Sajid Christopher leder demonstrasjon for å få Arzoo (13) fri fra tvangsekteskap og tvangskonvertering,

Sajid Christopher leder demonstrasjon for å få Arzoo (13) fri fra tvangsekteskap og tvangskonvertering,  


En domstol i Sind-provinsen (High Court, den øverste domstol i provinsen) besluttet fredag å kreve medisinsk undersøkelse av den kristne jenta Arzoo (13) etter hun var giftet bort til en muslimsk mann (44) som hadde kidnappet henne. I et nytt rettsmøte mandag 9. november fikk retten vite at den medisinske undersøkelsen viser at jenta er rundt 14 år.  Retten la da til grunn at en falsk fødselsattest var brukt for å rettferdiggjøre det ulovlige ekteskapet med et barn.

Retten beordret etterforskning av alle som har vært involvert i å lage en falsk fødselsattest for at få Arzoo giftet bort til en muslimsk mann på 44. Minstealder for ekteskap i Sindh-provinsen er 18 år.

– Vi er glad for at retten beordret etterforsking av alle som har vært involvert i lovbruddet, sier Asiya Nasir, tidligere medlem av parlamentet i Pakistan.
 

Sendte henne ikke hjem
Men på tross av dette, sendte retten Arzoo tilbake til beskyttelseshjemmet frem til neste rettsmøte som skal holdes om cirka 15 dager.

– Vi er glad for at kidnapperen har fått besøksforbud, sier Nasir. Hun legger likevel til:

– Dessverre tar retten fortsatt ikke inn over seg at Arzoo er bortført med tvang. Hadde retten gjort det, ville de ha sendt henne hjem til foreldrene. Og fortsatt er det ikke tatt stilling til om konverteringen til islam er lovlig eller ikke, sier Nasir.

Konvertering ikke avgjort
Det er ingen nedre alder for konvertering når mennesker fra religiøse minoriteter går over til islam. Nasir er derfor urolig for hva som skjer med Arzoo i beskyttelseshjemmet og i neste runde i retten.

Det samme er Sajid Christopher i Human Friends Organization (HFO) som kjemper for Arzoos frihet både fra tvangsekteskapet og tvangskonverteringen.

– Urolig for beskyttelseshjem
– Disse beskyttelseshjemmene som regjeringen har opprettet, er ledet av muslimer. Hjemmene har et dårlig rykte. Noen barn blir hjernevasket der, staben kan påvirke jentene i hva de skal si i retten. Det er også noen eksempler på seksuelt misbruk. Familien får ikke lov å besøke Arzoo. Derfor er vi urolige. Arzoo burde fått vende hjem til foreldrene. Hvorfor sendte ikke retten henne hjem? Det spør alle vi som kjemper for hennes sak, sier Sajid Christopher.

– Hun er et barn
Også han er glad for at retten vil etterforske alle som var involvert i å lage og bruke den falske fødselsattesten for å kamuflere et ulovlig barneekteskap

– Arzoo er ifølge både fødselsregisteret, skoleregisteret og kirkens arkiver 13 år gammel. Hun er et barn. Ekteskap er forbudt. Den medisinske undersøkelsen gir intet eksakt svar på hvor gammel hun er, den sier at hun ikke er over 14 år. Hun er et barn, og ekteskapet med mannen er i strid med loven, sier Sajid Christopher.

– Fortsatt er vi glade for at demonstrasjonene og kampanjen vi satte i gang har fått retten til å revurdere saken. Mange jenter rammes av dette hvert eneste år. Her har vi i alle fall en sak der retten må gå inn i på nytt og politi må etterforske dem som forfalsket papirer for å få Arzoo giftet bort, sier Christopher.

Demonstrasjoner
Den muslimske mannen fikk i første omgang rettens medhold i at ekteskapet var lovlig, fordi han la frem en attest som viste at hun var 18 år. HFO og andre satte i gang demonstrasjoner som gjorde at domstolen prøvde saken på nytt. Retten besluttet sist uke at Arzoo skulle hentes ut av kidnappernes hjem. Hun ble satt i et beskyttelseshjem, mannen ble satt i varetekt i påvente av rettens nye behandling av saken. Fredag besluttet altså retten å kreve medisinsk undersøkelse av jentas alder. I dag kom en ny beslutning om politietterforskning av den falske fødselsattesten som skulle vise at hun er 18. Så vil det vise seg hva som skjer neste gang retten møtes.

Maira (14) venter på sin sak
Lørdag 14. november er det ny rettshøring i saken til Maira (14) som er i samme situasjon som Arzoo, bortsett fra at hun selv flyktet fra kidnapperen og på den måten fikk utløst ny vurdering av saken, med hjelp av advokat. Også hun krever både ekteskap og konvertering annulert. HFO støtter Maira med advokat.

SISTE 15.11: Rettshøringen til Maira ble utsatt da dommeren ble syk!

 

AKTUELT

PROSJEKT