg til ham. CSW mener at anklagene mot dem er uten grunnlag og krever fortsatt øyeblikkelig og ubetinget løslatelse.»

Ber om forbønn for kristne i Iran
Middle East Concern ber om forbønn for de ni

 

Kristen i Iran: Konvertitten Ismaeil Maghrebinejad er dømt til fem års fengsel, fordelt på to dommer. Han fengsles fordi han skal være «fiendtlig til regimet» for for å ha «fornærmet islams hellige tro».

Fikk sin andre fengselsdom
Konvertitten Ismaeil Maghrebinejad har fått sin andre fengselsdom. 65-åringen er dømt til to års fengsel for «medlemskap i en gruppe som er fiendtlig til regimet», det dommen kaller «evangelisk sionistisk kristendom», melder trosfrihetsorganisasjonen Article18.

Dette kommer i tillegg til en tre års fengselsdom for å ha «fornærmet islams hellige tro». Familien ber om forbønn for ham, melder Middle East Concern.

Dømt for å fornærme islam
Han ble arrestert i Shiraz 25. januar 2019 og tiltalt for «propaganda mot staten» og å ha fornærmet det hellige iranske» establishment. Under en høring 22. oktober anklaget dommeren Ismaeil for frafall fra den islamske tro og økte kausjonskravet fra 10 millioner til 100 millioner tomans (tilsvarende 9 000 dollar). Frafallsanklagen ble henlagt i november.

Etter en høring 8. januar i år på filial 105 i den sivile domstolen i Shiraz, ble Ismaeil funnet skyldig i å «fornærme islamsk hellige tro». Han hadde sendt en melding for å drive litt gjøn med  de regjerende geistlige. Han ble dømt til tre års fengsel i henhold til artikkel 513 i den islamske straffeloven. 27. februar dukket Ismaeil opp for en annen domstol for å svare for siktelser om «medlemskap i en gruppe som er fiendtlig mot regimet» («evangelisk sionisme», ifølge rettsdokumentet).

Det ble fremlagt det som skulle være bevis fra en rapport fra etterretningen til det iranske militæret, men stoffet er uklart. Etter høringen ble Ismaeil dømt til to års fengsel i henhold til artikkel 499 i den islamske straffelov.

 

AKTUELT

PROSJEKT