Fredag gikk det flere demonstrasjoner i pakistanske byer med krav om at Asia Bibi må henges.

Fredag gikk det flere demonstrasjoner i pakistanske byer med krav om at Asia Bibi må henges.  


Den kristne fembarnsmoren Asia Bibi ble dødsdømt for blasfemi i november 2010, etter at muslimske kvinner året før beskyldte henne for – som kristen – å ha gjort drikkevannet på en åker der de plukket bær, urent. Kvinnene hevdet at Asia Bibi kom med blasfemiske utsagn i en krangel som fulgte et voldelig angrep på henne.

Da landets høyesterett, ledet av sjefen for domstolen selv, 8. oktober i år endelig tok ankesaken, stilte de tre høyesterettsdommerne en rekke kritiske spørsmål til bevismaterialet. Dommerne påpekte også at bønnelederen i landsbyens moské, som hadde anmeldt henne, ikke selv hadde vært vitne til det som hadde skjedd. Kan han ha vært redskap for noen andre? spurte en av dommerne.

Siden 8. oktober har Asia Bibi, hennes familie og hennes støttespillere ventet på domsavsigelsen. De håper dødsdommen blir omgjort og at hun frikjennes. Ingen kvinne er hengt i Pakistan og ingen er så langt henrettet for blasfemi, selv om mange er dømt til døden. De som etter årelange prosesser frikjennes i rettssystemet, risikerer å bli tatt livet av i møte med ekstremistene så fort de er ute. Derfor lever mange frikjente i skjul.

 

Ekstremistene venter nemlig også på domsavsigelsen. Det ytterliggående islamske partiet Thereek-e-Labaik Pakistan (TLP) rettet i en pressekonferanse overført på YouTube sterke trusler mot høyesterettsdommerne. Trusselen lyder: Dommerne vil få en «fryktelig» slutt dersom Asia Bibi frikjennes, melder Channel NewsAsia med telegrambyrået AFP som kilde. 

Partiet truer med å paralysere landet dersom hun settes fri, melder den pakistanske avisen dawn.com. TLP-leiarar har oppfatta kommentarane frå dommarane slik at ho kan bli sett fri. Partiet har bedt lokale partigrupper umiddelbart setja i gang sit-ned-aksjonar straks ei frigjeving blir kunngjort, utan å venta på nye beskjedar.

Lederen av Den røde moskeen i Islamabad krever at høyesterett gir henne reiseforbud dersom hun settes fri. «Vestlige krefter prøver å få henne ut av landet, men hun burde henges», sier moskeens talsmann, vel vitende om at Asia Bibis familie allerede har forlatt landet på grunn av truslene.

TLP er de samme som i november i fjor gjennom heftige demonstrasjoner tvang landets daværende justisminister til å gå av.  Flere ekstremistiske partier har gjennomført demonstrasjoner de siste dagene med støtte til dødsstraff for blasfemi og kravet om at Asia Bibi må henges.

– De ekstremistiske partiene er farlige. Vi trenger forbønn, sier Sajid Christopher Paul i Human Frieneds Organization (HFO). HFO er Stefanusalliansens partner i Pakistan.

Dette er en dramatisk situasjon. Vi ber innstendig norske myndigheter legge press på Pakistans regjering for å beskytte både dommerne, Asia Bibis støttespillere og Asia Bibi selv.

I lys av den dramatiske situasjonen i Pakistan fremstår samfunnsdebattant Muhammed Qasim Alis forslag om et forbud mot karikaturer av profeten Muhammed mildest talt tøvete. Qasim Ali viste til at den pakistanske statsministeren Imran Khan har bedt Organisasjonen for islamsk samarbeid om å ta karikaturspørsmålet opp med FN.

Er det noe vi ikke skal lære av Pakistan, er det landets blasfemilovgivning. Der brukes blasfemiloven for å mobilisere politisk, og falske blasfemianklager brukes for å true folk på livet. Ledende politikere er drept, som guvernør Salman Taseer som i 2011 ble tatt av dage etter å ha forsvart Asia Bibi.

Jeg vil gjerne utfordre Qasim Ali: Når han først viser til Pakistan – hva mener Qasim Ali om dødsdommen mot Asia Bibi og truslene mot landets høyesterettsdommere? Og er Pakistans erfaring virkelig at blasfemiforbud hindrer radikalisering?

 

Støtt kampen for trosfrihet i Pakistan

Vår partner Human Friends Organization i Pakistan, ledet av Sajid Christopher Paul, hjelper Asia Bibi, andre blasfemianklagede, terroroffer og tvangsgiftede jenter.

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT