Nguyen Dinh Thuc har kjempet for ofrene etter Formosa-skandalen i Vietnam.

Nguyen Dinh Thuc har kjempet for ofrene etter Formosa-skandalen i Vietnam.  


Presten, fader Nguyen Dinh Thuc, mener at han ble utsatt for represalier for sin aktivisme på vegne av fiskere som mistet levebrødet etter miljøkatastrofen utløst av stålselskapet Formosa i 2016. Et brev undertegnet av utlendingsmyndighetene sier at fader Thuc ble nektet å reise på grunn av «nasjonal sikkerhet og sosial orden».

Paven besøkte både Thailand og Japan og feiret messe begge steder. 10 000 var på messen i Thailand, Vietnams naboland.

CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «CSW fordømmer de vietnamesiske myndigheters beslutning om å forhindre far Nguyen Dinh Thuc i å reise til Japan. Antydningen om at dette er gjort av hensyn til nasjonal sikkerhet, er helt ubegrunnet og er en klar represalie for en fredelig talsmann. Vi ber Vietnam om å la presten reise fritt og at all trakassering opphører.»

Kristne trakasseres
CSW mottar fortsatt rapporter om alvorlige brudd på religions- eller livssynsfrihet mot alle større religiøse samfunn i Vietnam, inkludert katolikker. Enkeltpersoner i avsidesliggende områder som både er etniske og religiøse minoriteter, for eksempel katolikker og protestanter i Montagnard i det sentrale høylandet i Vietnam, lider av de alvorligste overgrepene,  inkludert at deres trosutøvelse forstyrres. Folk får juling, trusler og skader på eiendommer som brukes til gudstjenester.

Stefanusalliansen støtter på sin side katolske grupper som kjemper for trosfrihet og for ofrene etter Formosa-skandalen. Store mengder livsfarlige miljøgifter ble sluppet ut i sjøen. Død fisk ble skyldt i land. Fiskere mistet levebrødet. Folk har tatt til gatene i kampen for erstatning og for sannheten om skandalen. Vietnamesiske myndigheter  har slett hardt ned på demonstrasjonene.

Forsvarer ofre – møter undertrykking
Katolikker som forsvarer andres rettigheter, er underlagt vilkårlig forvaring, noe som noen ganger fører til lange dommer. Nguyen Van Hoa, en ung katolsk aktivist som også hjalp ofre for miljøkatastrofen Formosa, ble dømt til syv års fengsel i en lukket rettssak i november 2017. I mai 2019 fortalte at Hoa hadde pådratt seg blåmerker og skrubbsår, og vært forsøkt kvalt av en fengselsbetjent. Han er også blitt slått ved tidligere anledninger og holdt i enecelle.

Krever respekt for trosfriheten
Thomas la til: «CSW ber fortsatt Vietnam om å respektere retten til religionsfrihet eller tro i tråd med dets nasjonale og internasjonale forpliktelser. Vi ber spesielt om øyeblikkelig og ubetinget løslatelse av alle de som blir arrestert i forbindelse med deres religion eller tro, eller for å forsvare grunnleggende rettigheter, inkludert Nguyen Van Hoa.»

AKTUELT

PROSJEKT