To eksplosjoner la Beirut sentrum i «apokalyptisk ruin», sier Stefanusalliansens partner Merath.

To eksplosjoner la Beirut sentrum i «apokalyptisk ruin», sier Stefanusalliansens partner Merath.  


Tabbara selv ville vært i store fare dersom hun var kommet hjem. Vinduer i leiligheten er knust. Gulvet er fylt av glasskår etter at to eksplosjoner knuste et stort område i Beirut tirsdag kveld. Møbler er skadet.

Mye av Beirut sentrum ser ut som et krigsområde etter at 2750 tonn ammoniumnitrat gikk i luften. Dette er eit nøkkelstoff i kunstgjødsel. Det ble brukt også i bomben som 22. juli sprengte regjeringskvartalet i Oslo. Knapt ett tonn ble brukt av terroristen Anders Behring Breivik.

Melder om skader
Alle Stefanusalliansens partnere i Beirut forteller om større eller mindre materielle skader på bygninger eller hjem, men ingen i stabene er skadet. De ber om forbønn for alle som er rammet og for Beirut.

Nayla Tabbara selv kjørte bil i Beirut sentrum da det smalt, først en gang og så en gang til da et havnelager med 2750 tonn av et høyeksplosivt stoff gikk i luften og la et stort område i Beirut sentrum i grus og forårsaket skader i et mye større område av byen. Nayla Tabbara fikk skader på bilen sin både foran og bak, men selv fikk hun ingen sk

– Jeg takker for det også, sier hun på telefon fra Beirut.

 

Mennesker dekket med blod
– Jeg så skadde og ødelagte leiligheter, og rundt meg så jeg mennesker som sprang gjennom gatene dekket med blod, sier Nayla Tabbara. Hun ønsker ikke å vise bilder offentlig av sitt ødelagte hjem, men bilen er den hun satt i da det smalt. Hun bor cirka 1 kilometer fra der eksplosjonen skjedde.

Nayla Tabbara er en muslimsk teolog i Adyan, en organisasjon som arbeider for religiøst mangfold og like borgerrettigheter i Midtøsten. Stefanusalliansen støtter dem, og de oversetter vårt undervisningsopplegg om trosfrihet til arabisk.

Store protester

Tabbara og hennes kolleger har vært med i de store folkelige protestene som har preget Beirut fra i fjor høst til pandemien stengte landet. Der har kravet vært slutt på korrupsjon og politisk vanstyre i et land herjet av en dyp politisk krise, alvorlig økonomisk krise og en helsekrise, før altså eksplosjonene knuste deler av byen tirsdag kveld.

Gjennom natten hørte folk glass singhle etter hvert som skadede vinduer fra eksplosjonen brøt sammen og fikk endelig i knas.

 

Her er det gudstjenester og samlinger når Resurrection Church Beirut (RCB) driver arbeid for flyktninger i Nabaa i Beirut. Vinduer og dører er knust, møbler skadet. Foto: RCB

 

Skader på kirker og hjem
Baptistmenigheten Resurrection Church Beirut melder at ingen er skadet, men at de har fått skader på bygninger i alle sine campuser – Nabaa, Sabtieh og Baabda. Menigheten driver et utstrakt hjelpearbeid for syriske og irakiske flyktninger – med undervisning, helsehjelp og matvarehjelp.

Flere i menigheten har også fått store skader på sine hjem. Følg kirken på Facebook. Flere menighetsmedlemmer er skadet. Folk som driver små butikker eller andre bedrifter, har fått skadet bygninger og varer. Menigheten har onsdag morgen sendt ut frivillige for å bidra i hjelpearbeid og opprydning.

- Be for oss
– Vær så snill og be for oss og andre kirker som også lider etter eksplosjonene, sier Lily Malky Njeim i Resurrection Church til Stefanusalliansen.

Stefanusalliansen støtter et prosjekt der menigheten gir skolehjelp til syriske og irakisk flyktningbarn.

Resurrection Church satte umiddelbart i gang en innsamling for å hjelpe folk med å bygge opp igjen ødelagte hjem etter denne siste katastrofen.

Store skader på bygninger og hjem. Foto: Resurrection Church Beirut

«Apokalyptisk ruin»
Den kirkelige hjelpeorganisasjonen Merath, som Stefanusalliansen støtter i et prosjekt for krigsrammede barn i Syria, har kontorene sine på vei opp mot Mount Lebanon, eit godt stykke unna sentrum. Organisasjonen melder:

– Den massive eksplosjonen etterlot en viktig del av Beirut som lå i apokalyptisk ruin. Beirut ser ut som en krigssone etter at sjokkbølgen knuste vinduer og bygninger og sendte glassbiter og vrakgods i alle retninger. Sykehusene klarer ikke å takle antall skadde og lemlestede, mens Røde Kors trenger desperat nye blodgivere.Våre partnere i byen sier at folk melder seg for å gi blod.

– Denne ulykken kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt for et land på randen av økonomisk kollaps og sosial implosjon, mens antallet coronavirus-tilfeller har økt de siste dagene, skriver den kirkelige hjelpeorganisasjonen.

  • LES OPPDATERING HER

 

Ber om forbønn for Beirut

• Vær så snill å be for de som har mistet sine hjem og kjære slik at de kan finne trøst og helbredelse.

• Vær så snill å be for leger, sykepleiere og ambulansepersonell som tar hånd om de skadde.

• Vær så snill å be for redningsteamene som prøver å finne savnede familiemedlemmer og naboer.

• Vær så snill å be for folk som har ansvar for å håndtere de katastrofale menneskelige og økonomiske konsekvensene.

• Vær så snill å be for kirken da den søker å trøste og tjene de fortvilede og ødelagte.

• Vær så snill å be for Guds folk mens de søker Herren og roper ydmykt til Ham om nåde.

De ber oss også be for alle som er med i Merath og tilsluttede organisasjoner.

• Be for og spesifikt for Beirut Baptistskole og Gateway Bookshop, som fikk viktige materielle skader og for personalet som er blitt skadet av en knust glassrute.

 

Faksimile av libanesisk avis.

Hjelp ofrene etter katastrofen i Beirut

Våre tre partnere i Libanon står midt oppe i katastrofen etter eksplosjonen i Beirut. VIPPS: 19013, eller knappen nedenfor. Merk gaven: Beirut

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT