Kristne i Iran: Fanger i Evin-fengslet i Teheran, fra venstre Nasser Navard Gol-Tapeh, Zaman (Saheb) Fadaee, Yousef Nadarkhani, Mohammad Reza (Youhan) Omidi og Mohammad Ali (Yasser) Mossayebzadeh.

Kristne i Iran: Fanger i Evin-fengslet i Teheran, fra venstre Nasser Navard Gol-Tapeh, Zaman (Saheb) Fadaee, Yousef Nadarkhani, Mohammad Reza (Youhan) Omidi og Mohammad Ali (Yasser) Mossayebzadeh.  


Mohammad Ali (Yasser) Mossayebzadeh var en av 12 fanger i avdeling 8 i Teherans Evin-fengsel som testet positivt under en tilfeldig test av 17 av avdelingens omtrent 60 fanger mandag, melder den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Tre andre kristne samvittighetsfanger – Yousef Nadarkhani, Zaman (Saheb) Fadaee og Nasser Navard Gol-Tapeh – var ikke blant dem som ble testet, men de viser alle symptomer.

Overfylt celle
Nassers venner og familie er spesielt urolig for ham, ettersom han nylig fylte 59 år og blir fortsatt holdt i sin overfylte celle til tross for at han har hatt feber i en uke. Den eneste legehjelpen han har fått, er noen få smertestillende tabletter.

Den femte kristne fangen i avdeling 8, Mohammad Reza (Youhan) Omidi, har så langt ikke vist noen symptomer. Han blir værende i fengselsavdelingen til tross for at han har sonet hele sin nylig reduserte dom.

Ytterligere 10 kristne samvittighetsfanger blir holdt i andre avdelinger i det beryktede Evin-fengselet. Men det er foreløpig ingen rapporter om at noen av dem føler seg uvel, selv om det er ubekreftede rapporter om infeksjoner og til og med et dødsfall i en annen Evin-avdeling.

Overfylt fengsel
De rundt 60 fangene i avdeling 8 i Evin-fengslet sover på køyesenger i rom med rundt 12-15 fanger i hvert. Men alle fangene blander seg sammen; det er ingen sosiale distanseregler. Når avdelingen er overfylt, blir faktisk noen fanger tvunget til å sove på gulvet.

Protestaksjon
Mandag gikk mer enn to dusin fangene i avdeling 8 til en protestaksjon – de nektet å gå ut – for å trekke oppmerksomhet mot den voksende krisen, mangelfull medisinsk behandling og utilstrekkelige beskyttelsestiltak.

På toppen av pandemien i mars løslot Iran rundt 100.000 fanger - blant dem seks kristne - i frykt for at de overfylte fengslene kan gi en arnested for viruset å spre seg. Ingen samvittighetsfanger på lengre straffer slapp ut. FN ba Iran slippe fri alle samvittighetsfanger.

Men bare fem måneder senere er fengslene overfylte igjen, og det er nå flere kristne samvittighetsfanger enn før pandemien. De siste ukene er en rekke kristne arrestert. Og flere andre har startet soning av lengre straffer.

AKTUELT

PROSJEKT