Ekteparet Dibril ble kidnappet og bortført 11. januar i år. Nå er Simoni funnet død.

Ekteparet Dibril ble kidnappet og bortført 11. januar i år. Nå er Simoni funnet død.  


Liket av Şimoni Diril (65) ble funnet 20. mars 2020 i fjellet nær landsbyen Mehre i det sør-østlige Tyrkia. Hun ble bortført sammen med mannen sin, Hurmuz. Han er fortsatt er savnet, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Ekteparet Diril ble bortført 11. januar 2020. Deres sønn, fader Remzi Diril, er prest for den katolske, kaldeiske kirken i Istanbul.

Trusler mot kristne i Tyrkia
Trosfrihetsorganisajsonen CSW har rapportert at paret tidligere hadde mottatt en rekke trusler fra tyrkiske og kurdiske innbyggere. Mange assyriske aktivister mener at de som bortførte ekteparet har som mål å skremme de gjenværende kristne i området til å forlate sine forfedres land.

Bare 2-3000 kristne igjen sørøst i Tyrkia
Det er bare 2-3000 kristne igjen i området Tur Abdin sørøst i Tyrkia. For over 100 år siden, før folkemordet mot armenerne og assyrerne, bodde det flere hundre tusen kristne her. Stefanusalliansen støtter den syrisk ortodokse kirkens arbeid for å sikre de kristne røttene i dette området.

Beskytt kristne i Tyrkia
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Vi er i dyp sorg etter meldingen om dette dødsfallet og uttrykker vår oppriktige kondolanse til fader Diril og resten av familien. Vi er også dypt bekymret for situasjonen til Hurmuz Diril som vi ikke vet hvor er eller hvordan han har det. Vi ber om en full og intensiv etterforskning av saken og oppfordrer de tyrkiske myndighetene til å øke innsatsen for å sikre Dirils løslatelse, og til å iverksette ekstra tiltak for å beskytte den kristne minoriteten, og for å møte hatefulle ytringer, antikristne følelser og alle former for religiøs diskriminering i Tyrkia.»

De siste årene er det en rekke eksempler på saker der kristne agripes for å presse den vesle minoriteten vekk.

 

Terrortiltalt prest – høring utsatt
Den assyriske kristne presten, fader Sefer Bileçen (kjent som fader Aho), skulle etter planen ha møtt i retten 19. mars. Høringen er blitt utsatt på grunn av bekymring for spredningen av koronaviruset. Han ble arrestert 9. januar, altså like før bortføringen av ekteparet Dibril.

Fader Aho er tiltalt for å ha sluttet seg til en terrororganisasjon basert på beskyldninger om at han ga mat og vann til medlemmer av den kurdiske HPG-geriljaen da de besøkte klosteret hans. HPG er den militære fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). PKK er stemplet som en terrororganisasjon av Tyrkia. I Tyrkia er det forbudt å gi mat til PKK-medlemmer. Rapporter indikerer på den andre siden at PKK-krigere historisk har straffet sivile som har nektet å gi dem mat.

Thomas fortsetter: «CSW krever fortsatt en umiddelbar og ubetinget løslatelse av fader Aho, som er møtt med grunnløse beskyldninger. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å ta opp denne saken og andre der kristne vilkårlig er blitt utsatt for angrep i Tyrkia.

AKTUELT

PROSJEKT