Maira Shabaz (14) ber i en videohilsen om hjelp til å komme i sikkerhuet.

Maira Shabaz (14) ber i en videohilsen om hjelp til å komme i sikkerhuet.  


I april ble Maira Shabaz (14) bortført, misbrukt, tvangskonvertert og tvangsgiftet med en muslimsk mann. Det grove misbruket ble filmet. Hun ble truet både med at videoen ville bli offentliggjort og at hun ville bli drept. High Court i Lahore ga mannen medhold i at dette var et lovlig ekteskap. Retten nektet å høre på foreldrene som sa at fødselsattesten var forfalsket og at alt handlet om vold og tvang.

Maira klarte å rømme og fortalte politiet sin histore.  High Court i byen Rawalpindi beordret da politiet å beskytte Maira og familien. Rettssaken for å få ekteskap og konvertering opphevet, drøyer. 9. desember er det nytt rettsmøte etter at dommeren ble syk før det oppsatte rettsmøtet i november.

Lever i skjul
I mellomtiden lever Maira og familien med beskyttelse på hemmelig sted. Hun og familien trues på livet.

– Noen har går fra hus til hus for å lete etter henne, forteller Sajid Christopher i Human Friends Organization (HFO), som er Stefanusalliansens partner i Lahore i Pakistan.

– Hennes og familiens eneste håp er å komme i trygghet i et annet land, sier Sajid Christopher. Etter initiativ fra Aid to Church in Need er det startet et opprop for asyl i Storbritannia.


Mange tusen har signert oppropet. Videoen er laget av Aid to the Church in Need.

Maira sammen med advokat Sumera Shafique skriver under på krav om annulering av ekteskap og konvetering.

Beskylder henne for frafall
Mannen som bortførte henne og fikk henne tvangskonvertert, beskylder henne for frafall fra islam og truer henne på livet. Maira selv takker biskop Iftikhar Indyas for hjelp og for støtte og forbønn fra kristne i andre land

– Jeg ble bortført, torturert, truet, grovt misbrukt, sier Maira selv. – Jeg og familien er svært redde, sier Maira i en video som er formidlet fra skjulestedet.

Maira hjelpes av en dyktig advokat, Sumera Shafique, som er engasjert av HFO.

Det er nedre grenser for ekteskap i Pakistan, men ikke for konvertering – til islam.

• DU KAN GJØRE NOE: Send appell til Pakistans regjering

 

Demonstrtasjon for Arzoo Raja, startet av Human Friends Organization og andre menneskerettsorganisasjoner og -forkjempere.

Dramaet rundt Arzoo (13)

Parallellt går et annet drama i en annen domstol i Pakistan, dramaet om den kristne jenta Arzoo (13).

High Court i Sindh-provinsen slo mandag 23.11. fast at ekteskapet mellom den 13 år gamle jenta Arzoo og hennes muslimske kidnapper er et ekteskap med et barn. Det er i strid med loven som setter aldersgrensen til 18 år.

Men ekteskapet er ikke formelt opphevet, siden retten fastslår at Arzoo fortsatt skal være i et såkalt beskyttelseshjem til omsorgsretten for henne er avgjort. Det må avgjøres i en ny sak. Retten har i mellomtiden beordret oppnevnt en sosialarbeider til å følge opp Arzoo.

Forfalsket
Mens en forfalsket fødselsattest viste at Arzoo skulle være 18 år, den nedre grensen for ekteskap i Sindh, viser en medisinsk undersøkelse som retten beordret utført, at hun maksimalt er 14.

Fødselsattesten viser 13. Kidnapperen som fortatt er arrestert, er nå også tiltalt for å ha voldtatt den kristne jenta, siden undersøkelsen av henne også viste dette. Den muslimske lederen som utførte ekteskapet, ble arrestert, men han er satt fri mot kausjon.

 

• DU KAN GJØRE NOE: Send appell til Pakistans regjering

 

Advokaten til foreldrene skal nå reise ny sak for at de skal få tilbake omsorgen for henne tilbake. Selv sier Arzoo fortsatt at hun ikke vil hjem til foreldrene. Mens Maira klarte å rømme tilbake til foreldrene, ble Arzoo hentet ut av kidnappernes hjem av politiet og plassert i et offentlig beskyttelseshjem, eller krisesenter.

– Når Arzoo etter så mange dager fortsatt sier til retten at hun ikke vil hjem til foreldrene, må vi huske at ikke bare den tiltalte (den muslimske mannen som bortførte henne), men også visse «lokale aktivister» har hjernevasket Arzoo, skriver advokaten til familien, Mohammad Jibran Nasir på Facebook.

– Alle vi fra sivilsamfunnet som kjemper for hennes frihet, tror at hun er blitt

hjernevasket, presset og truet. Radikale muslimske ledere har sine kontakter og kan påvirke de muslimske lederne på beskyttelseshjemmet. Vi tror at Arzoo, som bare er et barn, er blitt presset og truet med at folk vil bli drept dersom hun vender tilbake til foreldrene, sier Sajid Christopher.

Han er leder av Human Friends Organization, som er Stefanusalliansens partner. Han startet sammen med andre fra sivilsamfunnet demonstrasjoner da Arzoo ble bortført, tvangskonvetert og tvangsgiftet. Det førte til at saken havnet for retten.

Tidligere parlamementsmedlem Asiya Nasir (t.v.) taler under en demonstrasjon for Arzoo rajas frihet.

Fare for at Arzoo ender hos kidnapperen
Tidligere parlamentsmedlem Asiya Nasir sier til Stefanusalliansen at rettens kjennelse om at dette handler om et barneekteskap, ikke får noen betydning før foreldrene får tilbake omsorgsretten i en ny rettssak.

– Dessuten har den ærede rett ikke vurdert konverteringen til islam. Det betyr at hun fortsatt er muslim. Fortsatt er det en sjanse for at hun etter noen år vender tilbake til han som bortførte henne. Det er ingen aldersgrense for konvertering, sier Nasir.

Hennes sikkerhet
Hun sier at selv om Arzoo er et barn, er hun 14, og hennes ord har betydning om omsorgsretten.

– Dersom hun overfor retten insisterer på at hun ikke vil møte foreldrene, kan retten ikke se bort fra dette, siden det også kan handle om hennes sikkerhet, sier Nasir.

Arzoo har vært gjennom grusomme ting – bortføring, tvangskonvertering, tvangsekteskap, politiaksjon for å hente henne ut av kidnappernes hjem, flere runder i retten og uker i såkalte beskyttelseshjem.

Flere kilder sier til Stefanusalliansen at slike hjem er uegnet for barn og at det er all grunn til tro at Arzoo er redd for hva som vil skje henne dersom hun vender tilbake til hjemmet. Hun har, sier kildene, ikke fått den hjelpen hun trenger der hun sitter.

AKTUELT

PROSJEKT