Early Rain Church er under forsterket press.

Early Rain Church er under forsterket press.  


Medlemmer av Early Rain Church i Sichuan-provinsen i Kina er fortsatt overvåket, trakassert og forhindret i å møtes. Bølgen av arrestasjoner begynte 9. desember. I dag er rundt 23 personer arrestert eller forsvunnet, blant andre pastor Wang Yi og hans kone Jiang Rong. Pastoren er anklaget for «undergravende virksomhet».

Det er Christian Solidarity Worldwide som melder dette.

Gjennom sosiale medier har vi fått vite at kirkens WeChat-grupper og over halvparten av de personlige WeChat-kontoene til kirkemedlemmene er stengt eller begrenset fra å sende meldinger siden arrestasjonene begynte 9. desember. WeChat er den kinesiske og statskontrollerte varianten av Facebook.

Kirke ble politistasjon
Den 24. desember ble kirkens gudstjenesterom konfiskert og omgjort til politistasjon.

Mellom ca. 20. og 31. desember stengte myndighetene også kirker og konfiskerte materialer fra uregistrerte kirker i Anhui, Indre Mongolia og andre steder i Sichuan-provinsen. Myndighetene forhindret eller avbrøt julefeiringen flere steder over hele landet. Skolebarn ble advart mot å delta i julefeiringer. Myndigheter i flere byer i ulike deler av landet forbød julepynt og juleutstillinger, mens dette var tillatt andre steder.

Stengte moskeer
I samme periode ble tre moskeer i Yunnan-provinsen stengt, fordi moskéene hadde utført «ulovlig religiøs utdanning», ifølge South China Morning Post. Videoer publisert i sosiale media viser at politiet slo til mot Hui-muslimer og demonstranter.

Hui-muslimer i Kina har generelt opplevd større toleranse enn uigur-muslimer i den nordlige autonome uigur-regionen i Xinjiang-provinsen, hvor over en million mennesker antas å ha blitt internert i omskoleringsleire siden 2017. Nylige anslag er så høye som tre millioner.

Noen er arrestert i forbindelse med fredelige religiøse aktiviteter, og vitner forteller at inne i leirene må folk fornekte sin tro og love å holde seg unna islam. Det er nå frykt for at Hui-muslimer også står overfor økende restriksjoner i trosfriheten.

Dyp bekymring
I en uttalelse 19. desember uttrykte USA-senator Marco Rubio og Chris Smith i Representantens hus dyp bekymring over de eskalerende angrepene mot kristne i Kina og mot «menneskerettighetskrisen som utfolder seg i den autonome uigur-regionen i Xinjiang».

I tillegg ble menneskerettighetsadvokaten Wang Quanzhang 26. desember stilt for retten, tiltalt for «undergraving av statsmakten». Han har sittet mer enn tre år i fengsel uten mulighet for å kommunisere med omverdenen. Hans kone Li Wenzu ble satt i husarrest for å hindre henne fra å delta i rettssaken. Aktivister, journalister og diplomater ble også forhindret i å følge rettssaken. Wang Quanzhang venter på dommen.

Opprørt
CSVs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Vi er opprørt over forverringen av situasjonen for religions- eller trosfriheten i Kina, ikke bare i julen, men i 2018 generelt. Tvangsstengingen av gudshus og frihetsberøvelsen for mennesker som fredelig samler seg for religiøst fellesskap, viser en farlig retning for religionsfriheten i Kina. Vi oppfordrer myndighetene til å slutte å bruke «nasjonal sikkerhet» som begrunnelse for å arrestere medlemmer av religiøse samfunn og de som forsvarer retten til religionsfrihet eller tro. Vi oppfordrer videre myndighetene til å stoppe stenging og rivning av gudshus og å sette fri alle de som er arrestert for sin tro eller deres forsvare, inkludert Wang Quanzhang, Wang Yi og medlemmer av Early Rain Church, og alle de som ble arrestert i Xinjiang.

 

AKTUELT

PROSJEKT