Asia Bibi har vært dødsdømt siden november 2010. Nå er hun frikjent.

Asia Bibi har vært dødsdømt siden november 2010. Nå er hun frikjent.  


Pakistans høyesterett frikjente Asia Bibi onsdag, melder den pakistanske avisen dawn.com. Anken fra 2015 mot dødsdommen er godtatt.

Dommen fra høyesterett og dommen fra en lavere rett er omgjort, opplyste sjefen for Pakistans høyesterett (Chief Justice) Mian Saqib Nisar. Han fortalte at Asia Bibi vil bli satt fri umiddelbart dersom hun ikke har andre saker imot seg i retten. Avisen melder at hun derfor vil bli satt fri umiddelbart.

– Dette er godt nytt. Sannheten har seiret. Bønner er hørt og et mirakel har skjedd. Vi takker Gud. Rettferdigheten seiret, sier en glad Sajid Christopher Paul, leder av Human Friends Organization (HFO), Stefanusalliansens partnerorganisasjon i Pakistan tirsdag kveld norsk tid. HFO har bistått Asia Bibi og hennes familie.

– Hun vil bli satt fri og vil forlate Pakistan umiddelbart for et trygt liv, sier Sajid Christopher Paul.

Asia Bibi selv snakket med telegrambyrået AFP på telefon fra fengslet da dommen ble kjent: «Jeg kan ikke tro det jeg hører, kan jeg slippe ut nå? Vil de virkelig slippe meg ut? Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er bare så glad.»

– Dette er en fantastisk nyhet, sier Ed Brown og Hilde Skaar Vollebæk, generalsekretær og assisterende generalsekretær  i Stefanusalliansen.

Sajid Christopher Paul i HFO takker også for støtten Asia Bibi og hennes støttespillere har fått fra Norge og Stefanusalliansen. Stefanusalliansens appellvenner har sendt både appell for Asia Bibi og oppmuntringsbrev til henne i fengselet.

Bibis advokat Saif ul Malook sier til Stefanusalliansen, via Sajid Christopher Paul: «Asia Bibi fikk i dag rettferdighet. Høyesterett fastslo at tiltalen mot henne ikke kunne bevises. Høyesterett fortjener en hyllest, og særlig Chief Justice Asif Saeed Khosa.»

Bibis ektemann er glad for dommen: «Jeg er svært glad. Mine barn er glade. Vi er takknemlige til Gud, vi takker dommerne som ga oss rettferdighet, sier Ashiq Masih. 

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) sier til Stefanusalliansen at dette er meget gode nyheter, men at hun må ut av landet siden Pakistans myndigheter neppe vil klare å beskytte henne.

Til Aftenposten sier han: «Jeg er både lettet og glad på hennes vegne, men frykter hun kan bli utsatt for stygge lovløse handlinger. Pakistanske myndigheter må sørge før hennes sikkerhet nå. Saken har vært en skam for Pakistan.»

Mangel på bevis

I den 56 sider lange dommen gjør høyesterett det klart at det er avgjørende prinsipp i strafferetten at en tiltale må være bevist utover rimelig tvil. Det skal, sier retten, hindre at en uskyldig dømmes. Chief Justice Mian Saqib Nisar, som ledet dommerpanelet på tre, fastslår i dommen at påtalemakten «kategorisk har sviktet i å bevise sin sak utover rimelig tvil».

Dommerne stilte seg allerede i rettsmøtet 8. oktober kritisk til bevismaterialet. Blant annet kom det frem at den lokale moskeens bønneleder som hadde levert anmeldelsen som ble lagt til grunn for rettssaken og dødsdommen, ikke selv hadde vært til stede under den krangelen der Asia Bibi ifølge anmeldelsen skulle ha fornærmet islam og kommet med de blasfemiske uttalelsene. En av dommerne spurte om vedkommende bønneleder kunne ha blitt brukt av andre krefter som ville ha Asia Bibi dømt.

Store demonstrasjoner

Da det i Pakstan ble kjent tirsdag kveld at høyesterett ville komme med sin kjennelse i dag tidlig pakistansk tid klokken 09.00, ble landets hovedstad satt i høy beredskap. Ekstra politi- og sikkerhetsstyrker ble utplassert i Islamabad. Skkerhetsstyrkene ble utplassert blant annet for å beskytte den delen av byen som huser sentrale institusjoner, høyesterett inkludert. 300 politifolk beskytter høyesterett og området rundt, melder dawn.com.

Det ytterliggående islamske partiet Tehreek-i-Labbaik Pakistan truet 13. oktober med «å paralysere landet dersom Asia Bibi blir frikjent i høyesterett». De har også truet dommerne i høyesterett på livet dersom de frikjenner Asia Bibi, melder Reuters.

Like etter kjennelsen blokkerte hundrevis av mennesker veien mellom Rawalpindi og Islamabad. Folk samler seg i de pakistanske morgentimer til demonstrasjoner i Karachi, Peshawar og Lahore, melder dawn.com. Allerede tirsdag kveld da høyesterett varslet at dommen ville komme i dag tidlig, utplasserte Tehreek-i-Labbaik Pakistan arbeidere som skulle blokkere veier så snart dommen ble kjent, melder dawn.com

Her er en video fra en av demonstrasjonene i Pakistan i dag.

 

«Uskyldig»

Pakistans høyesterett i Islamabad varslet tirsdag kveld at dommen i ankesaken mot dødsdømte Asia Bibi skulle komme onsdag morgen.

– Jeg er svært trygg på at hun blir frikjent i morgen. Folk ber og faster for henne i hele verden. Hun er uskyldig og et offer for forfølgelse. Jeg tror at hun blir frikjent og satt fri, og jeg ber om at hun får leve lykkelig sammen med sine døtre og sin familie, uttalte Sajid Christopher Paul i Human Friends Organization (HFO).

Men Sajid sa at han er urolig for sikkerheten for Pakistans kristne. Ekstreme islamistiske partier gjennomførte 12. oktober demonstrasjoner med krav om at Asia Bibi må henges og med trusler mot hennes støttespillere og mot dommerne.

– Vi har allerede levert en søknad til politiet i Punjab-provinsen og de har forsikret om at de vil beskytte kristne. Politiet har fått beskjed om å beskytte kristne områder. Det er stort behov for forbønn for Asia Bibi og for sikkerheten til Pakistans kristne, sier Sajid Christopher Paul til Stefanusalliansen tirsdag kveld.

Åtte års dødsdom

Asia Bibi ble beskyldt av muslimske kvinner for å ha gjort deres felles drikkevann urent ved at hun som kristne drakk av det under bærplukking i 2009. Hun ble angrepet voldelig og deretter arrestert. I 2010 ble hun dømt til døden.

Drept

Dødsdommen mot Asia Bibi har skapt protester verden over. I 2011 ble guvernør Salman Taseer i Punjab skutt ned og drept i fullt dagslys i Islamabad. Han hadde forsvart Asia Bibi. Drapsmannen Mumtaz Qadri ble dødsdømt for mord og henrettet i 2016.

Den pakistanske minoritetsministeren Shahbaz Bhatti blet drept i mars 2011 for sin motstand mot den pakistanske blasfemilovgivningen. Han kjempet for å få opphevet dødsdommen mot Asia Bibi.

Flere som er frikjent for blasfemi, er drept av ekstremister som ikke har godtatt frifinnelsen.

Frykter for sikkerheten

Asia Bibis familie som er i utlandet, frykter for hennes sikkerhet ved en frifinnelse. Ekstreme krefter i Pakistan har kravd henne hengt og vil true henne på livet når hun settes fri.

Glede over frifinnelsen: Asia Bibis mann Ashiq Masih, datteren Isham, Thea Haavet fra Stefanusalliansen og Sajid Christopher Paul i HFO, Stefanusalliansens partner i Pakistan. Bildet ble tatt i Lahore i februar 2017. Foto: Arif Bhatti/Stefanusalliansen

Eit glas vatn

Asia Bibi vart skulda for blasfemi etter ein diskusjon med muslimske kvinner om eit glas vatn. Ho vart dømd til døden i 2010.

Søndag 14. juni 2009 stod Asia Bibi tidleg opp for å plukka bær. På  ein solvarm dag gjekk ho til ei brønn for å kjøla seg ned med eit glas vatn. Ho tilbaud ei kvinne å drikka av glaset med vatn. Då ropte ei anna kvinne: «Ikkje drikk vatnet, det er haram.»

Asia Bibi var den einaste kristne blant dei, og nokre av dei muslimske kvinnene meinte at vatnet var blitt ureint av at ho drakk. Asia Bibi vart skulda for å skitna til drikkevasskjelda. For ein gongs skuld tok Asia Bibi, som var van til skjellsord, til motmæle mot slike skuldingar.

Ho vart skulda for å ha fornærma islam og profeten Muhammed. Asia Bibi blei sint og avviste dette. Ho fekk høyra at ho måtte konvertera til islam, men det nekta Asia Bibi. Det vart krangel, og Asia Bibi blei hetsa og jaga vekk.

Fem dagar seinare våga Asia Bibi seg ut på jordet igjen saman med ei veninne. Dei hadde med eigne flasker med vatn. Etter nokre timar dukka mobben opp. Ho overlevde angrepet som følgde, men vart kasta i fengsel 19. juni 2009. 8. november 2010 blei Asia Bibi dømt til døden.

«Jeg var tørst»

I en tekst smuglet ut fra fengselet skrev hun;

«Jeg, Asia Bibi, er blitt dømt til døden fordi jeg var tørst. Jeg holdes fanget fordi jeg brukte samme kopp som de muslimske kvinnene, fordi vann servert av en kristen kvinne ble regnet som urent av mine dumme medarbeidere. Kjære Gud, jeg forstår ikke!»

Forsvarer blasfemiloven

Imran Khan som vant valget I Pakistan i sommer, forsvarte blasfemiloven i valgkampen, men uttalte i 2010 at dødsdommen mot Asia Bibi var feil.

I januar kravde EU at Asia Bibi blir frikjent og satt fri. Men EU uttrykte frykt for at ekstremistiske krefter presser domstoler til ikke å frikjenne uskyldige blasfemioffer.

Stefanusalliansens partner i Pakistan, Human Friends Organization, har hjulpet Asia Bibi. I mars i år ble en annen dødsdømt frikjent og satt fri, og Sajid Christopher Paul uttalte at dette skapte håp for Asia Bibi. 

Asia Bibis dotter Isham har tryglet om hjelp til å få moren frikjent. Nå er det skjedd.

Støtt kampen for blasfemiofrene

Sajid Christopher Paul i vår partner Human Friends Organization bistår dem som anklages, dømmes og frikjennes for urettmessige blasfemianklager i Pakistan. Merk gaven: Pakistan

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT