Andrew Brunson har sittet fengslet siden oktober 2016. Mens han venter på neste runde i retten 12. oktober, er han fra 25. juli overført til husarrest.

Andrew Brunson har sittet fengslet siden oktober 2016. Mens han venter på neste runde i retten 12. oktober, er han fra 25. juli overført til husarrest.  


Den amerikanske pastoren Andrew Brunson som uskyldig har sittet i tyrkisk fengsel i nesten 20 måneder, er nektet løslatt av retten i høringene 16. april, 7. mai og 18. juli.
 

Tiltalen på 62 sider, som er en skitten samling av konspirasjonsteorier som gjør banale og hverdagslige detaljer fra en pastors liv til terrorhandlinger, ble lagt frem bare en måned før første høring i retten 16. april.

I tiltalen bygger aktor på latterlige beskyldninger fra tre hemmelige vitner og en dømt morder for å påstå at pastoren utførte grove lovbrudd på vegne av to terroristorganisasjoner, så vel som militærspionasje.

Uhyrlige

Her er 12 uhyrlige beskyldninger i den mest absurde rettssaken i Tyrkias historie.

1. Brunsons datter sendte ham en video av maqluba. Det en tradisjonell arabisk matrett med ris, kjøtt og grønnsaker tilberedt i en gryte, som deretter vendes opp ned. Anklageren hevder at dette er signaturretten til en terrororganisasjon i Tyrkia, satt til livs regelmessig i deres hemmelige hus, og at videoen derfor er bevis på Brunsons link til en terrorcelle.

2. Brunson mottok en tekstmelding fra et medlem av hans kirke i Izmir. Avsenderen informerte pastoren om at vedkommende ikke kunne delta i menighetens bønnemøte på grunn av diaré. Anklageren forklarer ikke hvordan dette impliserer Brunson.

3. Brunson vises på et bilde sammen med en mann med et gult, rødt og grønt skjerf. Påtalemakten tolker bruken av den kurdiske nasjonale trikoloren som bevis på pastorens kobling til Kurdistans Arbeiderparti (PKK), som regjeringen stempler som en terroristgruppe. Han argumenterer for at dette «kan bli sett på som involvering i illegal aktivitet under dekke av misjonsarbeid».

Hemmelig vitne
4. Et hemmelig vitne forteller at Brunson drev «hjernevasking» på et hotell hvor det var samlet «25 tyrkiske college-studenter som fremsa høytidelige løfter under den amerikanske nasjonalsangen, med sine høyre hender på den venstre siden av sine bryst». Påtalemakten presenterer dette som en «aktivitet som truer sikkerheten til landet vårt».

5. Et hemmelig vitne beskylder Brunson for å publisere bibler på kurdisk. Aktor unnlater å forklare hvorfor dette er ulovlig.

6. Påtalemakten hevder at Brunsons «insistering på å være til stede» i det historiske Sur-distriktet i byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia, «til tross for kaoset i regionen», viser at «den mistenkte utfører oppgaver i pakt med målene og strategien for den ulovlige organisasjonen som han er knyttet til.»

7. Et hemmelig vitne hevder at Brunson var «en del av en operasjon der [kurdiske] familier skrev brev til den kanadiske regjeringen for å søke asyl, med hard kritikk mot AKP [Tyrkias styrende islamistiske parti] og MHP [AKPs ultra-nasjonalistiske samarbeidspartner].» Vitnet presenterer dette som om PKK-medlemmer «ville late som de konverterer til kristendommen og bruke kirken til å flykte fra landet ved å søke asyl i utlandet».

 

Andrew Brunson tiltale Stefanusalliansen

(En side fra tiltalen)

 

8. Et hemmelig vitne rapporterer at Brunson møtte en advokat for å diskutere hvordan en kan etablere kirker i Tyrkia. Å etablere kirker er ikke en kriminell handling, selv under Tyrkias strenge unntakstilstand. Vitnet noterer seg også at «å etablere kirker ble moteriktig på den tiden».

9. Brunson kontaktet Amnesty Internationals Tyrkia-direktør, som også er advokat, ni ganger. Han hadde spørsmål om sin oppholdstillatelse i Tyrkia. Det er ikke en forbrytelse å ha en advokat i Tyrkia. Men siden denne advokaten senere ble fengslet, anklaget for terrorhandlinger, er enhver tidligere kontakt med ham nå i ettertid stemplet som en kriminell handling.

Drapsdømt vitne

10. Et vitne, som innrømmer å ha blitt dømt for drap og å flykte fra fengsel, brukes også av påtalemakten mot Brunson. Vitnet hevder at han hørte fra en «israelsk misjonær» at pastor Brunson hadde vært på et møte i et konferansesenter i Istanbul i mars 2013. Der planla deltakerne det som senere skulle bli Gezi Park-protestene, det som ble en landsdekkende demonstrasjon mot regjeringens planer om å rasere en park i Istanbul, i mai 2013.

11. Brunson skal angivelig ha vært i kontakt med frivillige i Jesu Kristi Kirke av De Siste Dagers Hellige. Et hemmelig vitne hevder at dette er mistenkelig. Vitnet viser til at «engelske lærere i Tyrkias militære skoler har vært medlemmer av mormonerkirken siden 1990-tallet», og at mormonene er «sterkt innflytelsesrike i den amerikanske hæren, CIA, og NSA» og at de «utgjør 40 prosent av amerikansk militærpersonell som gjør tjeneste i utlandet.»

12. Brunsons påståtte kontakt med mormonerkirken presenteres som en kriminell handling av et hemmelig vitne som hevder at hele den nevnte gruppen av engelske mormoner-lærere har samme identifiserende trekk: en manglende finger. Men ingen av dem mangler samme finger.

Ikke fnugg av bevis

Før Brunson 18. juli møtte for tredje gang i retten, svirret det rykter om en suspekt avtale mellom Trump-administrasjonen og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Men Tyrkias formelle tiltale viser med all mulig tydelighet at Brunson fortjener å bli satt fri ikke på grunn av en slik avtale, men fordi det ikke finnes et fnugg av bevis mot ham.

 

Aykan Erdemir er senior fellow ved Foundation for Defense of Democracies og tidligere medlem av Tyrkias parlament. Merve Tahiroglu er forsker som fokuserer på Tyrkias grunnleggelse. Erdemir fikk sammen med Mine Yildirim Stefanusprisen i 2016.

Artikkelen ble først publisert på World Magazine 17. juli 2018, dagen før den tredje rettshøringen i saken mot Andrew Brunson.

Publisert med tillatelse fra forfattere og World Magazine. Oversettelse: Johannes Morken, Stefanusalliansen. 

 

Fakta om Andrew Brunson

• Amerikanske Andrew Brunson og hans kone har i 23 år ledet en protestantisk menighet i Izmir i Tyrkia. Mange protestantiske menigheter trenger utenlandske pastorer fordi de ikke får utdanne sine egne i Tyrkia.

• Etter det mislykkede kuppforsøket sommeren 2016 ble titusenvis rensket ut av statsapparatet, inkludert rettsvesenet. Mange journalister og menneskerettighetsforkjempere ble arrestert. Ifølge Amnesty sitter 50 000 i varetekt.

• I oktober 2016 ble Andrew Brunson arrestert.

• Da tiltalen ble kjent i mars i år, gikk det frem at han er anklaget for støtte både til bevegelsen til Fetullah Gülen, som Erdogan beskylder for å stå bak kuppforsøket, og som bor i USA, og for støtte til kurdiske PKK. Brunson er også tiltalt for militærspionasje.

• Han risikerer 35 års fengsel.

• Les hele tidslinjen i saken mot Andrew Brunson

 

• Les også tidligere saker

 

Støtt kampen for trosfriheten

Din gave hjelper oss til å hjelpe flere.

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT